Bent u eigenaar van een NSW-landgoed?
Bent u eigenaar van een NSW-landgoed? Dan heeft u vast wel gehoord dat er wijzigingen geweest zijn. Of dit ook uw landgoed raakt? Waarschijnlijk wel. Maar zeker is dat niet. Wat wel zeker is: op 1 januari 2030 kunt u uw rangschikking kwijt raken. Dat lijkt misschien nog ver weg. Maar stel nu dat u extra houtopstanden of bos nodig heeft om uw rangschikking te behouden? En als wij vertellen dat die bomen in 2030 ook echt als bomen herkenbaar moeten zijn? Dan is 2030 opeens heel erg dichtbij.
- 2024-2025: Indien er nieuw bos of natuur aangelegd moet worden, zal hiervoor een inrichtings- en beheerplan moeten worden opgesteld.
- 2025-2028: Na de planvorming kan de daadwerkelijke bosaanplant en aanleg nieuwe natuur uitgevoerd worden.
- 2028-2030: De wijzigingen in terreingebruik moeten bij RVO gemeld worden. Hiervoor dient een wijzigingsverzoek opgesteld en ingediend te worden.
- 2030: RVO beoordeelt, samen met de Belastingdienst en de Provincie of de wijzigingen voldoen aan de nieuwe regels van de NSW. Bij positief advies, wordt een nieuwe beschikking verleend.
Nu is het moment om inzicht te krijgen
Natuurlijk is bovenstaande tijdlijn een voorbeeld. Maar de wachttijden bij de RVO lopen op, besluiten laten op zich wachten en dus is nu het moment voor u om inzicht te krijgen in uw situatie. Maar hoe? Als rentmeesters zijn wij gewend om met deze complexe materie om te gaan. We hielpen eerder al meerdere landgoedeigenaren hun NSW-rangschikking te behouden. De voorbeelden vindt u onder de quickscan. Maar wij helpen u ook graag. Daarom ontwikkelden wij de quickscan hieronder voor NSW-landgoedeigenaren. Binnen twee minuten weet u of u achterover kunt leunen. Of dat nu het moment is om in actie te komen.
Voorbeelden NSW
Bij Klement Rentmeesters hebben we een lange ervaring in het helpen van eigenaren van NSW-landgoederen. Met hulp en medewerking van twee eigenaren kunnen wij u twee voorbeelden laten zien:
Hoeve de Kamp: NSW-rangschikking bij 'gesplitst' landgoed
Kun je rangschikken onder de Natuurschoonwet als de grond gesplitst wordt door een weg? Dat speelde bij Hoeve de Kamp in Reuver:
Hoe hielpen wij de eigenaren bij het rangschikken onder de Natuurschoonwet ondanks de weg die de gronden in tweeën splitste? U leest het hier: Hoeve de Kamp: NSW-rangschikking bij 'gesplitst' landgoed
De golfbaan als NSW-landgoed: Golfbaan Hoenshuis
Bij Golfbaan Hoenshuis, gerangschikt als NSW-landgoed, komen heel veel aspecten van de ingewikkelde wetgeving samen:
De eigenaren van een golfbaan die NSW-gerangschikt is krijgen de kans extra grond te verwerven. Welke consequenties heeft dit voor de bestaande rangschikking? En kan het een NSW-landgoed blijven? U leest het hier:
De golfbaan als NSW-landgoed: Golfbaan Hoenshuis
NSW-rangschikking iets voor u?
Bent u ook eigenaar van bijvoorbeeld een buitenplaats of een golfbaan of een gedeelte hiervan en wilt u weten u of u in aanmerking komt én blijft komen voor een NSW-rangschikking? Onze adviseur Natuurschoonwet Femke Pakbier vertelt u er graag meer over. Kies uw belmoment via het formulier hieronder en zij belt u op de werkdag wanneer het u schikt.