Afgelopen donderdag was ik met een delegatie van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR) Kring Zuid op excursie in Zeeuws Vlaanderen. Dit gebied is net als Zuid Limburg en Noord Groningen aan het krimpen vanwege de oprukkende vergrijzing en ontgroening, Maar de negatieve spiraal wordt doorbroken en er glooit weer licht aan de horizon. Nieuwe natuur, veel fietspaden, vernieuwing van oude recreatieparken, de aanleg van een jachthaven en de bouw boost in Cadzand Bad. Gaat u met me mee?
Zeeuws Vlaanderen: de gastronomische hotspot van Zeeland
We verzamelden die ochtend in het plaatsje Ijzendijke, net ten westen van Terneuzen. Een klein plaatsje met een leuke historische kern. Ik was er mooi op tijd en dronk voor aanvang van de vergadering nog een kop cappuccino op het terras van de Lausanne. De uitbater was erg trots op zijn dorpje en wist me te vertellen dat Zeeuws Vlaanderen de hoogste dichtheid aan sterren restaurants van Nederland heeft. Ik reageerde verbaasd want ik verkeerde in de veronderstelling dat Zuid Limburg de aanvoerder was, maar kreeg al snel een stortvloed aan feiten en cijfers over me heen die aantoonden dat het in Zeeuws Vlaanderen goed gastronomisch toeven is.
De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR)
Rentmeesters zijn vastgoed deskundigen, overwegend actief in het landelijk gebied. De Koninklijke Nederlandse rentmeesters Vereniging (www.rentmeesternvr.nl) telt net iets meer dan 500 beëdigde leden. Verdeeld over 5 kringen. Ik ben voorzitter van kring Zuid. Onze kring telt ca 140 leden: 20 rentmeesters uit Zeeland, 30 uit Limburg en 90 uit Brabant. Een gemêleerd gezelschap van overwegend mannen met een dito gevarieerd beroep. Gelukkig is het aantal vrouwelijke leden groeiend en zet de vereniging stevig in op het binden van jonge leden.
Dat is nodig om de toenemende vergrijzing (ook hier) een halt toe te roepen! Er zijn rentmeesters die zich overwegend met onteigening en planschade vraagstukken bezich houden. Maar ook rentmeesters (net als ik) in de oorspronkelijk zin van het het beroep: beheerder van landgoederen. Verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op een landgoed: bos- en natuur onderhoud, aan- en verkopen, pacht- en huurzaken, contacten met de overheden en subsidies binnen halen om het dure onderhoud van gebouwen en terreinen te organiseren. We komen als kring 4 x per jaar bij elkaar en in september is de jaarlijkse excursie, bij toerbeurt steeds in een andere provincie. Na de officiële ledenvergadering zijn we de streek in gegaan met 2 autobussen vol rentmeesters. Onze excursieleider en Zeeuws lid Jos Verschueren vertelde met passie over zijn streek waar hij al meer dan 50 jaar woont en werkzaam is.
De niche gewassen Zeekraal en Lamsoor
Zo bezochten we natuurgebied het Zwin dat goeddeels in België ligt. Aan de Nederlandse kant wordt ca 100 ha natuur toegevoegd en de dijk wordt verder landinwaarts verplaatst. We reden door het pittoreske plaatsje Sluis waar vooral Belgen shoppen als ze na een week het zand en strand van Knokke willen afwisselen met fashion shoppen. En langs het mooie vestigingsplaatsje Retranchement. En vervolgens door naar Waterduinen: een natuurontwikkelingsproject dat een opening in de bestaande duinen maakt, waardoor zeewater zijn intrede in het binnenland doet. Dat zorgt voor een zilte groeisituatie, waardoor planten als lamsoor en zeekraal geproduceerd kunnen worden. Niche producten voor de sterrenrestaurants; leverantie vindt plaats aan meer dan 60 sterren restaurants in Europa.
Cadzand Bad: het nieuwe Knokke van Nederland
We bezochten Cadzand Bad. In de verte zag je de grote hijskranen als staan. Landmarks voor de enorme bouwprojecten die daar aan de gang zijn. De verpauperde woonwijkjes en straatjes maken plaats voor appartement complexen met Belgische uitstraling. Fiere gebouwen met grandeur die domineert over de oorspronkelijkheid van het eenvoudige badplaatsje. Maar wel een antwoord op de leegstand die er steeds meer plaatsvond. Duitsers kochten met regelmaat huisjes op om de vakantie door te brengen, maar de Belgen pakken het toch grootschaliger aan. De nouveaux riche ontvlucht Knokke en zoekt zich een appartement in een plaatsje waar het nu nog relatief stil is. Maar je kunt zeggen wat je wilt: Zeeuws Vlaanderen speelt uitstekend in op de vraag naar recreatief verblijf. Ook de Big Five recreatie ondernemingen zijn volop nieuwe parken aan het ontwikkelen. Verpauperde parken met dito huisjes maken plaats voor nieuwe ruime woningen waarmee vooral de markt van groeps accommodaties wordt aangesproken. Zo verliest de krimp zijn wortels en zorgt de vraag naar recreatie voor een nieuwe toekomst.