Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek

De transitie van Hoeve Terlinden

9 mei 2021

Deze week hadden we een feestelijk moment op Hoeve Terlinden in Swier (gemeente Nuth). De hoeve wordt in 2 fasen gerestaureerd: fase 1 gaat over de restauratie van de grote schuur, de aardappelopslag, de voormalige stallen en de  remise. Deze fase werd in aanwezigheid van de wethouder van de gemeente Nuth Raymond Lucassen, vergezeld door enkele betrokken ambtenaren, opgeleverd. Tevens vond de officiële start plaats van de restauratie van de woning en de werkplaats. Naast de eigenaar Geert Roebroek was uiteraard de architect Ingrid Beckers aanwezig. Ik was er zelf bij samen met onze landschapsarchitect Marloes Franssen die nu een 2 weken bij ons aan het werk is en van het ene bij het andere project betrokken raakt. En daarnaast had ik Tom Oslund bij me, vermaard landschapsarchitect uit Mineapolis. Tom is betrokken bij grote projecten, all over the world. Het was verrassend te merken hoe hij onder de indruk raakte van dit project. De gedrevenheid waarmee wordt gewerkt aan de restauratie, het detailniveau van afwerking en vooral de passie van de eigenaar. Passie? Ja passie, want je moet toch wel een beetje gek zijn om zoveel te investeren in de restauratie van zo'n groot complex. En dat doet Geert dan toch maar. Respect!

Nu fase 2 van de restauratie is afgerond kunnen we verder plannen maken voor de herbestemming van de beschikbare gebouwdelen. Het plan is nu om de grote schuur te bestemmen voor de opslag van aardappelen in de periode oktober tot en met december. Daar voor en daar na is de ruimte beschikbaar voor andere tijdelijke functies. Dat kan zijn voor periodieke opslag of stalling van machines en materialen, maar de ruimte leent zich ook uitstekend voor een expositie of feesten en partijen. Wat een ruimte is hier ontstaan! Dat komt omdat de laag liggende betonnen verdiepingsvloer verwijderd is en er vanaf de begane grond nu vol zicht is op de monumentale kapconstructie. Dat biedt dus ruimte en hoogte. Het woonhuis zal zijn woonfunctie behouden en gedeeltelijk worden omgevormd naar gastenverblijven. Ook in de aardappelloods worden enkele gastenverblijven gemaakt. Tussen de woning, de remissie en de werkplaats wordt de voormalige 2 e cour hersteld en opnieuw bestraat. daar ontstaat een mooie intieme ruimte voor ontmoeting, BBQ, whirlpool etc. Van grote waarde voor de gasten die op de hoeve gaan verblijven. Dat kunnen gasten zijn die recreatief verblijven, maar ook mensen zijn die Geert op de boerderij komen helpen. Gewoon omdat ze dat leuk vinden of omdat het mensen zijn die geholpen moeten worden om weer een plek te krijgen in de werkende maatschappij. Ja, want daar is Geert goed in: de begeleiding van jongeren om ze stappen verder te brengen in hun ontwikkeling.

Vervolgens ben ik met Marloes nog langs de Geleenbeek gaan kijken, want daar ligt de volgende opgave op ons te wachten. De detaillering van het landschapsplan zodat de rangschikking van alle gronden onder de Natuurschoonwet 1928 geregeld kan worden. De Meandering van de Geleenbeek Corio Glana Highlight 8 is leidend in het plan. De beek wordt door het Waterschap Roer en Overmaas meanderend heringericht. De lage gronden op het eigendom van Roebroek worden omgevormd naar natuur. Zowel aan de noord als zuidzijde van de beek wordt totaal ca 10 ha nieuwe natuur gerealiseerd. daarbij wordt gebruik gemnaakt van de SKNL regeling, de subsidie van de provincie Limburg waarmee de inrichting van natuurterrein wordt gefinancierd. We hebben vooral gekeken naar de landschappelijke opbouw en recreatieve ontsluiting van het gebied. We willen een mooie wandelmogelijkheid langs de beek creëren zoadat je op een aantal plaatsen ook de beek kunt oversteken. Er liggen langs het tracé Hoeve Terlinden een drietal verschillende bruggetjes die daartoe de mogelijkheid bieden. Er moet alleen nog een brug bij om ook met een tractor de beek over te kunnen steken, maar we bedachten al snel dat het ook gewoon een doorwaadbare plek kan zijn. En dan stapstenen voor de wandelaard zoadat ze met droge voeten kunnen oversteken. Marloes gaat het plan verder uitwerken, daarin zullen de aanwezige graften ook vast nog aandacht krijgen en misschien nog een aantal solitaire bomen plaatsen? Of een aantal meidoornhagen om de landbouwpercelen te omzomen? Dit gaat mooi worden....ik zal u van de ontwikkelingen op de hoogte houden!

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down