Aan de Dorpsstraat 42 in Eckelrade ligt een authentieke Zuid-Limburgse carréhoeve die is opgetrokken uit baksteen met resten van vakwerk. Eckelrade is een typisch Zuid-Limburgs dorpje met circa 500 inwoners. Rond 1800 heeft het dorpje zich grotendeels ontwikkeld tot het huidige dorpsgezicht. Door de kern van het dorp loopt de Dorpsstraat, die wordt gekarakteriseerd door de historische lintbebouwing van monumentale hoeves en huizen. De carréboerderij op nummer 42 is daar onderdeel van en mag zich officieel een rijksmonument noemen.
De hoeve heeft zich in de loop van de tijd, vanaf circa 1860, ontwikkeld tot een carré met een negentiende-eeuwse woonvleugel aan de straatkant. De stal- en schuurvleugels zijn ouder en hebben een vakwerkconstructie. De gebouwen liggen allemaal rondom een binnenplaats. De vakwerkconstructies verkeren in een slechte technische staat en behoeven een grondige restauratie om de ruimte vervolgens ook weer een nieuwe gebruiksfunctie te kunnen bieden. Reden genoeg voor de eigenaar om Klement Rentmeesters in te schakelen om een haalbaarheidsonderzoek naar herbestemmingsmogelijkheden uit te voeren, vanwaar ook het advies volgde om de subsidie- en financieringsmogelijkheden te onderzoeken. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de toekenning van een subsidie voor de restauratie van het complex binnen de restauratieregeling van de Provincie Limburg.
Subsidies en vergunningen bij restauratie en onderhoud
Vincent Voorn, projectleider bij Klement Rentmeesters: “De instandhouding van een monument is een kostbare zaak. Niet alleen heeft een monumenteigenaar te maken met een zogenoemde instandhoudingsplicht, maar zal er bij restauratie en onderhoud vaak ook rekening gehouden moeten worden met oude materialen en technieken of een extra zware welstandstoets. De Rijksoverheid komt monumenteigenaren daarom op verschillende manieren tegemoet. Dit kan met verschillende subsidies maar ook met financieringsmogelijkheden zoals een lage rente via de Restauratiefonds hypotheek.” Daarnaast helpt Klement Rentmeester u met een ruimtelijke onderbouwing wanneer het project afwijkt van het bestemmingplan. Lees er hier meer over.
Provinciale restauratieregeling Limburg
Om te voorkomen dat monumenten vervallen of zelfs verdwijnen in Limburg heeft de Provincie Limburg een subsidieregeling voor de restauratie van monumenten in het leven geroepen. Als er een urgente restauratie op touw staat en het object een rijks- of gemeentelijk monument is dan kunnen monumenteigenaren 30 tot 40 % subsidie aanvragen. Hiervan heeft de eigenaar van deze carréboerderij dankzij onze erfgoedadviseurs ook dankbaar gebruik gemaakt.
Vincent: “Aan deze subsidie zitten een aantal belangrijke voorwaarden. Zo zal er een actueel inspectierapport van de Stichting Monumentenwacht Limburg moeten zijn waaruit de noodzaak van restauratie blijkt. Vervolgens dient deze opgave omschreven te worden in een restauratieplan en een bijbehorende activiteitenplan. Dit plan dient geheel vergund te zijn middels een omgevingsvergunning voordat er aanspraak gemaakt kan worden op de subsidie. Het monument moet na de voltooiing van de restauratie een duurzame economische, toeristische en/of maatschappelijke functie hebben. Ook moet het verhaal van het monument actief naar buiten gedragen worden zodat de lokale gemeenschap bij het project betrokken wordt en regelmatig op de hoogte gehouden wordt.
Dergelijke aanvragen hebben nog meer vereisten en zijn veelomvattend. Ook moet de verantwoording achteraf goed afgelegd worden. Kennis en ervaring van een expert is hierbij geen overbodige luxe. Onze professionals, zoals o.a. erfgoed- en bouwkundig adviseurs helpen hier graag bij.” aldus Vincent.
Meer weten over de subsidiemogelijkheden en financieringen? Klik hier. Of laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen spoedig contact met u op.