Voor de toekomst van uw monument.

Zoek
grondzaken

Wat verstaan we onder groen erfgoed? Dat is… uw historische tuin, park of landgoed, maar ook die eeuwenoude boom op het dorpsplein of die berceau in het bos. En net als monumentale panden zijn ze ooit met aandacht ontworpen, om de beschouwer een gevoel van welbevinden te geven en een paradijs op aarde te scheppen.

U bezit een mooi monumentaal pand omgeven door een tuin, park of landgoed. Ooit, in een tijd die achter ons ligt, was er genoeg personeel en financiën om deze buitenpracht aan te leggen en te onderhouden. Inmiddels zijn de tijden anders en is de directe omgeving van uw huis niet meer wat u zou wensen om op uit te kijken.

Het kan zijn dat veel van uw beeldbepalende bomen verouderd of bezweken zijn; perken, borders en lusten voor het oog verdwenen zijn; paden opgeheven en gazons verworden tot bos of weide. En dan zijn de eisen van deze tijd ook anders dan vroeger. U wilt graag parkeerruimte inpassen in een historische aanleg of privédelen afscheiden bij multifunctioneel gebruik. Kortom: uw tuin of park mist haar glorie van weleer en is aan een reconstructie/ restauratie of vernieuwing toe.
U heeft mogelijk te maken met diverse knelpunten zoals de klimaatopgave, waterproblematiek, een verouderd bomenbestand, zaailingen en wildgroei maar ook de gewijzigde voorwaarden voor rangschikking onder de Natuurschoonwet 1928(NSW).

Tuinhistorisch onderzoek

Misschien wilt u graag de historie over de ontwikkeling van uw buitenplaats beschreven zien in een mooi overzichtsdocument dat u voor het nageslacht bewaren kunt. Een dergelijk onderzoek kan ook de basis vormen voor veranderingen die nodig zijn op uw buitenplaats. Zodra er een verandering plaatsvindt in de functie van gebouwen, bijvoorbeeld om van een schuur een horecagelegenheid te maken, dan heeft dat consequenties voor de buitenruimte. Er moet een terras komen, parkeerplaatsen, en u wilt er evengoed geen last van hebben. Dan kan op basis van de historische verkenning een mooi herinrichtingsplan ontworpen worden, waarbij rekening gehouden wordt met de karakteristieken van uw buitenplaats.

Of u wilt voor uw kinderen woonruimte creëren, verdwenen plekken of functies zoals een moestuin herstellen, een tuinstijl terugbrengen, periode-eigen planten herintroduceren, nieuwe wensen realiseren…?

Hulp bij verbetering van uw groen erfgoed

Onze specialist groen erfgoed, Monique Wolak, kunnen u hierbij helpen. Monique is tuin- en landschapsarchitect en -historicus en heeft nationaal en internationaal haar sporen meer dan verdiend in groen erfgoed land. Monique kan met gevoel voor uw wensen en de historie van de plek iedere historische tuin en park weer haar eigenheid en schoonheid teruggeven.

Dat doet zij door met u te praten, de geschiedenis en ontwikkeling van uw buitenruimte te onderzoeken en een plan te maken dat door de vergunningverlenende instanties goedgekeurd wordt. Want tegenwoordig moet veel van wat u zou willen veranderen aan uw bezit goedkeuring krijgen van de gemeente, diverse commissies en de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed. Het vertrouwen dat Monique geniet bij deze instanties kan de realisatie van uw plan vergemakkelijken.

Grote diversiteit aan plannen voor groen erfgoed

Onze Monique heeft voor zeer divers groen erfgoed onderzoek gedaan en plannen gemaakt. Een mooi voorbeeld is het historisch onderzoek naar de ontwikkeling van een rijks monumentaal park in Haastrecht bij Gouda en het maken van het restauratieplan hiervoor. Dit was eens een rijkelijk ingerichte particuliere tuin van een zeer gefortuneerde dame. Na haar dood is de tuin in de loop van de twintigste eeuw verkommerd geraakt. Op basis van haar onderzoek kon een restauratieplan gemaakt worden, dat dit jaar door de tuinbaas in samenspraak met Monique uitgevoerd wordt.

Het opstellen van een Landschapsontwikkelingsplan voor het zuidoostelijk deel van ons Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Veluwezoom is weer een heel ander voorbeeld. Om wat dichter bij huis en ons werk te blijven: Monique heeft voor Natuurmonumenten veel cultuurhistorische onderzoeken en waarde stellingen gemaakt ten behoeve van de functieveranderingen van hun bezittingen, waar historisch groen een groot onderdeel van uitmaakt.

Internationaal adviseert Monique onder andere de Engelse National Trust bij verbetering van hun historische tuinen en heeft zij onderzoek gedaan en de inhoud verzorgd voor een Brits tuinmuseum.

Subsidie

Klement Rentmeesters kan u prima helpen uw groene paradijs te verwezenlijken. Wij maken voor u een investeringsplan en onderzoeken de subsidiemogelijkheden. Ook bereiden we de subsidieaanvragen voor en dienen deze namens u in.

Dat kan gaan om een restauratieplan, maar ook het verzorgen van een subsidieaanvraag in het kader van de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) is ons dagelijks werk. In de meer dan tien jaar dat Klement Rentmeesters inmiddels bestaat, hebben wij voor veel tuin- en parkeigenaren onderhoudssubsidies mogen verzorgen.

Wilt u meer weten over de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) voor parken en tuinen, oftewel groene rijksmonumenten? Kijk dan op de pagina SIM groen.

Natuurschoonwet 1928

Groen erfgoed levert vaak een belangrijke bijdrage aan de rangschikking onder de Natuurschoonwet 1928. Heeft u een landgoed of historische buitenplaats dat gerangschikt is onder deze wet? Dan is het goed om te weten dat deze wet vanaf 1 januari 2021 veranderd is. Er gelden andere regels waardoor het kan zijn dat uw landgoed niet meer gerangschikt is na 2030.

Bent u eigenaar van een landgoed, historische buitenplaats of heeft u uw eigendom gerangschikt middels een aanleun- of samenwerkrangschikking en bent u benieuwd of de veranderingen in de Natuurschoonwet 1928 en het Rangschikkingsbesluit gevolgen hebben voor uw landgoed? Kijk dan op de pagina Natuurschoonwet 1928. We ontwikkelden een Quickscan die u na het invullen direct laat zien of u aan de nieuwe rangschikkingscriteria voldoet.

Voorbeeldprojecten van groen erfgoed

Restauratieplan Sissinghurst, een National Trust tuin in Engeland

Het is heel bijzonder dat Monique als Nederlandse landschapsarchitect door de tuinbaas van Sissinghurst is gevraagd om twee maanden op dit prachtige landgoed te komen werken. En dat heeft geleid tot een al meer dan acht jaar durende nauwe samenwerking met Troy Scott Smith, de National Trust en andere tuinen in Engeland. Wat Monique precies gedaan heeft voor één van de beroemdste tuinen van de wereld in dit tuinenland bij uitstek, kunt u verder lezen in het voorbeeldpoject.

Park rondom Kasteel d'Erp opnieuw ingericht

Tijdens het historisch onderzoek van het park rondom Kasteel d'Erp kwam men erachter dat het noordelijke deel van het park in de 19e eeuw ontworpen is in de vroeg-landschappelijke stijl. Deze stijl komt men zelden tegen! Een tuin historisch onderzoek is onderdeel van het herinrichtingsplan dat in opdracht van de gemeente Peel & Maas is gedaan. In het plan wordt er, naast de cultuurhistorische waarde van het park, ook rekening gehouden met de wensen van de gemeente, bezoekers en worden knelpunten opgelost. Knelpunten zijn bijvoorbeeld paden die in natte perioden deels onder water staan, geen water in de waterlopen en de invloed van het klimaat op het bomenbestand.

Restauratieplan landschapstuin kasteel Geldrop

Kasteel Geldrop begint haar lange geschiedenis in de Middeleeuwen als een woontoren op het land behorend aan het Hertogdom Gelre, vandaar de naam van het dorp. In de eeuwen erna is het land rondom de toren tot park verworden. Liefde voor tuinen, planten en bomen heeft de eigenaar Hubertus Paulus Hoevenaar jr. in de tweede helft van de 19e eeuw aangespoord om zijn idyllische landschapstuin te realiseren. Het park is toe aan restauratie.

Tuin historisch onderzoek buitenplaats Moubis in Steyl 

We kennen allemaal wel kloosters in onze buurt, vooral in Limburg en Brabant. Dat er zelfs een heel kloosterdorp bestaat weten misschien minder mensen. Maar hier, in Steyl bij Venlo, heeft de vroomheid van een rijke weduwe en de moeilijkheden die de kloosters in Duitsland ondervonden, ervoor gezorgd dat mevrouw Moubis in 1876 haar villa met tuin deelde met een Duitse zusterorde. De zusters bouwden een gigantisch gebouw dat ze tot en met nu de ‘kapel’ noemen. Zij zijn inmiddels vertrokken, het gebouw is in appartementen opgedeeld en de verwaarloosde villa wordt door een nieuwe eigenaar opgeknapt. Bij onderzoek of er tuinhistorische elementen aanwezig zijn, zijn we op iets heel bijzonders gestuit. 

Inrichtingsplan buitenplaats slot Haamstede

Op een idyllische plek in het Zeeuwse Schouwen-Duiveland ligt slot Haamstede. Eeuwenlang in bezit van de familie, nu van Natuurmonumenten met de afspraak dat de familie het slot en een deel van de grond er direct omheen privé mag gebruiken. De rest is openbaar. Door de ineen vlechting van privé en openbaar zijn er problemen ontstaan die wij hebben opgelost.

Wilt u meer weten over uw eigen monumentale tuin, park of landgoed? Laat uw gegevens achter in het contactformulier en wij nemen contact met u op.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down