U heeft net een stuk grond gekocht voor een toekomstige ontwikkeling. Wat doet u in de tussentijd met het perceel? Kan u het verpachten of zo maar in gebruik geven aan een boer? En hoe krijgt u de gebruiker weer van het perceel af als u de grond nodig heeft?
We komen regelmatig met opdrachtgevers in contact die gronden in eigendom hebben zonder exploitatie. Gronden waar dus niets mee wordt gedaan. Als je dan doorvraagt waarom er niets mee wordt gedaan, is de reden vaak de angst om niet meer van een gebruiker af te kunnen als de grond nodig is voor ontwikkeling.
Termijnen van pacht
We komen ook situaties tegen waarbij de gronden tijdelijk in gebruik zijn gegeven tegen een jaarlijkse vergoeding. En vaak al jarenlang. Dat is riskant, want dan kan de gebruiker pacht claimen en heeft u hem niet meer zomaar van uw perceel af.
Bij grondverwerving is vaak sprake van een (lange) termijn waarbij u de verworven grond nog niet direct zult benutten. U kunt de verworven grond wel degelijk tijdelijk verpachten om inkomsten te genereren en kosten te drukken. In sommige situaties is het zelfs wenselijk dat een onroerende zaak tijdelijk in gebruik wordt gegeven, om bijvoorbeeld leegstand, verloedering of kraken te voorkomen.
Voor het verzorgen van tijdelijk beheer van uw eigendom kunt u bij ons uitstekend terecht. Beheer van grond en gebouwen, voor korte of lange duur, zit in het DNA van onze rentmeesters. Dankzij onze expertise kunnen wij uw rendement verhogen en kosten en risico’s verminderen.
Voorbeeldprojecten van pacht en tijdelijk beheer
Tijdelijk beheer op hoeve Imstenrade
We hebben een integrale visie voor het object ontwikkeld, waarbij de transitie naar een landgoed en de herbestemming van de rijksmonumentale gebouwen de basis vormden. Het beheer van Hoeve Imstenrade is geregeld in de vorm van noodzakelijk onderhoud en tijdelijke verhuur van twee woningen op het landgoed. Door middel van begrazing met schapen is het beheer van het natuurterrein geregeld. Hoe gaat dat verder in de praktijk?
Pacht van grond op landgoed kasteel Puth
Voor de agrarische gronden van het landgoed van kasteel Puth is er de perfecte partner en pachter; De Poshoof. Een lokale boerderij aan de rand van Maastricht die op biologische wijze gewassen verbouwt. Bij biologisch werkwijze kan er jaar na jaar vanaf de omschakelings- en bodemherstelperiode meer opbrengst gegarandeerd worden. De Poshoof is een boerderij van de familie Niesten sinds vijf generaties. Ze verkopen op kleine schaal en aan lokale afnemers, zoals brouwgerst voor Gulpener bierbrouwerij. De samenwerking zoals met deze duurzame bierbrouwer, om de hoek van kasteel Puth en boerderij de Poshoof vormt een mooi driehoek in het duurzaamheidsproces. Wat is de rol van Klement Rentmeesters op landgoed kasteel Puth?