Voor de toekomst van uw monument.

Zoek

Herbestemming voorkomt achteruitgang

Heeft u te maken met (dreigende) leegstand van uw monument zoals bijvoorbeeld een boerderij, industrieel gebouw of kerk? Of staat een gedeelte van uw pand, zoals bijvoorbeeld een boerenschuur, al langere tijd leeg? Kunt u het onderhoud van uw monument niet meer betalen en zoekt u naar aanvullende opbrengsten voor uw pand? Zoekt u naar mogelijkheden om uw pand een nieuwe gebruiksfunctie te geven? Dan is het mogelijk dat u gebruik kunt maken van de subsidieregeling herbestemming. Met deze subsidieregeling kunt u namelijk hulp krijgen bij het uitvoeren van een herbestemmingsonderzoek.

In een herbestemmingsonderzoek worden er één of verschillende haalbare gebruiksopties voor uw monument in kaart gebracht. Hiervoor heeft de Rijksoverheid een subsidieregeling in het leven geroepen met als doel om te voorkomen dat monumenten waarvoor een nieuwe functie lastig te vinden is, langere tijd leeg komen te staan en daardoor snel achteruitgaan.

Behoud van waarde

Stel u eens voor: uw pand met cultuurhistorische waarde krijgt een nieuwe functie, een herbestemming. En door die nieuwe functie is de toekomst gewaarborgd. U hoeft zich dan geen zorgen meer te maken over hoge onderhouds- of restauratiekosten. De nieuwe bestemming kan een rendabele exploitatie opleveren, zoals bijvoorbeeld een horecabestemming of een bed and breakfast. Hierdoor kunt u uw pand blijven onderhouden. En daardoor blijft de waarde van uw monument behouden.

In onderstaand filmpje tonen we een drietal voorbeelden van monumenteigenaren die u voorgingen in de zoektocht naar herbestemming. 


Herbestemmingssubsidie, kom ik in aanmerking?

De regeling is bestemd voor diverse monumenten en gebouwen. Uw gebouw hoeft dus niet persé de status van rijksmonument te hebben.

Versimpeld weergegeven gaat het om onderstaande gebouwen:

  • Rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten.
  • Gebouwen zonder monumentenstatus, mits er een verklaring is van het college van burgemeester en wethouders waarin zij aangeeft dat het gaat om een gebouw met een bijzondere cultuurhistorische waarde.

Het is dus niet altijd direct te zien of uw gebouw in aanmerking komt voor de subsidie herbestemming. Twijfelt u of u in aanmerking komt? Wij hebben het u makkelijk gemaakt. Met het invullen van een eenvoudige vragenlijst kunt u checken of u in aanmerking komt voor subsidie herbestemming.

Doe hieronder de Herbestemmingscheck!

Aanpak onderzoek naar herbestemming

De essentie bij herbestemming is concepten te vinden die passen bij het object en de eigenaar. Concepten die volgens het bestemmingsplan zijn toegestaan of waar de gemeente medewerking aan wil verlenen. Concepten die aansluiten bij de vragen uit de markt. Daarbij nemen we het gebouw zo veel mogelijk als het is, dus zonder onnodig grote functionele ingrepen. Dat lukt vooral als we teruggaan naar de oorsprong van het gebouw en het toenmalige gebruik. De concepten zullen getoetst worden op haalbaarheid van de benodigde investering en de exploitatieopbrengsten en -kosten.

Hoe subsidie aanvragen?

Het aanvragen van herbestemmingssubsidie kan jaarlijks van 1 oktober tot en met 30 november. Het niet correct en incompleet insturen van de vereiste documenten kan vertraging opleveren of complete afwijzing van de subsidie aanvraag tot gevolg hebben. Onze adviseurs herbestemming verzorgen de complete aanvraag voor u, zodat u van succes verzekerd bent.

Onderzoek naar verduurzaming

Gelijktijdig met de herbestemming is het slim om ook na te denken over de verduurzaming van uw monument. Dat is wel zo handig bij de uitvoering. Vandaar dat we bij een opgave over herbestemming ook voorstellen gelijktijdig de verduurzaming van uw monument mee te nemen. Voor onderzoek naar verduurzaming zijn diverse subsidies beschikbaar. Lees hier verder.

Voorbeeldproject: Watertoren De Reusch in Schimmert

In 2015 hebben we, in opdracht van de eigenaar, een herbestemmingsonderzoek uitgevoerd voor watertoren De Reusch in Schimmert. Allereerst hebben we geïnventariseerd welke ruimtelijke uitgangspunten er zijn. Vragen zoals ‘hoe is het gebouw opgedeeld? Welke functie zou je per verdieping kunnen onderbrengen? Maar ook welk gebruik is volgens het bestemmingsplan toegestaan? Welke belemmeringen en mogelijkheden zijn er? Deze uitgangspunten hebben we helder in kaart gebracht en als uitgangspunt gebruikt voor een brainstormsessie waar we de eigenaar en enkele ondernemers voor hebben uitgenodigd.

Veel ideeën passeerden de revue en uiteindelijk is het ’25-miles concept’ gekozen. Dat betekent dat men hier alleen werkt met producten die verkrijgbaar zijn binnen 40 kilometer omtrek. Uiteindelijk is hieruit het concept ‘Eten en drinken zover je kunt kijken’ geboren. De herbestemming is geslaagd want dit concept past goed bij de eigenaar en het gebouw. En daar gaat het uiteindelijk om!

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk hier meer interessante voorbeelden van herbestemming

Herbestemming, iets voor u?

Laat hieronder uw gegevens achter en kies een tijdsblok waarop wij met u kunnen bellen en u weet binnen 5 minuten alles over uw situatie. U kan natuurlijk ook direct contact opnemen via 043-32 33 511

    Deel dit bericht

    Contact

    Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

      De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
      Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

      Meld u hier aan

      > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
      chevron-down