De ANWB roept een verkiezing uit voor het ALLERMOOISTE KASTEEL van Nederland. Er zijn zulke prachtige kastelen, paleizen, buitenplaatsen, burchten tot romantische ruïnes in ons land. Wellicht om de keuze iets makkelijker te maken zijn de regels voor de verkiezing streng: alleen op kastelen die aan de traditionele norm voldoen mag worden gestemd.

De ANWB verkiezing voor het mooiste kasteel van Nederland
Om in aanmerking te komen voor de eretitel van het állermooiste kasteel, is volgens de ANWB een middeleeuwse oorsprong cruciaal. Er hoort een zichtbare slotgracht te zijn, een ophaalbrug, versterkte muren én torens! Namelijk, een kasteel, burcht, borg of slot is een versterkt gebouw met verdedigingsfunctie voor de adel, voor de verkiezing van de ANWB. Ten slotte wordt nog één voorwaarde toegevoegd; het kasteel moet regelmatig geopend zijn voor bezoek, van buiten én binnen.
Alsnog staan er 50 kastelen in Nederland overeind om op te mogen stemmen. Het leuke is dat alle vijftig opgenomen zullen worden in een ANWB kastelenboek! We denken direct aan kasteel Hoensbroek, die overduidelijk aan de eisen voldoet en dit jaar al de Museumprijs won! Maar in Limburg staat bijvoorbeeld ook het smaakvolle kasteel Aldenghoor, het opmerkelijke Kasteel Keverberg en illustere kasteel Limbricht. In Noord-Brabant doet het romantische kasteel Dussen mee in de race, het bezienswaardige kasteel Heeswijk, het stoere kasteel Helmond, het Witte Kasteel in Loon op Zand en het statige kasteel Heeze.

Er zijn prachtige landgoederen en paleizen in het land, langs rivieren en bossen; deze buitenplaatsen doen niet mee aan de verkiezing van de ANWB omdat ze geen verdedigingsfunctie gehad hebben. U mag bij het stemmen een vergeten kasteel aandragen die niet aan de lijst mag ontbreken. Zie hier de lijst met 12 mooie kastelen in Nederland, gekozen door de ANWB.
Kasteel Heeze, statig en super stijlvol
Kasteel Heeze lichten we graag uit met zijn wereldse geschiedenis. Allereerst is het een voorbeeldig kasteel voor deze verkiezing met zijn prominente omgrachting, ophaalbrug, torens en een prachtig intact interieur met gobelins uit het atelier van Lodewijk XVI. Kasteel Heeze voldoet absoluut aan de kasteelcriteria en is open voor publiek. Het kasteel bestaat uit twee delen, ieder met een eigen binnenplaats. Het oudste deel is het vroegmiddeleeuwse slot Eymerick dat achter de 17e -eeuwse voorburcht ligt. Dit tweede gedeelte is een ontwerp van Pieter Post uit 1659.
De geschiedenis gaat terug tot in de middeleeuwen maar een eerste mijlpaal op papier van het jaar 1615 luidt; René van Renesse koopt de hele heerlijkheid bestaande uit Zesgehuchten, Heeze en Leende. Wat weten we nog meer van hem? Hij verraadde de Koning van Spanje ten behoeve van stadhouder Frederik Hendrik en de Fransen, die hij daarna weer verraadde door de burgemeester van Luik bij bezoek in het kasteel van Heeze te vermoorden in opdracht van de Spanjaarden! Deze slechterik liet door zijn wangedrag een ruïne achter voor de Baron van Dorestadt de heerlijkheid van hem overnam.

Erflijn
Een aantal achterneven volgenden elkaar op in de erving omdat de laatste bewoners geen kinderen kregen. Samuel John, baron van Tuyll van Serooskerken was zo iemand, die werkte als kamerheer in buitengewone dienst van koningin Wilhelmina. Zíjn achterneef was dan weer opvolger in deze lijn; Baron Hendrik Nicolaas Cornelis, de burgemeester van Doesburg en Lochem, die in 1981 de Stichting Kasteel Heeze oprichtte voor de instandhouding van het cultureel historisch monument in zijn landschappelijk omgeving met de bijbehorende grond.
Engelen
Deze hele geschiedenis evenals die van het Europees tijdsbeeld van stijl en mode is dankzij de ongeschonden interieurs prachtig zichtbaar. Wekelijks kan u worden rondgeleid door de deskundige gids langs de Blauwe kamer, de Minervakamer tot het Romeinse bad. Er wordt zelfs gesproken over ‘Engelen van kasteel Heeze’… zij conserveren schijnbaar het kwetsbaar textiel van de prachtige gordijnen en lambrequins onder leiding van een professionele restaurateur.
Eymerick
Het slot Eymerick wordt verhuurd als een exclusieve locatie voor ontvangsten en feesten. De architect Pieter Post (1608-1669) had op de plek van het middeleeuws kasteel Emyerick ook voorzien een 17e-eeuws kasteel te bouwen. Door de tachtigjarige oorlog met tekort aan bouwmaterialen en middelen, werd dit niet voltooid. Het is nu juist mooi dat het oorspronkelijk kasteel er nog staat.

Kasteel Limbricht
Kasteel Limbricht is een motte kasteel uit het jaar 1100 maar liefst! Kestieël Lömmerich, op z’n Limburgs, bestaat uit vier vleugels die de binnenplaats omsluiten en is gebouwd op een kunstmatige heuvel; een motte. Om die heuvel heen is een mooie glooiende gracht gegraven, die zowel de motte met het kasteel als de brede kasteelboerderij als voorburcht omsluit. Op de toren staat een windvaan met twee bollen, de onderste geeft de wereldlijke macht aan, de bovenste de geestelijke macht.
Beide machten waren in handen van familie van Breyll, die het kasteel heropbouwde in 1619. In de kerkers van Limbricht werden ook na die tijd nog heksen opgesloten... Nobeler was de ontvangst van duizenden Franse soldaten in 1813 die in het kasteel verzorgd werden door de mensen uit het dorp. De Napoleontische troepen keerden ziek en gewond terug van een volkerenslag bij Leipzig. Klement Rentmeesters deed een aantal jaren geleden onderzoek naar de herbestemming van kasteel Limbricht.
Het kasteel heeft tegenwoordig een spraakmakend restaurant met hotel en biedt een prachtig programma aan voor bezoekers. In de zomer is er bijvoorbeeld een ‘binnenplaatsbioscoop’ en ’s winters organiseren ze magische marktjes en een schaatsbaan voor de kinderen. Met een beetje geluk kan er ook weer geschaatst worden zoals afgelopen winter op de gracht, zoals de winnende foto van vorige winter.