Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
groen erfgoed

Fiscaal vriendelijk vererven en schenken met de Natuurschoonwet 1928 (NSW)

Bij vererving of schenking moet er vaak stevig afgerekend worden met de fiscus. Dat is jammer van uw zuurverdiende geld als dat niet nodig is. U wilt toch ook graag uw bezit fiscaalvriendelijk overdragen aan uw kinderen? Of zo min mogelijk overdrachtsbelasting betalen bij de aankoop van een landgoed? Of zo min mogelijk kapitaalbelasting betalen over uw vermogen? Dat kan als u vastgoed onder de Natuurschoonwet 1928 rangschikt.  Landgoederen werden vroeger bij vererving vaak kleiner omdat door de erfgenamen een gedeelte van het bezit verkocht moest worden om de successiebelasting te kunnen betalen. Sinds de Natuurschoonwet 1928 is daar verandering in gekomen.

De Natuurschoonwet laat landgoederen voortbestaan

De Natuurschoonwet 1928 is gemaakt om er voor te zorgen dat landgoederen bij vererving als geheel gespaard kunnen worden. Dus zonder verkoop om aan de belastingplicht te kunnen voldoen. U heeft al een Natuurschoonwet landgoed als u minimaal 5 ha grond heeft waarvan 1/3 moet bestaan uit bos of natuurterrein. En als u al voldoende grond heeft rondom uw woning, maar nog geen bos of natuurterrein kan dat worden aangelegd. Zo kunt u alsnog aan de rangschikking voldoen.

Fiscale voordelen die er niet om liegen

De fiscale voordelen gaan vooral over besparing van overdrachtsbelasting bij aan- of verkoop, besparing op onroerende zaak belasting (OZB), besparing op kapitaalbelasting en gedeeltelijk of gehele vrijstelling bij vererving of schenking. U kunt bij de laatste twee faciliteiten volledige vrijstelling krijgen als u het landgoed openstelt voor wandelaars. Nee, natuurlijk niet op alle paden, u mag om reden van privacy een deel van het object vrijhouden van wandelaars.

De feitelijke rangschikking is specialistenwerk

Onze medewerkers zijn zeer bedreven in het verzorgen van uw rangschikking. We spreken de taal van de ambtenaren die de aanvraag toetsen. We zijn praktisch in het vinden van oplossingen om bijvoorbeeld ook landbouwgronden of gebouwen gerangschikt te krijgen. En we helpen ook bij het aanvragen van subsidie om de aanleg van bos of natuurterrein te realiseren.

Wilt u meer weten wat de Natuurschoonwet 1928 voor u kan betekenen?

Natuurschoonwet anno 2021

Op 1 januari 2021 zijn de wet en het Rangschikkingsbesluit Natuurschoonwet 1928 veranderd. Om gerangschikt te blijven is het verstandig dat u tijdig nagaat wat er voor uw situatie is veranderd. Het kan namelijk grote fiscale impact hebben als uw landgoed niet aan de nieuwe criteria voldoet.

Zo moeten natuurterreinen minimaal 0,5 ha groot zijn. Heeft u een golfbaan, dan moet minimaal 50% bestaan uit natuurterrein of houtopstanden. Samenwerk- en aanleun landgoederen moeten eveneens voor minimaal 50% uit bos- of natuurterrein bestaan. Dat betekent nog al wat. Er is weliswaar een overgangsperiode, maar het is handig als u  spoedig de consequenties voor uw situatie in beeld krijgt.

Gratis Quickscan 

Loopt u wellicht risico door de aanpassingen aan de NSW? Of kan uw eigendom nu juist wel gerangschikt worden? Wij hebben speciaal voor die vragen een Quickscan NSW 2021 ontwikkeld.  Helemaal gratis. We willen graag een belangrijke bijdrage leveren aan de instandhouding van landgoederen. 

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down