Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
irenekerk

Omgevingswet treedt in werking op 1 januari 2024

16 maart 2023

Per 1 januari 2024 wordt de Omgevingswet ingevoerd, zoals besloten na de stemming in de Eerste Kamer. De implementatie van de Omgevingswet, aangenomen in 2016, is een belangrijk moment binnen het omgevingsrecht. Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) benadrukt echter dat de wet meer is dan een bundeling van wetten en een digitaal systeem.

Nieuwe benadering

"De wet symboliseert voornamelijk een nieuwe benadering en manier van handelen in gebiedsontwikkeling. De Omgevingswet biedt de kans om vraagstukken over de fysieke leefomgeving op een meer geïntegreerde en samenhangende manier te behandelen, in plaats van sectoraal. Deze integrale, gebiedsgerichte aanpak is essentieel voor de grote uitdagingen waar we voor staan op het gebied van woningbouw, verduurzaming van energie, infrastructuur, landbouw en natuur.", aldus De Jonge.

Efficiëntere besluitvorming

De Omgevingswet combineert 26 wetten en diverse regels en voorschriften over onze fysieke leefomgeving tot één wet. Procedures worden gestroomlijnd, wetgeving geharmoniseerd en besluitvormingstermijnen worden in veel gevallen verkort. De wet introduceert tevens een digitaal systeem en een digitaal loket. Het digitale systeem maakt het eenvoudiger om te achterhalen welke regels van toepassing zijn in een bepaald gebied en biedt een loket waar vergunningen kunnen worden aangevraagd.

Digitaal systeem nu gereed

Eind januari schaarden de Rijksoverheid, het bedrijfsleven en de koepels van provincies, gemeenten en waterschappen zich unaniem achter de invoeringsdatum van 1 januari 2024. Na een reeks nieuwe tests concludeerden zij dat het onderliggende digitale systeem, eerder reden voor meerdere keren uitstel, technisch voldoende gereed is. Zij riepen de beide Kamers op om spoedig duidelijkheid te verschaffen over de invoering op 1 januari 2024.

Cultureel erfgoed en de Omgevingswet

De Omgevingswet omvat ook de ruimtelijke bescherming van cultureel erfgoed. De wet vereist van gemeenten een andere manier van werken met diverse ruimtelijke instrumenten. Gemeenten hebben tot 2030 de tijd om een definitief omgevingsplan op te stellen. Hierbij kunnen zij op het gebied van erfgoed stuiten op verschillende inhoudelijke en praktische vraagstukken. Het webdossier Omgevingswet van de RCE biedt een aantal publicaties die gemeenten kunnen ondersteunen.

De gevolgen voor uw plannen van de nieuwe Omgevingswet

Wilt u meer weten over de gevolgen van de nieuwe Omgevingswet voor uw plannen? Neem dan contact met een van onze experts via het formulier hieronder. Beschrijf uw plannen kort en een geselecteerde expert belt u wanneer het u schikt.

    Deel dit bericht

    Contact

    Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

      De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
      Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

      Meld u hier aan

      > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
      chevron-down