De bezoekers van deze Open Monumentendag maken een ontdekkingstocht langs de Europese dimensies van erfgoed: internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten, uitwisseling van kennis en wetenschap, en vanzelfsprekend de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt.
“In Europa” betekent een grote diversiteit aan gebouwen die tijdens de Open Monumentendag worden opengesteld voor het publiek – van stadhuizen, handelspanden, landgoederen en buitenplaatsen tot kerken, forten, scheepsbouwwerken en waterwerken, zoals poldermolens en gemalen. Europa is een kleurrijke lappendeken van volkeren, landen, talen en religies en is uniek in haar diversiteit. Tegelijkertijd hebben we ontzettend veel gemeenschappelijks in het erfgoed. De provincie Limburg bezit wat monumenten betreft relatief veel Europese invloeden. Niet alleen de bouwstijlen maar ook de materialen zijn heel anders dan wat men in de rest van Nederland gewend is. De Maas die door 3 landen stroomt heeft een grote invloed op die monumentale verscheidenheid. Daarom past dit thema zo goed bij onze provincie.
Naast de Open Monumentendag in september kan er het hele jaar door genoten worden van de monumenten, want er zijn regionale Open Monumentendag Specials en de Open Monumenten Klassendag. In meerdere plaatsen wordt een Klassendag georganiseerd op de vrijdag voorafgaand aan de Open Monumentendag. Op die dag bezoeken leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 van basisscholen een monument in de buurt. Het complete Open Monumentendagprogramma met duizenden bijzondere opengestelde monumenten is deze zomer te vinden op www.openmonumentendag.nl.