Voor de toekomst van uw landgoed.

Zoek
Headerfoto_Buitenplaats_Frymerson_Anno_2024_1900x1300
/
Portfolio
/
Buitenplaats Frymerson anno 2024

Buitenplaats Frymerson herbestemd

Buitenplaats Frymerson in Sint Odiliënberg ondergaat een werkelijke metamorfose. De eigenaren Matthijs en Vanessa Wolters kochten het landgoed in 2020. Sindsdien is er hard gewerkt aan het vitaliseren van het landgoed. Er is gestart met de restauratie van het hoofdhuis, vervolgens met de hoeve en daarna de imposante tiendschuur. Ons team adviseerde bij de herbestemming en verzorgde de subsidies voor onderhoud.

De aankoop van Frymerson

“Mijn vader komt uit deze buurt, dus ik ken de omgeving goed. Toen Frymerson te koop kwam hoefden we niet lang na te denken. Alles viel met de aankoop op zijn plek, het voelt als thuiskomen. We hebben de opstallen gekocht en de ondergrond in erfpacht. De afwisseling van weilanden, bos, boomgaard en mooie gebouwen maakt het tot een bijzonder bezit”, aldus Matthijs Wolters.

Historie Buitenplaats Frymerson

Het fundament van Frymerson stamt al uit de 14e eeuw. Het was destijds een kasteel met vier torens in het bezit van familie Bove te Vrijmershem. Daar komt de naam vandaan! ‘’Vrij van moeras’’. De oorspronkelijke carréboerderij werd met het ontwerp van architect P.J.H. Cuypers in 1863 verlengd met een eclectisch herenhuis, in opdracht door Jonkheer De Zantis. Joseph de Zantis was een generaal en werd in de adelstand verheven door Koning Willem I dankzij zijn moed bij de slag bij Waterloo in 1815. Buitenplaats Frymerson was een geschenk van de Oranjes aan De Zantis.

Kasteel_De_Zantis_de_Frijmarson_St_Odielenberg_1200x675
Beeld eigendom van huidige eigenaren Frymerson

Huidige eigenaar

Matthijs, de huidige eigenaar: “We zijn gestart met de restauratie van het hoofdhuis. Het huis is van 1863 en is gebouwd naar een ontwerp van Pierre Cuypers. Dat was een hele klus. Het pand is nu klaar als familiehuis en ingericht voor overnachting met 12-14 personen. Overnachten kan ook in de 18e-eeuwse boerderij. De gebouwen zijn om een intieme cour gegroepeerd. In de boerderij beschikken we over 6 slaapkamers. Met name in de weekenden zijn we hier. Maar het huis wordt ook verhuurd aan gezelschappen voor zakelijke bijeenkomsten. Je kunt hier namelijk in alle rust en anoniem vergaderen."

Wilt u meer weten over deze prachtige plek? Om te overnachten, vergaderen of een andere bijeenkomst?
Kijk dan op: frymerson.nl
Tiendschuur_Buitenplaats_Frymerson_trouwlocatie

Tiendschuur weer economische functie

"De Tiendschuur is gerestaureerd en inmiddels gereed voor feesten en partijen. Deze veldschuur met oorspronkelijke houten spantconstructie en zadeldak is een schuur waar in de middeleeuwen de belasting van pachters en boeren aan de kasteelheer werd opgedragen, vaak in natura. Deze schuur heeft dus weer een economische functie gekregen. Dit seizoen hebben we acht bruiloften opstaan, dus dat gaat de goede kant op. Het hoofdhuis wordt ook gebruikt voor rouwceremonies. Daar is best vraag naar. Afscheid nemen van dierbaren op een mooie plek is een trend waar we graag op inhaken. We organiseerden op 17 maart een 'open afscheidsdag' en die is door meer dan 500 mensen bezocht, dus dat zegt genoeg."

Verduurzaming op het goede moment

"We hebben goed nagedacht over de verduurzaming van de opstallen. Dat is maar goed ook, want de energieprijzen zijn inmiddels de pan uitgerezen. En oude panden verwarmen is immers erg kostbaar. We hebben een grote verbrandingsinstallatie aangeschaft die in de schuur staat. De enorme oven stoken we op hout uit onze bossen. De warmte wordt getransporteerd naar alle opstallen. Per jaar stoken we tussen de 40 en 50 m³ hout. Het is geweldig dat we in onze eigen hout behoefte kunnen voorzien."

Bomen_Op_Frymerson_1200x675

Subsidies voor het onderhoud

"We hebben goede hulp gehad van het team van Klement Rentmeesters. Rentmeester Arthur Jansen heeft met zijn team voor de opstallen en het monumentale park op Buitenplaats Frymerson onderzocht wat er aan achterstallig onderhoud te doen staat, en hoe dit jaarlijks georganiseerd en gefinancierd kan worden. Voor het koetshuis werd een subsidieaanvraag Woonhuissubsidie (WHS) gedaan en voor het hoofdhuis, de boerderij, de tiendschuur én het park de Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM). En met succes: we ontvingen mooie subsidiebedragen zodat we de komende jaren het onderhoud aan de opstallen en het monumentale park prima kunnen uitvoeren."


Nooit klaar...

"De volgende grote klus is de restauratie van de Torenwoning die lange tijd bewoond is geweest door de tuinman van het landgoed. We maken er zes hoogwaardige gastenkamers in met royale woonkeuken en woonkamer. De torenkamer wordt daarbij een heel bijzondere kamer met eigen slaapgedeelte en een fraaie badkamer. Als dit gebouw klaar is zijn we een heel eind. Maar de ervaring leert dat je op een landgoed nooit klaar bent; er is altijd wat te doen om de instandhouding veilig te stellen”

Torenwoning_Buitenplaats_Frymerson_Archief_1200x675
Beeld eigendom van huidige eigenaren Frymerson
De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

Meld u hier aan

> Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
chevron-down