Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
protestants kerkje stevensweert
/
Portfolio
/
Herbestemming Protestants kerkje Stevensweert

Cultureel erfgoed: het is onze geschiedenis en toont aan hoe we ons door de eeuwen hebben ontwikkeld. De meest tastbare vorm van erfgoed zijn monumenten. Ze vertellen verhalen over tijdperken, mensen en gebeurtenissen. Het is belangrijk dat we dit erfgoed en de verhalen doorgeven aan volgende generaties zodat het voort kan leven. Daarbij is het noodzakelijk dat ons cultureel erfgoed in stand gehouden wordt. In stand houden kan alleen als het monument een duurzame en toekomstbestendige functie heeft én het goed onderhouden wordt. Maar wat als een monument (deels) leegstaat? Of de exploitatie niet het rendement oplevert wat u voor ogen heeft? Dan kost het heel wat moeite en geld om uw monument in stand te houden.

Het is helaas een veel voorkomend probleem. We zien veel leegstand, met name bij agrarisch erfgoed, maar tegenwoordig ook steeds meer bij religieus erfgoed. Door de ontkerkelijking zijn veel eigenaren van religieus erfgoed niet meer in staat om de zorg voor het erfgoed te organiseren en financieel te dragen. Hierdoor ontstaat een uitdagende opgave om de toekomst voor deze gebouwen veilig te stellen. Deze gebouwen hebben vaak een maatschappelijk belang, omdat zij een plek innemen in onder andere de sociale, maatschappelijke en cultuurhistorische structuren.

Dit is ook het geval bij het Protestantse kerkje in Stevensweert. In de jaren 80 is deze kerk aan de eredienst onttrokken vanwege de leegloop aan Protestantse kerkgangers. De huidige exploitatie bestaat uit verhuur voor huwelijksceremonies, incidentele kerkdiensten, uitvaarten, concerten én wordt het kerkje door het Streekmuseum gebruikt om rondleidingen te geven. In de kelder van het kerkje zijn namelijk diverse opgravingen gevonden. Deze zijn nog altijd te bewonderen.

De kerk heeft een gezonde financiële exploitatie. Met diverse donaties, subsidies en de verhuuropbrengsten zijn de instandhoudingskosten gedekt. Maar in 2020 en 2021 liep de kerk veel inkomsten mis omdat de exploitatie vanwege Corona stil kwam te liggen. Het kerkje kon namelijk niet verhuurd worden. Binnen het bestuur van het kerkje ontstond de vraag hoe ze de exploitatie kunnen optimaliseren en meer inkomsten genereren. Vandaar dat Klement Rentmeesters een herbestemmingsonderzoek heeft uitgevoerd, waarbij we grondige analyses hebben gedaan, een nieuwe visie hebben ontwikkeld én de nieuwe mogelijke exploitatie hebben doorgerekend. Want de vraag is: welk rendement levert de nieuwe visie op? Is het financieel haalbaar? Zeker met de stijgende energie- en bouwprijzen.

De huidige situatie

De kerk is van kleine omvang met weinig eigen voorzieningen. Zo is er is onvoldoende bergruimte, geen toilet in de kerk en is de omvang van de keuken beperkt. Daarnaast is het voor mindervaliden haast onmogelijk de kerk te bezoeken. De toegankelijkheid is vrij laag.

De oplossing

Hoe mooi zou het zijn als de kerk voor meer dan alleen ceremonies en uitvaarten verhuurd kan worden voor bijvoorbeeld concerten. En hoe fijn is het als bezoekers nog een drankje kunnen nuttigen na het concert in de kerk? En hoe zit het met de toegankelijkheid? Hoe mooi is het als iedereen de kerk kan bezoeken, dus ook mindervaliden?

Een aanbouw zou op al die vlakken een enorme aanwinst zijn. Het biedt de mogelijkheid om toiletten en een keuken te realiseren. Bovendien kan er een tweede ingang gerealiseerd worden én zijn er al ideeën gevormd om een hellingbaan aan te leggen.

Hoe nu verder?

We hebben de kosten voor een aanbouw uitgerekend én de mogelijke nieuwe opbrengsten doorgerekend. We hebben een advies gegeven voor financieringsmogelijkheden. Hieruit blijkt dat het realiseren van een aanbouw haalbaar is. Maar hoe nu verder? Wij adviseren altijd gebruik te maken van de subsidiemogelijkheden die er zijn. Zo hebben wij hier ook geadviseerd subsidie voor procesbegeleiding aan te vragen, zodat we een vervolg kunnen geven aan dit onderzoek en stappen kunnen zetten in de richting van de realisatie van een aanbouw.

Uw monument ook herbestemmen of verduurzamen?

Staat uw monument (deels) leeg? Krijgt u de onderhoudskosten ook maar amper gedekt? Bent u benieuwd of u meer inkomsten uit uw monument kunt halen? Vanaf 1 oktober t/m 30 november kunnen we voor u subsidie voor herbestemmingsonderzoek, procesgericht onderzoek of verduurzamingsonderzoek aanvragen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Doe hieronder de gratis check of u voor subsidie in aanmerking komt of neem direct contact op met ons kantoor.

Neem contact op voor een kennismaking

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down