Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
/
Portfolio
/
Herbestemmingsonderzoek Landgoed De Haere te Olst

Landgoed de Haere is gelegen tussen Olst en Deventer ten oosten van de IJssel. Het landgoed bestaat uit verschillende complexonderdelen. Binnen dit herbestemmingsonderzoek hebben wij ons gefocust op het kasteel, koetshuis en de tuinschuur.
De oorsprong van het kasteel gaat terug tot in de 16de eeuw. Uit deze eerste bouwfase resteert de huidige grondslag bestaande uit een hoofdvleugel, twee zijvleugels en de overwelfde kelders. In de 19de eeuw werd het goed voorzien van een park in landschappelijke stijl. Ten zuidoosten van het kasteel is een ensemble gelegen van een koetshuis, jachthuis en tuinschuur

Het landgoed is tegenwoordig in eigendom van Stichting IJssellandschap. Zij beheert en ontwikkelt sinds 1267 land, landgoederen, boerderijen en huizen rondom Deventer. De stichting houdt kantoor in het kasteel op Landgoed de Haere.

Afbeelding 1: Het koetshuis

De klantvraag

Stichting IJssellandschap heeft ons gevraagd onderzoek te doen voor het kasteel, koetshuis en tuinschuur naar een optimalisatie van de gebruiksfuncties. De tuinschuur en koetshuis staan momenteel leeg. Dat vraagt om een herbestemming. De stichting gaat met respect om met het land, de natuur en de mensen die er wonen of recreëren. Deze aanpak zetten zij voort bij de herontwikkeling van Landgoed De Haere. Dat is een mooi uitgangspunt!

Afbeelding 3: Voorkant koetshuis

Onze aanpak

Wij zijn gestart met het bestuderen van de bouwgeschiedenis. Gevolgd door een analyse van de huidige gebouwen en haar onderhoudstoestand. Zo concludeerden wij dat de tuinschuur op korte termijn gerestaureerd moet worden. Dit is gelijk ons vertrekpunt. Wij hebben met verschillende betrokken partijen gesproken over hun visie op het landgoed. De werknemers van Stichting IJssellandschap mochten elk hun droomscenario delen. Een goede dialoog geeft gelijk een bron van informatie en inspiratie.

Afbeelding 4: Luchtfoto van het gebouwencomplex op landgoed De Haere

Visie

Landgoed de Haere stelt zich een duurzame ontwikkeling en exploitatie van het landgoed van ‘Kunst en Natuur’ ten doel. Een nieuwe functie moet de gebouwen langdurig kunnen ‘dragen’. Dat houdt in dat de instandhouding voor langere tijd wordt gegarandeerd. De opbrengsten moeten de terugkerende kosten voor het reguliere onderhoud dekken.

Ons advies is om te gaan voor een planmatige aanpak. De volledige herbestemming van de drie gebouwen vindt plaats in een periode van circa 5 jaar. Stapsgewijs krijgt iedere gebouw een nieuwe functie. Het verhaal over de IJssellinie waar het landgoed onderdeel van uitmaakt, moet eveneens worden uitgedragen. Een tentoonstelling over de verdedigingslinie en de bouwgeschiedenis draagt daaraan bij. Het is én blijft een plek van genieten, natuur, cultuur waar een breed publiek te gast mag zijn.

Afbeelding 5: Familieportret voor landgoed De Haere eind 19de eeuw

De buitenplaats kent twee zones; een woonzone en vlak bij een plek waar gewerkt en gerecreëerd wordt. Deze publieke en private scheiding wordt behouden. De bewoners dienen hun rust te behouden en de recreanten en werknemers dienen hun gang te kunnen gaan. Wij gaan voor een hoogwaardige leef-, werk-, en recreatieruimte. Het landgoed biedt daarmee een kwalitatieve ontmoetingsplek voor bezoekers uit de omgeving en voor ondernemers en bestuurders uit de omgeving. En tegelijk een plek van rust, ruimte en bezinning voor de bewoners.

In drie scenario’s hebben wij ons toekomstbeeld uitgewerkt. In het eerste scenario wordt het kasteel herbestemd tot bedrijfsgebouw met educatiecentrum. Verschillende bedrijven en organisaties kunnen zich huisvesten in het bijzondere historische monument. Op de zolder zal een gemeenschappelijke vergaderzaal zijn, met een fenomenaal uitzicht over de tuin en park. Het koetshuis krijgt op termijn een horecabestemming, met een grand café en overnachtingslocatie voor groepen. De tuinschuur wordt in ons voorstel herbestemd tot twee woningen met herbouw van de tuinkas en moestuin, net zoals het was in het begin van de 20ste eeuw.

Afbeelding 6: Kasteel De Haere

Strategie

In het aankomende jaar wordt het plan tot op detailniveau uitgewerkt, nadat het bestuur over de voorgestelde scenario’s een besluit heeft genomen. Hopelijk kan onze architect dan de tekeningen met de indeling en materialisering maken. Wij kunnen bij het vervolg ook de begeleiding bij de omgevingsvergunningaanvraag verzorgen en gaan opzoek naar praktische oplossingen voor het verduurzamen van de objecten. Alle disciplines binnen ons bedrijf komen zo samen.

Uw monument ook herbestemmen of verduurzamen?

Staat uw monument (deels) leeg? Krijgt u de onderhoudskosten ook maar amper gedekt? Bent u benieuwd of u meer inkomsten uit uw monument kunt halen? Vanaf 1 oktober t/m 30 november kunnen we voor u subsidie voor herbestemmingsonderzoek, procesgericht onderzoek of verduurzamingsonderzoek aanvragen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Doe hieronder de gratis check of u voor subsidie in aanmerking komt of neem direct contact op met ons kantoor.

Neem contact op voor een kennismaking

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down