Een rentmeester lijkt een beetje op een kunsthandelaar. Die ziet ook vaak een bepaald schilderij na zoveel jaar terugkeren in zijn collectie. Want de koper gaat, de kunst blijft.
Zo is het ook met monumenten en landgoederen. Een goed voorbeeld is Château Jerusalem aan de noordrand van Maastricht. Tien jaar geleden werd Frank Klement gevraagd door de eigenaar, in dit geval de Gemeente Maastricht, om te kijken wat de mogelijkheden waren qua bestemming. Dat traject is toen succesvol verlopen.
Nu, tien jaar later, is Klement opnieuw erbij betrokken, nadat het gebouw van eigenaar is gewisseld. Deze heeft Klement ingeschakeld om de huidige waarde van het kasteel vast te stellen en dus ook de waarde van het erfpachtrecht. „Dat is specialistisch werk”, vertelt Frank Klement. „Dat kun je meestal niet zomaar aan een makelaar overlaten. Bij monumenten komt veel meer kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de overdraagbaarheid van het erfrecht? Je moet ook kijken naar de aanpassing van de jaarlijkse canon bij verkoop van het recht. Het is een complexe materie maar omdat wij daar elke dag mee te maken hebben, kunnen we tot goede aanbevelingen en vaststellingen komen.”
Pascalle Satijn leidde tien jaar geleden namens de Gemeente Maastricht het project restauratie en herbestemming Château Jeruzalem. „Wij zochten naar een herbestemming en dan zoek je naar specialisten op dat gebied. Daarom zijn we bij Klement uitgekomen en niet bij een doorsnee makelaar of projectontwikkelaar. Dat is goed bevallen, want er is vooral gekeken naar de mogelijkheden en er kwamen nieuwe ideeën op tafel die uiteindelijk ook tot een oplossing leidden. Dat was voor alle partijen, inclusief de gemeente, heel prettig.”
Jessica Klement kan zich nog goed herinneren dat er verschillende sessies zijn gehouden waarvoor allerlei mogelijke kandidaten werden uitgenodigd. „Met hen gingen we brainstormen om samen tot de beste ideeën te komen. Je stimuleert elkaar en uiteindelijk heeft dat ook gewerkt, want een van de deelnemers aan die sessie heeft toen ook het kasteel betrokken, en kon aan de slag met de ideeën die we samen ontwikkeld hadden.”

Het was destijds geen eenvoudig project, want het kasteel was nogal onderkomen. „De laatste erfgenamen van de adellijke familie die hier woonden, waren niet meer in staat om het onderhoud te financieren”, stelt Pascalle Satijn vast. „Er was daarna dus veel werk aan de winkel.”
Voor Frank Klement was het letterlijk door de bomen en struiken heen kijken om op zoek te gaan naar een herbestemming. „Het park was erg verwilderd, je kon het kasteel nauwelijks nog zien. En er moesten flink wat restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Alles bij elkaar ging het om een investering van enkele miljoenen. Het was niet haalbaar om dat bij één partij, zijnde een mogelijke koper, neer te leggen. Dus zijn we ook gaan kijken naar mogelijke fondsen, subsidies en andere en andere trajecten, en op die manier is het plan vlot getrokken.”
Het bijbehorende interview zien? Klik op de link voor het volledige interview
Actie: als u Klement Rentmeesters nú uw woning laat verkopen, bieden wij u een mooie overnachting aan op het prachtige Chateau St. Gerlach. Laat uw naam en telefoonnummer hier rechts achter of bel zelf direct: 043-32 33 511