Roozen Van Hoppe Groep ging een grote uitdaging aan door voormalige Abdij ‘Onze Lieve Vrouw van Koningsoord’ In Berkel-Enschot te renoveren en herbestemmen. Het is een prachtig klooster pand. “Samen kunnen wonen en leven” was leidend bij de conceptontwikkeling tot een multifunctioneel centrum. In het klooster bevinden zich 44 starterswoningen, een restaurant, kinderdagverblijf, bibliotheek, stadswinkel en cultureel centrum. Met de nieuwbouw van 55 senioren naast het klooster is het concept compleet.
Lisanne van der Lubbe is verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie. Collega Rob Massuger is verantwoordelijk voor het onderhoud. Klement Rentmeesters hielp met het opzetten van technisch beheer en maakte voor het klooster een meerjaren onderhoudsplan. Daarnaast dienden we met succes een subsidie aanvraag in voor regulier onderhoud bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. “Het is stil in het klooster, het restaurant is gesloten, net als het kinderdagverblijf. Ik verheug me nu alweer op 11 mei als het kinderdagverblijf weer opengaat”, aldus Lisanne.
“Natuurlijk heeft Corona ook invloed op de exploitatie van dit concept. Het restaurant is uiteraard gesloten, waardoor we veel omzet van de eigen bewoners maar ook van de buurt missen. Wel is het restaurant iedere zondag van 17 tot 19 uur open voor afhaalmenu’s. Vooral het Spareribs concept is een knaller. De bibliotheek is ook gesloten, maar voor de senioren is een online boeken service opgezet: online boeken bestellen die vervolgens thuis worden bezorgd. Wanneer de Stadswinkel weer opengaat is nog niet bekend en de activiteiten in het cultureel centrum liggen ook nog stil” aldus Lisanne.
Op de vraag of er onderhoudswerk naar voren wordt gehaald omdat diverse ruimte nu goed voor onderhoud bereikbaar zijn, antwoordt Rob ontkennend. “We houden ons in hoofdlijnen aan het Meerjaren Onderhouds Plan die rentmeester Arthur Jansen en bouwkundige Mariëtte Horsch voor ons hebben gemaakt. Het is een duidelijk plan en geeft veel rust in de organisatie. Het was een zeer welkome aanvulling op de hectische tijd die sinds de oplevering van het complex achter ons ligt. We hebben goede onderhoudscontracten afgesloten en we weten feilloos wat er wanneer moet gebeuren”.
Lisanne stelt blij te zijn met de gemeente Tilburg als hoofdhuurder van de bibliotheek, stadswinkel en het cultureel centrum. “Dat geeft zekerheid en zijn verbindende factoren voor de inwoners van Berkel-Enschot. Als we weer opengaan ben ik benieuwd wat de huurders gaan doen. We hebben in het restaurant gelukkig drie in- en uitgangen en de tafels zullen wel verder uit elkaar gezet worden. En in de bieb kun je ook vanaf twee kanten naar binnen en buiten. Volgens mij gaat dat wel goed komen”
Het voormalig Trappistinnenklooster was erg naar binnen gekeerd. De Trappistinnen waren zelfvoorzienend en geïsoleerd van de buitenwereld. In tegenstelling tot vroeger zal het bij Woonlandschap Ons Koningsoord volledig om verbinden en ontmoeten draaien. Roozen Van Hoppe keek verder dan alleen stenen: er is nadrukkelijk rekening gehouden met de mensen en de toekomst van het pand. Zij hebben het voor elkaar gekregen om de authentieke elementen intact te houden en zorgvuldig terug te plaatsen. Ondanks de vernieuwing heeft het pand toch haar oude ziel gehouden door een fraaie architectuur.
De kunst volgens Hendrik Roozen is niet alleen om een mooi gebouw neer te zetten, maar ook om ervoor te zorgen dat mensen hier gelukkig in kunnen zijn. Het moet een omgeving zijn waarin mensen in goede harmonie kunnen samenleven. En dat is erg goed gelukt: waar vind je dat nu in één concept: ruimte voor kleuters, starters en senioren. Eén van de meest speciale aspecten van Ons Koningsoord (www.onskoningsoord.nl) is dat er een zogenaamde Woon community 2.0 gevormd is. Door community 2.0 ontstaat er een participatiemaatschappij. Starters en senioren helpen elkaar, net zoals vroeger. Enkele uren per week verhalen uitwisselen, boodschappen doen, tuinieren of de krant voorlezen in ruil voor een betaalbare huur in een prachtige omgeving. Dat smaakt naar meer toch?