Objectomschrijving
De Sint-Pietersberg: het ruige natuurgebied aan de rand van Maastricht. Het vormt de grens tussen Nederland, Vlaams Limburg en Wallonië. Een gebied van historie en veelzijdigheid. Blauwe diepten, groene hoogten, mergelgroeves en grotten, een fort en schapen op steile hellingen. Landgoederen zijn vaak zo divers als een natuurgebied. We hopen ze met dezelfde zorg en aandacht in stand te houden en te beschermen. Niet alleen voor het oog maar ook voor die bijzondere diversiteit van zeldzame plant- en diersoorten. Bovendien vormt een klassiek landgoed een harmonische combinatie van cultuur en natuur. Zoals op de Sint-Pietersberg, een fort hier, groeve daar, opgaand in het landschap… letterlijk.
De klantvraag
Gelukkig bestaan ze nog, de scheppers van nieuwe landgoederen die de naam waardig zijn. Zo vestigde zich op de Sint-Pietersberg een gepassioneerd opdrachtgever die werkt aan zijn levende creatie. Het begon met de aankoop van een bestaande semi-bungalow met tuin. Bij kans werd het terrein vergroot middels ruil en aankoop van een aantal aangrenzende akkers en weides. Hij laat de agrarisch functie vallen en vormt de percelen tot natuurgrond om. Deze transitie duurt een aantal jaren, de grond heeft immers tijd nodig haar oorspronkelijke consistentie terug te vinden en ruimte te bieden voor passende vegetatie. Er lopen inmiddels nog een paar koeien en varkens rond op het nieuwe landgoed.
Onze aanpak
De Natuurschoonwet
Inmiddels is het terrein uitgegroeid tot een landgoed dat in aanmerking kwam voor rangschikking onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW). Deze wet is in 1928 gemaakt om landgoederen in stand te houden. Het moet bij rangschikking gaan om een aaneengesloten gebied van minstens 5 hectare dat ten minste voor 30% uit bos of andere natuur bestaat. Een historische buitenplaats komt vanaf 1 hectare al in aanmerking. De rangschikking onder de Natuurschoonwet is hier door ons verzorgd en wordt steeds aangepast wanneer het landgoed uitbreidt. Lees hier verder welke fiscale voordelen gelden bij een landgoed dat gerangschikt is onder de Natuurschoonwet.
Wijngaarden sieren het landschap
De eigenaar heeft het landgoed de afgelopen jaren ingericht met een gedeelte aan wijngaarden. Dit is steeds gebruikelijker in Zuid-Limburg en de Voerstreek. Heuvelhellingen lenen zich hier goed voor, samen met de kalkrijke grond van het Mergelland. De eigen wijn van landgoed Sint-Pieter bevat de druiven Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Noir. De klimaatverandering zorgt ervoor dat de wijnteelt in Nederland en Zuid Limburg in het bijzonder, sterk in opkomst is.

Resultaat
Na de eerste jaren is te zien hoe er een echt landgoed is ontstaan. Wijnranken, grasvelden, weides. Er zijn geen perceelgrenzen meer afgescheiden door paaltjes en prikkeldraad; deze zijn met het verdwijnen van de agrarische functies weggehaald. Het huis is aangepast naar ontwerp van architect Spronken, gebouwd van oude meerpalen uit de Rotterdamse haven.
De eigenaar heeft zijn landgoed opengesteld voor publiek zodat er meer van genoten kan worden. Door op deze manier een locatie voor een nieuw landgoed te creëren, kunnen we absoluut van opwaardering van het landschap spreken. Het uitbreiden van de oppervlakte gebeurde door ruil en koop van omliggende kavels. Door van de agrarische functie af te stappen en de gronden als geheel onder de Natuurschoonwet te rangschikken, worden ze veiliggesteld voor de toekomst.
In het begin brengen dit soort veranderingen ook starre reacties uit de omgeving met zich mee. De oostflank van de Sint-Pietersberg wordt veelal namelijk als gemeenschappelijk goed gezien. Ondanks dat het plan initieel op weerstand stuitte is het landgoed heel mooi geworden. Tien jaar later is het levende bewijs op locatie te zien en dit heeft veel complimenten opgeleverd.
