Voor de waarde van uw grond.

Zoek
Headerfoto_Zaakbegeleiding_van_piekbelasters_1900x1300
/
Portfolio
/
Zaakbegeleiding van piekbelasters

Extra financiële mogelijkheden voor piekbelasters

In Nederland zijn circa 3000 agrarische bedrijven in Nederland aan te merken als zogenaamde piekbelaster. Deze bedrijven krijgen van de overheid extra financiële mogelijkheden om versneld hun uitstoot van stikstof fors te reduceren. Deze ondernemers en hun naaste omgeving staan voor keuzes of zij hun bedrijf (verder) willen verduurzamen, verplaatsen, hun activiteiten willen beëindigen of dat zij liever deelnemen in het gebiedsproces.

Drie zaakbegeleiders in provincie Limburg

Ondernemers kunnen met ondersteuning van zaakbegeleiders verkennen welke maatregelen kunnen leiden tot een forse reductie van Stikstof, waarbij gekeken kan worden naar het gebruik van innovaties, extensivering, omschakeling en/of verplaatsing. Er zijn landelijk ca 10 rentmeesters kantoren ingeschakeld om zaakbegeleiders te leveren die de ondernemers bij de begeleiding van deze belangrijke keuzes te ondersteunen. Klement Rentmeesters is in opdracht van LNV met een team van drie zaakbegeleiders actief in de provincie Limburg.

Zaakbegeleiding_van_piekbelasters_1200x675_01

Wanneer behoort een onderneming tot de doelgroep van de aanpak piekbelasting?

Het kabinet heeft gekozen voor een aanpak waarmee een zo groot mogelijk resultaat in de reductie van stikstofdepositie kan worden gerealiseerd. Daarvoor is op basis van een analyse van het RIVM een uniforme drempelwaarde vastgesteld. Ondernemingen kunnen meedoen met de aanpak piekbelasting als zij, binnen 25 kilometer rond de onderneming, minimaal 2500 mol stikstofdepositie per jaar op stikstofgevoelig Natura 2000-areaal veroorzaken. De waarde is zo bepaald dat circa 3000 bedrijven aan dit criterium voldoen. Voor de bepaling of agrarische bedrijfslocaties in aanmerking komen, wordt gekeken naar de feitelijke (en dus niet de vergunde) activiteiten in 2021.

PAS-melders

Onder de bedrijfslocaties die aan de drempelwaarde voldoen, kunnen ook PAS- melders zitten. Voor PAS-melders gelden dezelfde voorwaarden om deel te nemen aan de aanpak als voor andere ondernemers. Meedoen met de aanpak biedt deze bedrijven tegelijkertijd een kans op legalisatie. Bij een voldoende forse reductie, bijvoorbeeld door innoveren, omschakelen en/of extensiveren, kunnen zij hun bedrijfsactiviteiten namelijk onder de hun eerder toegestane emissieruimte terugbrengen, waarna hun activiteiten legaal zijn voor de Wet natuurbescherming.

Rondom Natura 2000

Omdat de aanpak gericht is op de bedrijven met de hoogste totale depositie op stikstofgevoelige en overbelaste Natura 2000-gebieden raakt de aanpak piekbelasting met name bedrijven met veel overbelaste stikstofgevoelige natuur in de nabije omgeving. Dit betekent dat veel bedrijven die onder de aanpak vallen, zich rond de Veluwe en in de provincie Gelderland bevinden, en aanmerkelijk minder in provincies met relatief weinig Natura 2000-areaal, zoals de kustprovincies. Lokaal kan de aanpak piekbelasting gevolgen hebben. Het effect op de regio hangt af van de bedrijven die willen stoppen, of juist kiezen voor verdere verduurzaming. In Limburg is een sterke concentratie van Piekbelasters in de omgeving Weert en Venray.

Extra mogelijkheden voor een toekomstperspectief

Ondernemers die vallen onder de aanpak piekbelasting hebben extra mogelijkheden om een nieuw toekomstperspectief vorm te geven. Verschillende regelingen die gebruikt kunnen worden vormen hier een onderdeel van. Uiteindelijk maakt een ondernemer zijn eigen keuzes. In het maken van deze keuzes kunnen ondernemers gebruik maken van begeleiding en ondersteuning. Zie ook de website www.aanpakpiekbelasting.nl.

De rol van de zaakbegeleider

Een zaakbegeleider is een vast contactpersoon vanuit de overheid die kan helpen om mogelijkheden binnen de aanpak piekbelasting verder te onderzoeken. De gesprekken die deze vaste contactpersonen met ondernemers voeren, zijn verkennend en vrijwillig van aard. De wensen en vragen van de ondernemer zijn leidend. De zaakbegeleider luistert, informeert, denkt mee en verbindt zo nodig vertegenwoordigers van andere overheden. Veel van de bedrijven zullen al contact hebben met provincies (en mogelijk ook met gemeenten en waterschappen) over hun toekomstplannen, en al meedoen in de gebiedsprocessen. Voor de ondernemer zijn er geen kosten verbonden aan de gesprekken met en betrokkenheid van de zaakbegeleider.

Samenwerking overheden

Provincies, gemeenten, waterschappen en Rijk werken nauw samen en zorgen voor goede afstemming tussen de aanpak piekbelasting en de gebiedsgerichte aanpak van de provincies. Er zijn intensieve gesprekken gaande om te komen tot samenwerkingsafspraken waarin ook afspraken over ondersteuning, gegevensuitwisseling en financiering worden opgenomen. Dit kan gaan om de inzet van capaciteit door provincies, maar ook om extra inzet door gemeenten ten behoeve van ruimtelijke ordeningsvraagstukken of om extra inzet van waterschappen in relatie tot het watersysteem. De afspraken over de samenwerking zijn verschillend per provincie, omdat aangesloten wordt op de werkwijze en opgaves van elk gebied.

Vrijblijvende afspraak?

Is bovenstaande op uw bedrijf van toepassing? Of weet u dat juist nog niet helemaal zeker? Neem dan contact op met ons kantoor en een van onze zaakbegeleiders neemt spoedig met u contact op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down