U heeft een monument of een gebouw met cultuurhistorische waarde dat leegstaat. Of gedeeltelijk niet gebruikt wordt. Een nieuwe functie voor uw gebouw heeft u nog niet kunnen vinden. Maar u wil voorkomen dat het gebouw nog langer leeg blijft staan. Leegstand betekent immers geen inkomsten. Inkomsten die u nodig heeft om het gebouw te onderhouden.
U zoekt dus een nieuwe gebruiksfunctie. Herbestemmen noemen we dat. Een monument herbestemmen, hoe doe je dat? Wat moet u allemaal onderzoeken? Wanneer weet u of uw project haalbaar is? Wie heeft de juiste informatie? Wat zijn de voorwaarden? Kunt u subsidie krijgen voor uw herbestemming?
Kom ik voor subsidie in aanmerking?
Doe de gratis check!
Middels een vragenlijst stellen we eerst kosteloos vast of u voor subsidie in aanmerking komt. Herbestemming is immers maatwerk. Dus doe direct de subsidiecheck om te weten of u recht heeft op subsidie! Na het beantwoorden van de vragen ontvangt u van ons 10 belangrijke tips over herbestemming.
Er is al veel bekend over herbestemming. Het wiel opnieuw uitvinden is niet nodig. In onderstaand filmpje een tweetal voorbeelden van monumenteigenaren die u voorgingen in de zoektocht naar herbestemming.
U weet wel wat u wilt
U heeft behoefte aan een duidelijk plan van aanpak en zicht op de haalbaarheid van herbestemming. U wilt aan de slag met het concreet uitwerken van het concept en vervolgens het businessplan. Een soepel herbestemmingsproces doorlopen. Daarmee realiseert u immers hogere opbrengsten uit de exploitatie waarmee u de instandhouding van uw kostbare bezit kunt garanderen.
Het doorlopen van een herbestemmingsproces kan best lastig zijn. U kent de weg niet in herbestemmingsland. Er zijn professionele inzichten nodig om de benodigde onderzoeken uit te voeren en om de juiste keuzes te kunnen maken. Misschien heeft u het zelf ook wel veel te druk, geen tijd om dit project er nog even bij te doen.
Subsidie voor herbestemming
Hoe mooi is het als u bij dit soort vraagstukken deskundig wordt geholpen? Door een adviseur die weet waar het bij herbestemming op aankomt. Het Rijk en de provincies bieden verschillende subsidies waar u gebruik van kunt maken om bijvoorbeeld een haalbaarheidsonderzoek met ideeën voor concepten te laten uitvoeren. Wij kennen de weg in overheids- en subsidieland en kunnen u helpen met het in kaart brengen van de subsidiemogelijkheden en de aanvragen hiervan.
Wij hebben al meer dan een kwart eeuw ervaring met het opstellen van herbestemmingsonderzoeken. Daarin geven we opdrachtgevers onder meer inzicht in:
- de bouwhistorische en cultuurhistorische kenmerken en de functies die daar het best bij passen
- de bouwkundige staat van het monument
- de mogelijke nieuwe functies van het monument
- de planologische haalbaarheid
- de financiële haalbaarheid van de herbestemming
We zoeken uit wat wettelijk mogelijk is met uw pand. We bepalen de kosten van achterstallig onderhoud, maken een investeringsplan en onderzoeken de subsidiemogelijkheden. En we werken de verschillende exploitatiemogelijkheden uit die passen bij u en uw pand. Afgestemd op de lokale vraag in de markt. Klement Rentmeesters heeft overzicht en inzicht in de wereld van erfgoed.
Het mooie is dat er goede subsidiemogelijkheden bestaan voor het uitvoeren van een onderzoek naar herbestemming. Ook voor het proces om daadwerkelijk tot herbestemming te komen is subsidie. Of een haalbaarheidsonderzoek, waarin heel concreet wordt getoetst of het plan dat u zelf al heeft, wel haalbaar is.
De kernvraag is of u voor subsside in aanmerking komt. We maakten een subsdie check om dat voor u uit te zoeken. En dat kost u niets. Doe onderstaand de subsidie check naar herbestemming.
Kom ik voor subsidie in aanmerking?
Doe de gratis check!
Middels een vragenlijst stellen we eerst kosteloos vast of u voor subsidie in aanmerking komt. Herbestemming is immers maatwerk. Dus doe direct de subsidiecheck om te weten of u recht heeft op subsidie! Na het beantwoorden van de vragen ontvangt u van ons 10 belangrijke tips over herbestemming.
Verduurzaming bij herbestemming is hot
We krijgen steeds vaker vragen over de verduurzaming van monumenten. En dat is begrijpelijk. U wilt toch ook graag de energierekening verlagen en het comfort verhogen? Verduurzaming van monumenten wordt vaak uitgevoerd als er grote veranderingen in het gebruik aanstaande zijn. Bij herbestemming dus. Dat is een mooi moment om gelijk verduurzamingsmaatregelen uit te voeren. Maar waar moet u beginnen? Welke maatregelen zijn effectief en kennen een redelijke terugverdientijd?
Verduurzamen is nog niet zo eenvouding. Dat vraagt om gedegen onderzoek. Niet iedere ingreep is zo maar verantwoord, want u heeft immers ook te maken met de monumentale waarde van uw pand. Respect voor deze waarden is uitgangspunt. Het mooie is dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een prima subsidieregeling heeft ontwikkeld voor een onderzoek naar verduurzaming.
Een onderzoek naar verduurzaming kan gelijktijdig uitgevoerd worden met een onderzoek naar herbestemming. Ook het onderzoek naar verduurzaming komt voor subsidie in aanmerking. Wij zetten het voor u op een rij op deze bladzijde.
Voorbeelden van herbestemming
Mooie voorbeelden van herbestemming zijn de omvorming van herenhuis Withuishof naar een flexibel kantoorconcept. In dit leegstaande herenhuis zijn kantoorruimten gerealiseerd. Een flexibel kantoorconcept waar per maand gehuurd kan worden en faciliteiten als vergaderruimte, koffie en secretariaat separaat worden aangeboden. De charme van het herenhuis is behouden, terwijl er een nieuwe, geheel in de geest van onze tijd, functie aan het complex is toegevoegd.
Of de omvorming van klooster Huize Damiaan naar een trainings- en overnachtingslocatie. Meer dan 4.000 m² vloeroppervlak is getransformeerd naar een opleidingsinstituut voor de training van butlers. Dit is de thuisbasis voor The International Butler Academy geworden. Er is door de eigenaren een inpandige woning gerealiseerd waar de butlers getraind worden. Kijk verder maar eens bij onze andere voorbeelden van herbestemmingen: van een boerderij tot een kasteel en alles daartussen.
En abonneer u op onze Erfgoed Inside en ontvang als eerste bericht wanneer er een nieuwe interessante subsidieregeling voor herbestemming opengaat. Als u bij een positief resultaat nadien de aanvraag door ons laat verzorgen, maakt u kans op deelname aan ons jaarlijkse herbestemmingsdiner. We trakteren u daarbij op inspiratie en gesprekken met andere monumenteigenaren.
Heeft u nog vragen over uw herbestemming? Neem contact op met onze rentmeester en herbestemmer Arthur Jansen op telefoonnummer 043-32 33 511