Dankzij de Woonhuissubsidie konden we de woning weer terugbrengen naar de originele staat, dit voelt weer als vanouds"
Frank Kampschreur
Lindenhof
Goede voorbereiding voor aanvragen Woonhuissubsidie
Het aanvragen van de Woonhuissubsidie vraagt om een goede voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig laten specificeren van uw facturen, maar ook het maken van foto’s van de onderhoudstoestand voorafgaand aan de werkzaamheden. Een goede voorbereiding draagt bij het behalen van een maximaal subsidie resultaat.
Daarom geven wij u vast 6 tips:
- Specificatie facturen
Het is ieder jaar opnieuw een uitdaging om tijdig de facturen te laten specificeren. Bespreek gelijk met uw aannemer dat u van plan bent de subsidie aan te vragen. De facturen kunnen dan in één keer gespecificeerd aangeleverd worden. U voorkomt dan dubbelwerk. Heeft uw aannemer hiermee nog geen ervaring? Laat uw aannemer met ons contact opnemen. Wij helpen uw aannemer graag op weg!
- Bewaar bonnen
Gaat u zelf de verbouwing uitvoeren? Vergeet dan niet uw bonnen en facturen voor materiaalkosten te bewaren. Deze komen mogelijk ook in aanmerking voor subsidie! Schrijf er gelijk met pen of potlood op waarvoor de materialen gebruikt worden. Zo kan achteraf nog bepaald worden of deze kosten subsidiabel zijn.
- Werkzaamheden aan het interieur
Indien werkzaamheden in het interieur plaatsvinden komen alleen werkzaamheden in aanmerking voor de instandhouding van uw monumentale onderdelen. Wij krijgen vaak de vraag; welke onderdelen zijn dit in mijn huis? Dit zijn de onderdelen die in een bouwhistorisch onderzoek met een ‘hoge-monumentwaarde’ zijn aangeduid. Soms worden deze onderdelen van uw monument in het rijksmonumentenregister genoemd, denk bijvoorbeeld aan een marmeren schouw of houten lambrisering.
Bent u hierover niet zeker? Vraag het dan bij ons na of stuur ons een foto van de specifieke onderdelen.
- Onderhoudskosten meer dan € 70.000?
Gaat u een grote verbouwing of restauratie tegemoet? Laat dan voorafgaand aan de werkzaamheden een inspectierapport opstellen. Het aanleveren van een inspectierapport is noodzakelijk bij een subsidieaanvraag boven de €70.000,-. Heeft u nog geen zicht op hoeveel uw verbouwing gaat kosten of welke onderdelen in aanmerking komen voor subsidie? Bij een inspectierapport wordt ook een kostenraming gemaakt. Daarin kunt u precies lezen welke onderdelen subsidiabel zijn, hoeveel de werkzaamheden gaan kosten en hoeveel subsidie u mogelijk kunt ontvangen. Wij kunnen voor u een dergelijk inspectierapport en begroting opstellen.
- Maak foto’s
Grote of kleine werkzaamheden, ter plaatse van de gevel of in het interieur? Het is altijd goed om foto’s te maken voordat de herstelwerkzaamheden plaatsvinden. Foto’s geven de initiële onderhoudstoestand goed weer. Maak vervolgens ook foto’s van de situatie na oplevering van de werkzaamheden.
- Laat u een gehele renovatie uitvoeren?
In sommige gevallen is uw monument toe aan een totale renovatie. Niet alle kosten komen dan in aanmerking voor subsidie. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van nieuwe kozijnen of een houten vloer in uw interieur. Dit wordt gezien als ‘verbeteringen’. Ook kosten die voortkomen uit ‘veranderend gebruik’ of ‘verduurzaming’ vallen erbuiten.
Wij helpen u graag met inzichtelijk maken met de kosten die wél in aanmerking komen. Samen met u lopen wij graag de gehele aannemers begroting door. Wij rekenen vervolgens uw subsidieaanvraag volledig uit!
Iedere subsidieaanvraag vraagt om maatwerk. Wij zijn er daarom voor u om u te begeleiding vanaf dat de werkzaamheden aanvangen tot aan de beschikking van uw subsidie. Zodra u ons op voorhand al opdracht geeft om de subsidieaanvraag na de werkzaamheden voor u te verzorgen zijn wij u ook tijdens de werkzaamheden van dienst in de voorbereiding van de aanvraag. Heeft u dan in de tussentijd een specifieke vraag? Dan staan onze specialisten voor de Woonhuissubsidie voor u klaar.
Vraag hieronder uw offerte aan om de Woonhuissubsidie 2025 voor u te verzorgen.