Voor de toekomst van uw monument.

Zoek
Rijksmonument Gelderland Flevoland Drenthe Friesland Groningen

Tussen 1 maart en 30 april 2023 kunt u voor uw woonhuis-rijksmonument subsidie aanvragen voor onderhoud dat u in 2022 heeft uitgevoerd. De zogenaamde Woonhuissubsidie geeft u recht op 38% (in 2022, 2023 moet nog vastgesteld worden) subsidie voor onderhoud. De subsidieregeling is bedoeld voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten waarin gewoond wordt.

Wacht niet te lang met aanvragen, het is eerder 30 april dan u denkt!

Met een paar eenvoudige ja/nee vragen kunt u direct vaststellen of uw rijksmonument in aanmerking komt voor de Woonhuissubsidie. 

✔️ 10 jaar ervaring met aanvragen van onderhoudssubsidies
✔️ gemiddeld € 14.000 subsidie per aanvraag toegekend
✔️ in 2022 98,5% succesvol

'Klement Rentmeesters heeft voor mij een mooi subsidiebedrag binnengehaald.'
-
Helene van der Sande
Boerderij in Best

 

Bespaar tot 38% op uw onderhoudskosten

Uw rijksmonument is een kostbaar bezit. Mooi, maar ook prijzig in het onderhoud. En onderhoud is wel nodig en bovendien verplicht om uw pand in optimale conditie te houden. 

Onderhoud is ook nodig om gevolgschades zoals bijvoorbeeld houtrot of lekkage te voorkomen. Want het oplossen van gevolgschade is immers veelal duurder dan voorkomen.

Onderhoud aan een rijksmonument is verplicht. Daar staan subsidies tegenover

Vroeger maakte u misschien gebruik van de fiscaal vriendelijke monumentenaftrek, maar sinds 2020 is daarvoor een subsidieregeling in de plaats gekomen.

Heeft u in 2022 onderhoud uitgevoerd aan uw rijksmonument? Of gaat u in 2023 onderhoud uitvoeren aan uw rijksmonument. Laat dan geen geld liggen! Wist u dat u tot 38% subsidie kunt krijgen?

Nieuwe subsidieregeling voor woonhuis-rijksmonumenten

De overheid heeft de Subsidieregeling woonhuismonumenten in het leven geroepen die het makkelijk en aantrekkelijk zou moeten maken om het verplichte onderhoud aan uw woonhuis rijksmonument uit te voeren.

De subsidieregeling is bedoeld voor particuliere eigenaren van monumenten waarin gewoond wordt. De subsidie wordt verstrekt nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd en betaald. De subsidie bedraagt in 2022 38% van de instandhoudingskosten

Welke eisen stelt de regeling?

U kunt alleen subsidie aanvragen voor werkzaamheden die zijn omschreven in de zogenaamde Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten. Het is dus belangrijk een overzicht te hebben van de werkzaamheden die binnen deze regeling vallen.

Voldoet het onderhoud dat u heeft uitgevoerd daaraan? Mogen de kosten van de steiger opgevoerd worden of niet? Mogen het materiaal en de uren opgevoerd worden? Of alleen het materiaal? De BTW, wordt daar ook subsidie voor verstrekt? Vragen en nog eens vragen.

Vallen de kosten voor een steiger onder de Woonhuissubsidie?
Ook als die gebruikt is voor verschillende werkzaamheden?

Van die werkzaamheden moet een gespecificeerde factuur ingediend worden. Als de factuur niet (voldoende) gespecificeerd is, moeten ook offertes en werkomschrijvingen meegestuurd worden.

Daarnaast moeten bij aanvragen groter dan € 70.000 een inspectierapport dat is opgesteld door een bouwkundige en een beschrijving van de werkzaamheden toegevoegd worden.

Tussen 1 maart en 30 april 2023 kunnen subsidieaanvragen ingediend worden voor werkzaamheden die in 2022 zijn uitgevoerd.

Ook voor Verenigingen van Eigenaren

Als het beheer van uw pand is ondergebracht in een Vereniging van Eigenaren (VVE) kan er ook namens de VVE een aanvraag worden ingediend. Dat is wel zo gemakkelijk. Schilderwerk wordt bijvoorbeeld veelal collectief uitgevoerd en ieder VVE lid betaalt dan zijn eigen gedeelte zoals dat in de splitsingsakte is vastgelegd. In de aanvraag nemen we de deelnemende leden van de VVE op en worden de gemaakte kosten opgenomen. Bij toekenning van subsidie betaalt de penningmeester het subsidie bedrag uit aan de individuele leden. Daarbij geldt de verdeelsleutel uit de splisingsakte veelal als de basis. 

Doe hier de subsidiecheck in 2 minuten

Met een paar eenvoudige ja/nee vragen kunt u direct vaststellen of uw rijksmonument in aanmerking komt voor de Woonhuissubsidie.

✔️ 10 jaar ervaring met aanvragen van onderhoudssubsidies
✔️ gemiddeld € 14.000 subsidie per aanvraag toegekend
✔️ in 2022 98,5% succesvol

'zeer doeltreffend resultaat voor ons monument.'
-
Hans Dijkman
Herengracht Amsterdam

Wij maken het u graag gemakkelijk

Subsidie aanvragen is vaak gedoe als je niet weet hoe je een aanvraag moet indienen. Veel van onze klanten vinden dat best lastig. En bovendien is die Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten nodeloos ingewikkeld.

En als u een foute aanvraag doet, wordt de gehele aanvraag afgekeurd en loopt u veel geld mis.

Hoe doe ik een foutloze aanvraag
voor de Woonhuissubsidie?

Daarom willen we u daar graag bij helpen. Hoe mooi zou het zijn als u uw facturen alleen maar in hoeft te scannen en u een paar maanden later subsidie ontvangt?

Onze erfgoedadviseurs kunnen u volledig ontzorgen en verzorgen de complete aanvraag voor u. Dan weet u zeker dat u het maximale subsidiebedrag ontvangt.

Geen risico op fouten zodat de aanvraag gelijk goedgekeurd wordt. U ontvangt een paar maanden later een mooi bedrag. Waar u ook nog eens recht op heeft.

Hoe aanvragen?

De subsidie wordt aangevraagd bij de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed. In nauw overleg stellen we met u vast welke werkzaamheden voor subsidie in aanmerking komen.

Wij dienen voor u de complete aanvraag in, voorzien van alle benodigde bijlagen en specificaties. U de lusten, wij de lasten. Voor het volledig verzorgen van de subsidie aanvraag betaalt u bij ons een geringe vergoeding voor bureaukosten en een toeslag bij succes.

Doe hier de subsidiecheck in 2 minuten

Met een paar eenvoudige ja/nee vragen kunt u direct vaststellen of uw rijksmonument in aanmerking komt voor de Woonhuissubsidie.

✔️ 10 jaar ervaring met aanvragen van onderhoudssubsidies
✔️ gemiddeld € 14.000 subsidie per aanvraag toegekend
✔️ in 2022 98,5% succesvol

'Klement Rentmeesters heeft voor mij een mooi subsidiebedrag binnengehaald.' - Helene van der Sande Boerderij in Best

Dankzij de Woonhuissubsidie konden we de woning weer terugbrengen naar de originele staat, dit voelt weer als vanouds"

Frank Kampschreur
Eigenaar De Lindenhof

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down