Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek

Actualisatie monumentenlijst gemeente Weert

15 juli 2020

Tussen de boerderijen, kloosters, oude fabrieken en landhuizen voelen we ons thuis. Daarom vroeg de gemeente Weert ons om de gemeentelijke monumentenlijst onder de loep te nemen. Op die lijst staan heel wat tot de verbeelding sprekende gebouwen zoals de Onbevlekt Hart van Mariakerk in Weert en de villa Walburg, maar ook een groot aantal mooi bewaard gebleven (langgevel)boerderijen.

Analyse huidige bestand

We kijken of er wellicht objecten zijn die van de lijst afgevoerd moeten worden, of dat er juist objecten moeten worden toegevoegd. Daarvoor maken we een analyse van het huidige gemeentelijke monumentenbestand en stellen we de vraag of deze ‘collectie’ wel een goed beeld geeft van wat belangrijke gebouwen en perioden zijn voor de gemeente.

Op locatie waarde bepalen

Een interessante klus, want naast bureau-onderzoek zullen we veel (mogelijk alle) monumenten bezoeken om te verifiëren of zij nog steeds de waarden vertegenwoordigen waarvoor ze beschermd worden. 

Lijst gemeentemonumenten

Net als veel andere gemeentes heeft Weert sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw een lijst opgebouwd van gebouwen, objecten en archeologische vindplaatsen van lokaal of regionaal belang, die niet als rijksmonument zijn beschermd. Deze krijgen dan op gemeentelijk niveau een bescherming. Op die lijst staan inmiddels bijna 200 objecten. De status van gemeentelijk monument betekent dat er een extra bescherming geldt. De gemeente Weert stelt daar tegenover een subsidie beschikbaar voor onderhoud van deze waardevolle objecten.

Uw hulp

Kent u in of om Weert een gebouw of plek die volgens u bescherming verdient? Tip dan onze erfgoedadviseur Luc Timmermans via 043-32 33 511

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down