Voor de toekomst van uw monument.

Zoek
monument
Subsidie Instandhouding Monumenten

Als u eigenaar bent van een rijksmonument dan gelden er allerlei regels en zaken die wat lastiger zijn dan normaal. U mag niet zomaar verbouwen en hebt een plicht om het monument in stand te houden. Ook de zogenaamde ‘groene’ monumenten, zoals parken en tuinen, moeten aan bepaalde eisen voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie. Maar daar staat ook iets tegenover. Het is in veel gevallen mogelijk voor rijksmonumenten een subsidie aan te vragen voor sober en doelmatig onderhoud. Dat is de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten, afgekort de Sim.

Deze subsidie voor onderhoud van rijksmonumenten heeft een looptijd van zes jaar en geeft recht op 40 of 60% subsidie. Het lagere percentage is van toepassing als u de kosten voor onderhoud via de inkomstenbelasting of via de vennootschapsbelasting kunt verrekenen. Daarnaast is er voor monumenten die een woonhuis zijn de Woonhuissubsidie. Deze bedraagt 38%.

Welke sim subsidie kan ik aanvragen?

Wij hebben een eenvoudige Subsidiecheck gemaakt. Hiermee checkt u snel en makkelijk voor welke subsidie u in aanmerking komt. De check staat hieronder. Wilt u eerst meer weten over de SIM-subsidie? Lees dan verder onder de Subsidiecheck.

Subsidiecheck


Een frisse blik op subsidie van onderhoud rijksmonument ziet meer

Het is verstandig om met een frisse blik naar uw monument te (laten) kijken. Maar dan écht goed. Wat gebouwen betreft, zijn er bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Hoe staat het schilderwerk erbij?
 • Zijn er bakstenen aan het schilferen?
 • Zijn er voegen aan het verzanden of zijn er zelfs scheuren in het metselwerk zichtbaar?
 • Hoe oud zijn de dakgoten al? Voeren ze nog goed af? En hoe zal dat er over vijf jaar uitzien?

Wat tuinen en parken betreft kunnen de volgende vragen relevant zijn:

 • Zijn de oorspronkelijke vormen van het monumentaal park diffuus geworden?
 • Welke paden en planten horen nu écht bij het groene monument en hoe kunnen die onderhouden of teruggebracht worden?
 • Zijn de bomen gezond?
 • Hoe staat het met de waterhuishouding? 
 • Zijn snoeiwerkzaamheden aan struiken, hagen en heesters subsidieabel?

Al die dingen die nu kleine klusjes lijken, zijn bij elkaar nog best een hoop werk. Wilt u meer weten het over onderhoud en de sim van groen erfgoed, kijk dan hier.

Een hoop werk dus, de klussen die de komende jaren aangepakt moeten worden en waar u dus sim subsidie voor kunt aanvragen. Laat wel een expert meekijken, zodat het onderhoud en de subsidie goed op elkaar afgestemd zijn. Wij geven u hieronder tips om het onderhoud van uw monument betaalbaar te houden.

Een onderhoudsplan maken is werk voor specialisten

Hoe mooi is het als deze werkzaamheden voor u worden verzorgd door een expert op het gebied van subsidie onderhoud aan kasteel, boerderij, klooster en andere monumenten? U de lusten en wij de lasten. Als het op monumenten aankomt is het goed om vóóraf te bedenken wat je gaat doen. Een monument vraagt planmatig onderhoud. In het ideale geval weet u al van tevoren welke klussen eraan zitten te komen.

De kleine klusjes pakt u zelf aan, maar het is belangrijk te weten welke prioriteit hebben. Voor de grotere werkzaamheden heeft u een idee wat het zal kosten. U weet dus dat u over een aantal jaren daarvoor het geld beschikbaar moet hebben. En dat u op tijd de aannemer moet inschakelen.

Met een zes-jaren onderhoudsplan voor uw monument, weet u precies welke werkzaamheden u wanneer aan uw monument aanpakt. Het Rijk beloont eigenaren die zo slim met hun monument omgaan met een sim subsidie die kan oplopen tot 60% van de subsidiabele kosten. Dubbel slim dus!

Subsidieaanvraag: in één keer goed 

Maar een subsidie voor onderhoud aan een rijksmonument aanvragen is zo makkelijk nog niet. Op het internet is veel informatie vindbaar, maar vaak verouderd of zo technisch omschreven dat u er niet uitkomt. En dan nog: er komt nogal wat bij kijken. Een goed onderhoudsplan schrijven is specialistenwerk. Want niet alle werkzaamheden zijn subsidiabel en een subsidieaanvraag moet aan een heleboel voorwaarden voldoen. Dat vraagt specifieke kennis van monumenten. En wat te denken van de deadlines en al die verplichte bijlagen bij zo’n aanvraag? Een subsidieaanvraag moet in één keer goed gaan. Als hij wordt afgewezen loopt u een hoop geld mis.

Lees hier meer over aan welke eisen de subsidieaanvraag moet voldoen:

Hulplijn voor monumenteigenaren

Speciaal voor eigenaren van rijksmonumenten hebben wij een 'hulplijn' geopend. Een van onze subsidiespecialisten neemt daarvoor persoonlijk met u contact op. Laat hieronder uw gegevens achter, kies een tijdsblok waarop wij met u kunnen bellen en u weet binnen 5 minuten alles over uw situatie.

  Kunt u niet wachten tot u gebeld wordt, maar wilt u meteen antwoord?
  Bel dan zelf met onze experts op 043 - 32 33 511. Of lees hier meer met betrekking tot het verbouwen van een rijksmonument.

  Deel dit bericht

  Contact

  Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
   Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

   Meld u hier aan

   > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
   chevron-down