Gedeelde liefde voor monumentaal en landelijk wonen.

Zoek
groen erfgoed

U wordt eigenaar van een bijzonder object waarin u wilt gaan wonen. Een voormalige boerderij, een molen, een rijksmonument. Of u wilt een landbouwperceel of bouwperceel kopen van uw buurman. U bent voornemens de aankoop te financieren bij een bank. Dan heeft u daar een taxatierapport voor nodig. Een gecertificeerde taxateur mag deze taxatie voor u uitvoeren.

Maar kan iemand die voornamelijk doorsnee woningen taxeert ook een goed waardeoordeel geven over een monument, een kasteel, een landgoed of een landbouwperceel? Beschikt hij wel over voldoende actuele referenties die een belangrijke grondslag vormen voor de waardering?

Heeft hij wel voldoende inzicht in eventuele restauratiekosten? Of in de aanwezigheid van achterstallig onderhoud? En weet de taxateur ook of er subsidie te krijgen is voor onderhoud of dat deze reeds aan het object is toegekend? En is hem bekend of u wel in het object mag wonen? Of beperkt hij zich bij de waardebepaling tot het gebruik van een website met WOZ-waardes? Een goede waardering is meer dan enkel een rekensom. 

Een goede taxatie overtuigt

Een goed waardeoordeel moet begrijpelijk en goed onderbouwd zijn zonder dat het bol staat van de algemeenheden waar u niets aan heeft. Dat is cruciaal voor uzelf, maar ook voor uw financier die toch overtuigd moet raken om een bijzonder dossier te financieren.

U bent daarom gebaat bij een goede taxatie die dus ook overtuigend is.  

Vooral vergelijken 

Het bepalen van een realistische marktwaarde voor bijzondere objecten in een hogere prijsklasse vereist specifieke ervaring en expertise. Referenties van vergelijkbare objecten en transacties zijn belangrijke bouwstenen om tot een waarde te komen. Benchmarken dus.

Voor de gemiddelde tussenwoning zijn er voldoende referenties beschikbaar. Maar bij monumentale objecten of losse landbouwpercelen ontbreekt het daar bij de meeste makelaars aan en is de waardering dus lastiger.

Wij beschikken wél over de referenties omdat we dagelijks met rijksmonumenten te maken hebben en daar ook zelf actief in bemiddelen. Kastelen, kloosters, molens, boerderijenlandgoederen, landbouwpercelen en golfbanen zijn onze dagelijkse business. Hier komt het aan op ervaring en specifieke kennis.

Als specialist in monumenten en landgoederen zetten we deze kennis en ervaring graag voor u in. 

Bouwkundige staat en achterstallig onderhoud 

Ook het beoordelen van de bouwkundige staat of het vaststellen van het achterstallig onderhoud vereist specifieke kennis. De kosten voor het herstellen van vakwerk of mergel worden immers anders begroot dan veel hedendaagse materialen.

Onze architect en bouwkostendeskundige helpen u graag. Naast onze eigen expertise hebben wij een netwerk van vakmensen die wij zo nodig kunnen betrekken bij onze taxaties. Zo krijgt u een goed onderbouwd en realistisch waardeoordeel.

Monumenttaxatie 

Bij het taxeren van een monument komen hele andere zaken kijken dan bij een gemiddeld rijtjeshuis. Wet- en regelgevingen, beperkingen, subsidiemogelijkheden of bijzondere onderhoudskosten worden meegenomen in de taxatie en bepalen deels de uiteindelijke waarde.

Dit maakt het dergelijk monument taxeren een stuk complexer dan de taxatie van een gemiddelde woning. Daarnaast zijn de doeleindes van taxaties voor bijzonder erfgoed veelal meer uiteenlopend. Klement Rentmeesters heeft zich gespecialiseerd in de taxatie van bijzondere objecten.

Landgoedtaxatie

De complexiteit van een taxatie ligt bij een landgoed meestal nog hoger. Zeker als het gerangschikt is onder de Natuurschoonwet 1928. Onze rentmeesters beheren diverse landgoederen. Dus we weten waar we het over hebben. We kennen de kosten, maar ook de opbrengsten.

Door kennis en jarenlange ervaring hebben wij de juiste affiniteit met het taxeren van landgoederen die nodig is om een berekende waarde te bepalen. Ook hier vormen referenties de basis van een goede taxatie.

Wij beschikken over deze referenties, omdat wij dagelijks werken met erfgoed en landgoederen.  

Voorbeeldprojecten taxatie

Taxatie kasteel Soelen

Een taxatie van een kasteel in deze goede staat, met geschiedenis tot in de middeleeuwen… wie durft dat aan? De historische buitenplaats Soelen vormt onderdeel van het natuurgebied landgoed Soelen, in eigendom van Staatsbosbeheer. Het gaat bij deze opdracht om de waardering van een gerenoveerd kasteel met koetshuis en poortgebouw die grotendeels leeg staat.

Het kasteel is momenteel ingericht met twee appartementen per etage, één aan de linker en één aan de rechterkant. In het midden een gezamenlijke hal met trap en lift die de etages verbindt. Het trappenhuis is evenwijdig aan de voorgevel gesitueerd. Landgoed Soelen is een prachtig bos van 157 hectare dat in de middeleeuwen rondom kasteel Soelen is aangelegd. Het is een voorrecht in dit kasteel te kunnen wonen, omgracht en wel! De lanen zijn deftig. Slingerpaadjes door het bos en de weides verraden hoe het landgoed er oorspronkelijk ongeveer uit zag. 

Taxatie landbouwgrond

De eigenaar schakelde Klement Rentmeesters in om de verkoop te begeleiden voor deze negen kavels. Er mocht geboden worden op het totaal of de afzonderlijke kavels landbouwgrond. Klement Rentmeesters heeft de kavels in kaart gebracht, het huidige gebruik gecontroleerd en een overzicht van de eigendommen gemaakt. Voor elk afzonderlijk kavel is er een taxatie van de marktwaarde uitgevoerd.

Benieuwd of wij ook iets voor u kunnen betekenen?

Bent u op zoek naar de taxateur die uw bijzondere object op waarde weet te schatten?
Neem contact op met onze taxateur Vincent Voorn via 043-3233-511 en laat u en uw financier overtuigen!

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down