Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek

Bedreiging Cultureel erfgoed uit 1965-1985 onder de aandacht in Tweede Kamer

28 februari 2023


Onlangs heeft kamerlid Werner (CDA) vragen gesteld in de Tweede Kamer aan de staatsecretaris Uslu (van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) over bedreiging van cultureel erfgoed uit de periode 1965-1985.

Dit onderwerp komt steeds vaker ter sprake in de media. Verschillende prominente architecten hebben zich uit gesproken tegen de sloop van iconische gebouwen zoals bijvoorbeeld het tuinpaviljoen Boijmans of de renovatie van het gebouw Mees Pierson in Rotterdam. Het is niet zo vreemd dat dit onderwerp de actualiteiten haalt. Het post ’65-erfgoed staat nu voor een grote verduurzamings- en renovatieopgave. Dit zijn ingrijpende en dure trajecten. In de haalbaarheidsfase van dergelijke ingrepen wordt renovatie en verduurzaming altijd afgezet tegen sloop.

Post 65-programma

Staatssecretaris Uslu heeft in vervolg op de stappen die haar voorganger heeft gezet, het Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) gevraagd om een Post 65-programma te starten en daarin een beperkt selectie- en aanwijzingsprogramma voor te bereiden voor de periode 1965–1990. Het RCE, heeft in samenspraak met andere overheden en belangenorganisaties, een overzicht gemaakt van mogelijk behoudenswaardige gebouwen. Het programma zal ook gebieden die karakteristiek zijn voor deze periode inventariseren. "Overigens is het ook een taak van de gemeenten om cultureel erfgoed te waarderen en te beschermen. Dat geldt ook voor het erfgoed uit de periode 1965–1990 en sommige gemeenten zijn hiermee ook al gestart," schrijft de staatssecretaris als reactie in de kamerstukken, hier terug te lezen.

"Bij de selectie van objecten zal gelet worden op de relevantie voor het historische verhaal van deze periode, het type gebouwen, ruimtelijke spreiding, de spreiding in tijd, het type ontwerper en zowel alledaagse als exceptionele objecten. Bescherming kan overigens ook plaatsvinden door aanwijzing als rijksmonument, maar ook door middel van bijvoorbeeld opname in het Omgevingsplan (na inwerkingtreding van de Omgevingswet). Dit zou natuurlijk een mooi waarborging zijn van deze gebouwen voor de toekomst.

Overigens zijn de bekende kubuswoningen in Rotterdam al bestempeld als gemeentelijk monument en genieten ze hierdoor bescherming tegen ongewenste verandering of sloop. Hoe mooi is het dat met het Post 65-programma meer 'jonge' monumenten een zonnige toekomst tegemoet zullen gaan.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down