Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek

De restauratie van Kasteel Borgharen

26 februari 2022

Kasteel Borgharen te Maastricht ondergaat een enorme restauratieopgave. Chapeau voor de eigenaar Ronnie Bessems die met een leger aan vrijwilligers de restauratie zeer voortvarend aanpakt. Een belangrijke subsidie van de provincie Limburg legde de basis voor de enorme restauratie opgave. Daarmee wordt een belangrijke parel van de ondergang gered. De bewoners van Borgharen kunnen trots zijn op deze bijzondere reddingsactie.

De oorspronkelijke bewoners

Al in 1202 is er sprake van dit kasteel, bewoond door de familie Van Haren. Later komt het onder meer in handen van de adellijke geslachten Van Elderen, Scheiffart van Merode, d’Isendoorn à Blois, en De Agris. Simone barones De Moffarts-De Rosen de Borgharen, de laatste adellijke eigenaresse, deed het kasteel in 1953 over aan een hoteleigenaar. Momenteel draagt de stichting Behoud Kasteel Borgharen zorg voor de restauratie.

De gebouwen

Het oorspronkelijke 12e eeuwse kasteel was een vierkante stenen woontoren, die nog steeds de kern vormt van de huidige burcht. Hier omheen bouwde men in de 13e eeuw een ovale mergelstenen ringmuur die nog voor de helft aanwezig is. Later zijn inde 17e eeuw twee torens in Maaslandse stijl toegevoegd, en twee lager daarop aansluitende dienstvleugels, zodat het hoofdgebouw nu een U-vorm heeft. Het 19e-eeuwse poortgebouw werd door de bekende architect Pierre Cuypers ontworpen. De overige stallen, schuren en andere bijgebouwen dateren uit de 19e en 20e eeuw. Een torenspits werd door een blikseminslag in 1985 verwoest. Diverse interieuronderdelen zijn in die tijd verdwenen. Na vele jaren leegstand is in 2014 begonnen met de restauratie van de hoofdburcht. De bijgebouwen waren daarvoor al opgeknapt.

Het huidige gebruik

De burcht ligt aan de Kasteelstraat in Borgharen en kijkt uit over het Maasdal. De ligging is van militair en strategisch belang vanwege de nabijheid van Maastricht en de handelsverkeersroute over de Maas. Het hoofdgebouw krijgt na de restauratie door vrijwilligers een museale functie. In de bijgebouwen is al geruime tijd een Bed & Breakfast gevestigd.

Wat maakt dit object zo bijzonder?
Kasteel Borgharen is een imposant kasteel waar de diverse bouwfasen goed te zien zijn. Daarnaast is het als een van de weinige kastelen geopend voor publiek (na afspraak) en wordt er door middel van enthousiaste vrijwilligers gewerkt aan de restauratie en het terugkrijgen van de waardevolle originele interieuronderdelen.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down