Voor de toekomst van uw monument.

Zoek
Woonhuissubsidie_VvE_Zwolle_1900x1300

De Woonhuissubsidie is er ook voor Verenigingen van Eigenaren!

15 december 2023

Verenigingen van Eigenaren komen ook in aanmerking voor Woonhuissubsidies. De overheid biedt ondersteuning aan VvE’s voor subsidie op sober en doelmatig onderhoud. De Woonhuissubsidie voor VvE’s is identiek aan de subsidie die verstrekt wordt aan een monument die slechts één eigenaar heeft. Het stelt VvE’s in staat om noodzakelijk onderhoud aan hun eigendommen uit te voeren, zonder dat dit een te grote financiële last met zich meebrengt. Benieuwd of u in aanmerking komt voor de Woonhuissubsidie voor VvE’s? Doe dan de subsidiecheck bij Klement Rentmeesters.

Een monument met 15 appartementen

Het monumentale pand in Zwolle bevat maar liefst 15 appartementen en een mooie binnentuin. “Ik kocht het appartement in 2016. De eigenaar heeft er een aantal jaren over gedaan om het pand te restaureren en te splitsen in appartementen. Het is geweldig om in het centrum van Zwolle te wonen en daar een eigen plek te hebben die sfeer heeft. De robuuste balken, het fraaie plafond en de stilte die er is. Het heeft sfeer en geeft me rust. Ik kan me er prima concentreren. Natuurlijk heeft een monument ook zijn beperkingen, maar die neem ik graag voor lief. De plek geeft me veel inspiratie” aldus Kornelis.

Woonhuissubsidie_VvE_Zwolle_800x533

De 15 appartementen zijn allen particulier eigendom. Het gezamenlijke beheer is ondergebracht in een Vereniging van Eigenaren. Het bestuur van VvE de Haersmolen (genoemd naar de oorspronkelijke bouwer van het huis) onderhoudt nauw contact met een externe VvE beheerder die het financiële beheer verzorgt. Kornelis Wetsema is secretaris van de VvE. Het onderhoud is vastgelegd in een MeerJaren OnderhoudsPlan (MJOP). De voorzitter houdt dat in de gaten. Jaarlijks wordt in overleg met de eigenaren vastgesteld welk onderhoud uitgevoerd moet worden.

Onbekend maakt onbemind

Kornelis: “Nee, we maakten in het verleden geen gebruik van de fiscale aftrek. Dat was ons niet bekend. Dus we hebben vast geld laten liggen. Ik ben dan ook superblij dat ik door Klement Rentmeesters op de mogelijkheden voor subsidie werd gewezen. Het onderhoud van een monument is namelijk intensiever dan een gewoon huis en de kosten zijn vaak hoger. Voor onze VvE heeft Klement afgelopen jaar subsidie aangevraagd voor het schilderwerk en het repareren van enkele kozijnen.

Schilderwerk_Rijksmonument_VvE_800x533
Foto ter illustratie

Woonhuissubsidie als VvE aanvragen met onze specialisten

We zijn geweldig geholpen door erfgoedadviseur Annemiek Jonkman. Ze kon ons feilloos uitleggen welke werkzaamheden voor subsidie in aanmerking kwamen. Ze controleerde de facturen en betalingen en heeft de complete aanvraag ingediend. Annemiek heeft ons in de aanvraagperiode steeds goed geïnformeerd over de voortgang en we kregen de conceptaanvraag ter controle voorgelegd, heel transparant. We waren blij verrast dat het volledige aangevraagde subsidiebedrag is uitgekeerd. Dat krijg je als leek niet zomaar voor elkaar. Daar moet je echt een professional bij inschakelen. Die van de hoed en de rand weet. Ik vind het super dat de overheid subsidie verstrekt voor het onderhoud van rijksmonumenten.

Planmatig onderhoud uitvoeren met de woonhuissubsidie voor VvE

Ik heb er wel van geleerd dat het voor ons als VvE beter werkt als we het MJOP tijdig bespreken met Klement, zodat we vooraf vast kunnen stellen welke werkzaamheden voor subsidie in aanmerking komen. En belangrijk: voor de start foto’s maken en ook tijdens de uitvoering. Dat helpt om een correcte woonhuissubsidie aanvraag op te stellen. Planmatig onderhoud is erg zinvol, daar ben ik inmiddels van overtuigd. Hier is voor ons nog veel winst te behalen.

MJOP_VvE_Rijksmonument_800x533
Ook voor een VvE gevestigd in een rijksmonument is een MJOP maken goed mogelijk.

Over planmatig onderhoud wil ik graag met Klement in gesprek. Dat ga ik bespreken met het bestuur. Voor ons als bestuur is het aantrekkelijk om de verantwoordelijkheid voor beheer en het aanvragen van subsidie bij een externe partij neer te leggen. Daar zijn professionals voor. Ik kan andere monument eigenaren de dienstverlening die Klement levert dan ook van harte aanbevelen. Dat is goed voor zowel de eigenaren als het monument”.

Meer weten?

Wilt u weten of u voor de Woonhuissubsidie als VvE in aanmerking komt? Doe dan de subsidiecheck hieronder:

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down