Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
energiescan

De drie niveaus van de energiescan

27 september 2023

Duurzaamheid en energie-efficiëntie worden steeds belangrijker, ook voor mensen die een monument bezitten. Daarom staan we voor de uitdaging om te begrijpen hoe we het energieverbruik en de energieproductie kunnen optimaliseren. Veel bedrijven en huiseigenaren kiezen ervoor om een energiescan te laten uitvoeren. Dit is een effectieve manier om inzicht te krijgen in energieverspilling en mogelijke besparingen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er verschillende niveaus van energiescans zijn. In deze blog vertellen we u alles over de drie niveaus van de energiescan. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen over de verduurzaming van uw monumentale pand.

Wat is een energiescan?

Een energiescan is een gedetailleerd onderzoek naar het energieverbruik van een gebouw, installatie of proces. Het doel is om inzicht te krijgen in waar energie wordt verspild en welke maatregelen genomen kunnen worden om energie te besparen. Een energiescan kan variëren van een snelle beoordeling op locatie tot diepgaand onderzoek met gebruik van geavanceerde apparatuur en analyses. Het uitvoeren van een energiescan is een van de eerste stappen in het proces van energiebesparing. Door inzicht te krijgen in waar en hoeveel energie wordt verspild, kunnen bedrijven en huiseigenaren gerichte maatregelen nemen om hun energieverbruik te verminderen. Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en een vermindering van de CO2-uitstoot.

De drie niveaus van de energiescan

Een energiescan, oftewel een verduurzamingsonderzoek, bestaat zoals gezegd uit drie niveaus. Zo past er altijd wel één bij uw situatie. We leggen u graag uit wat deze niveaus zijn en hoe ze werken.

Niveau 1: quickscan

Er bestaan meerdere soorten quickscans. Zo is er een ecologische quickscan, maar ook een voor het monument zelf. Voor het verduurzamen van een monument is een quickscan vaak de eerste stap in het proces. Dit is een verkennend onderzoek en is bedoeld om u te helpen keuzes te gaan maken. Zo krijgt u meer inzicht in de mogelijkheden. Onder de quickscan valt onder andere een beknopte inventarisatie op het gebied van bouwfysica, - historie, installatietechniek en bouwkundige staat. Dit is vergelijkbaar met een bouwhistorisch onderzoek. Hierbij worden de bevindingen voornamelijk gebaseerd op de inschattingen van de verduurzamingsadviseur.

Niveau 2: haalbaarheidsonderzoek

Als er al voorbereidingen zijn getroffen en verkennend onderzoek is gedaan, kan er worden gekozen voor een haalbaarheidsonderzoek. Dit is de volgende stap in de verduurzaming van uw monument. Dit onderzoek richt zich op enkele delen van het gebouw om daarbij specifiek te kunnen bepalen welke maatregelen haalbaar zijn. Bij dit niveau van de energiescan wordt door verschillende deskundigen samengewerkt die elk hun eigen vakgebied hebben. Zo wordt sneller duidelijk wat de verwachte werkzaamheden gaan zijn en wat de bijbehorende historische randvoorwaarden zijn. Daarnaast wordt gekeken hoeveel warmte er per gebouwschil verloren gaat. Door de warmteverliesberekeningen uit te voeren kunnen verschillende scenario’s met maatregelen worden samengesteld.

Niveau 3: maatwerkadvies

Wilt u nog een stapje verder gaan in het doen van de energiescan? Dan kan het niveau met maatwerkadvies de juiste keuze voor u zijn. Hierbij wordt een uitgebreidere versie van het haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Een groot verschil bijvoorbeeld is dat bij een maatwerkadvies gekeken wordt naar elke gebouwschil in plaats van een gebouwdeel. Het uitgebreide advies heeft als doel een zo duurzaam mogelijke situatie voor uw monument te creëren. Zo heeft u een zo compleet mogelijk beeld van wat de situatie gaat zijn na het verduurzamen. U krijgt tevens een overzicht waarin de te realiseren besparingen staan. In dit overzicht worden de besparing voor langere termijn, een kostenindicatie, verwachte CO2-besparingen en nieuwe warmteverliezen berekend en meegenomen. Een maatwerkadvies is dus de meest uitgebreide energiescan en geeft u het meest duidelijke overzicht van de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw monument.

Hopelijk kunt u na het lezen van bovenstaande informatie gericht aan de slag met een energiescan voor uw monument. Mochten er vragen zijn, dan kunt u uiteraard altijd eerst contact opnemen met professionals die er verstand van hebben. Succes!

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down