Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek

Herbestemming is van nu!

15 april 2021

Herbestemming, wie had ooit gedacht dat dit zo'n grote vlucht zou nemen? Vijf tot tien jaar geleden had niemand het er nog over, maar intussen is er veel veranderd. Toen dacht men nog dat herbestemming wel eens het vak van de toekomst zou kunnen worden. En inmiddels is het meer dan zover: herbestemming is van nu! De crisisjaren hebben daar in belangrijke mate aan bijgedragen. Investeringen in nieuwe gebouwen stopten, de hoeveelheid ZZP'ers nam een grote vlucht. Een doelgroep die elkaar graag opzoekt en daarmee de eigen zolderkamertjes verlaat. Toestroom naar de steden: grote en kleine complexen die inmiddels getransformeerd zijn naar plekken om elkaar te ontmoeten. Goede koffie en gezonde lunches mogen daar niet bij ontbreken. Fullservice, ontzorgen. Ze dragen bij aan het succes van diverse kantoorconcepten van deze tijd.

Maar het gaat niet alleen om de transitie van bestaande kantoorgebouwen naar eigentijdse kantoorconcepten. Ook op het gebied van erfgoed is er een grote omschakeling gaande De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) initieert de herbestemming in stevige mate. Herbestemmingsonderzoeken worden gesubsidieerd en werken als katalysator voor de noodzakelijke transitie. Er valt in ons erfgoed nog al wat te herbestemmen: kastelen, kerken, kloosters, boerderijen…het houdt niet op….Dat maakt het ook zo boeiend, de diversiteit aan objecten waar ik mee bezig ben met mijn kantoor Klement2 Rentmeesters. We houden ons met een diversiteit aan projecten bezig. Geweldig inspirerend. Mooie opdrachtgevers, allemaal met een eigen visie en drive. Maar steeds met hetzelfde doel: het monument een nieuwe toekomst geven door duurzaam gebruik. Gebruik dat past bij de eigenaar en het gebouw. Gebruik van deze tijd. Gebruik die past bij de omgeving. Ik hoor vaak dat concepten copieerbaar zijn naar diverse locaties. Ik geloof daar niet in. Iedere plek is anders, ieder gebouw. De lokale markt verschilt. De eigenaar verschilt. En die maakt ook vaak het echte verschil. Herbestemming moet bij je passen, het moet eigen zijn en niet zijn opgelegd door een consultant die iets origineels heeft bedacht.....

In mijn blog wil ik u inspireren met voorbeelden van herbestemming. De focus zal erfgoed zijn, maar ik kan het vast niet laten om ook uitstapjes te maken naar voormalige kantoorgebouwen of industriële complexen. Ik heb immers een ruime belangstelling voor gebouwen, de gebruikers en hun omgeving. Er is zo veel diversiteit en dat maakt ons vak zo boeiend. Tot gauw!

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down