Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek

Herbestemming Klooster Damiaan te Simpelveld

22 februari 2016

We zijn als kantoor al 2 jaar betrokken bij de ontwikkelingen op Huize Damiaan te Simpelveld. We hadden het klooster in de verkoop in opdracht van de RABO bank en eind 2014 meldden zich Gea en Robert Wennekes, eigenaren van de The International Butler Academy (TIBA).

De TIBA behoort tot de wereldtop van beste butlerscholen. Robert is zelf butler geweest bij een zeer fortuinlijke Amerikaanse familie. Na zijn carrière als butler is hij zich gaan richten op het selecteren en uitzenden van butlers all over the world. Toen de pool van butlers op dreigde te drogen is hij zijn eigen butlerschool begonnen om in de kweek van nieuwe butlers te voorzien. Dat is een enorm succes aan het worden.

Hij opende 2 jaar geleden een school in Chengdu in China en dit jaar wordt zelfs een tweede school, in China geopend. De aspirant-butlers worden in een 10-weeksprogramma met meer dan 800 studie- en praktijkuren klaargestoomd als butler. Alles over eten, drinken, housekeeping, en servicegerichtheid wordt ze geleerd. Een zware, maar zeer praktische opleiding.

Huize Damiaan is door de familie Wennekes omgetoverd in een paleis. De familie woont er zelf; alles staat in het teken van de opleiding van de studenten die in de praktijksituatie van wonen in het huis van de familie Wennekes worden opgeleid.

Naast het privégedeelte voor de familie zijn er tientallen kamers voor overnachting van de studenten in de voormalige slaapkamers van de nonnen gemaakt, er is een ruime keuken en eetzaal, een ballroom, een ruimte waar alles geleerd kan worden over servies, een kaarsen-kamer, een strijkkamer en een heuse kapel die geschikt is voor vieringen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Wat heeft de familie Wennekes met hun team in korte tijd een enorme hoeveelheid werk verzet, ongelofelijk! En zelf de inrichting bedacht, kleuren en stoffering.

We waren in Huize Damiaan met 24 klanten van ons vorige week te gast voor ons jaarlijkse herbestemmingsdiner. Een diner dat we organiseren voor klanten die zich bezig houden met herbestemming . En uiteraard werd het diner geserveerd door de butlers in opleiding. Wat een bijzondere ervaring was dat!

20 Butlers die simultaan de gerechten uitserveren, kun je je dat voorstellen? Tijdens het diner werden er diverse inleidingen verzorgd. Ik heb zelf het nodige verteld over de manier waarop ons kantoor herbestemmingsonderzoeken uitvoert.

We begeven ons bij herbestemming binnen een soort vierluik: (1) welke functies kan een gebouw aan zonder te veel in te grijpen in de functioneel indeling, (2) welke functies zijn planologisch toegestaan, (3) aan welke functies is in de (lokale) markt behoefte. En als laatste, maar eigenlijk is dit de belangrijkste, (4) welke functies passen bij u?

Eigenlijk begint het daar: niet alle functies passen zonder meer bij iedereen. Vindt u het wel leuk een B+B te runnen of is een gastenverblijf beter passend? U wilt 's avonds rust en stilte in uw gebouw omdat u er zelf woont? Dan is een kantoorfunctie meer voor de hand liggend. Dat is voor ieder mens en voor ieder gebouw verschillend en dus maatwerk.

Dat maakt ons vak dan ook zo leuk: maatwerk leveren. Wij zijn niet zo van de confectie. Onze nieuwe gedeputeerde voor erfgoed Hubert Mackus was ook present en hield een inspirerend betoog over de rol van de provincie Limburg bij monumenten en de tenderregeling specifiek. Remco Vos van het Nationaal restauratiefonds praatte ons bij over de mogelijkheden van financiering via het NRF.

We ontvingen zeer leuke reacties van onze klanten. We zijn er in geslaagd te inspireren en partijen en individuen met elkaar in contact te brengen. Dat is goed voor ons erfgoed. Er is veel kennis beschikbaar: wij zijn van het delen!

Bent u eigenaar van een monument dat kampt met leegstand of dreigende leegstand? En zoekt u een nieuwe bestemming die beter past bij het gebouw én uw eigen wensen? Bekijk dan snel of of uw object in aanmerking komt voor subsidie herbestemming. Vul hieronder de subsidiecheck in en u heeft binnen 3 minuten antwoord.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down