Vanaf de A2 is het prachtig gerestaureerde kasteel Grasbroek te zien, maar het ligt ver genoeg van de autosnelweg om er rustig te genieten van de natuur. Wandelaars komen er aan hun trekken door de vele wandelpaden in het bos met de beekjes en kasteelheuvels waar ooit een koning heeft gewoond en geregeerd. Bovendien is het hier mogelijk om met een groep gasten een echt kasteel te huren en er te verblijven. Wie wil dat nu niet?
De bewoners
Alexander van Drimborn, broer van de kasteelheer van het nabijgelegen Born, kreeg in 1581 na een ruzie met zijn broer toestemming van de Hertog van Gulik om het huis met alle adellijke rechten die daaraan verbonden waren te bouwen. Alexander was gehuwd met Elisabeth van Olmissen, en hun wapenschilden zijn in de hardstenen omlijsting van de toegangsdeur van het gebouw gekerfd. Vanaf 1700 is de grafelijke familie Van Leerode de eigenaar van Grasbroek. In de Franse tijd heeft de familie het moeten verkopen aan Lodewijk Matheus Gilissen, een industrieel uit Maastricht, die eveneens het kasteel Born kocht. Door vererving komt het kasteel in handen van de familie Barbou de Roosteren, en vanaf 1985 is de Stichting tot behoud van Natuurmonumenten in Nederland de trotse bezitter van het idyllische kasteeltje.
De gebouwen
Het huidige kasteel is een klein tweelaags, onderkelderd rechthoekig huis. Het heeft in- en uitgezwenkte gevels met in totaal 63 schietgaten. Op de oosthoek staat een ronde, gemetselde traptoren met speklagen uit mergelsteen. De houten kern van de traptoren wordt gevormd door een boomstam die bij de oorspronkelijke bouw, meer dan 400 jaar geleden, hierin is verwerkt. Originele stucplafonds en schouwen zijn nog aanwezig. Op de westhoek, schuin tegenover de traptoren, heeft het kasteel een gereconstrueerd arkeltorentje. Grasbroek had oorspronkelijk een omgrachting. Volgens de jaartalankers in de gevel is het kasteel in 1596 gebouwd. Het bovenste deel van de traptoren zou zijn verhoogd in de eerste helft van de 17e eeuw, zonder de mergelstenen speklagen. Aan de achtergevel zat waarschijnlijk nog een poortgebouw. Nu bestaat het complex verder uit 19e-eeuwse boerderijgebouwen
De ligging
Het complex ligt aan de rand van het beboste, 350 meter brede Grasbroek (ongetwijfeld een verschrijving van Graetbroek, een drassig gebied), tussen Born en Guttecoven. De Hondsbeek ontspringt hier en een zijbeek hiervan voedde de in de loop van de twintigste eeuw verdwenen gracht van het boerderijterrein. Direct ten zuidoosten van de boerderij ligt een verhoogd terrein dat kan worden beschouwd als de laat-middeleeuwse kasteelplaats. Op een paar honderd meter ten zuidoosten van Grasbroek ligt nog een omgrachte motte, de Heksenberg of Stoel van Zwentibold (Vermoedelijk één van de plekken waar de legendarische koning Zwentibold rond 900 zijn kasteel had). De boerderij is waarschijnlijk een voortzetting van de voorburcht.
Het huidige gebruik
Het hoofdgebouw is te huur als luxe vakantiewoning via Beaujean Vacances, en de bijgebouwen zijn particulier bewoond.