Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek, museum van het jaar?

15 november 2021

Museum kasteel Hoensbroek

Een breed omgracht kasteel met vier vleugels, drie binnenpleinen, twee bruggen... alles erop en eraan! Het museum laat 800 jaar geschiedenis zien in een veertigtal vertrekken vol kasteeltaferelen in een decor van intacte interieurs. Graaf Lothar Frans figureert nog levendig in het museum. Het kasteel werd door deze laatste graaf verkocht aan het begin van de 20e eeuw, op voorwaarde dat het zou worden gerestaureerd.

Stem vandaag nog op finalist museum Kasteel Hoensbroek!

Vereniging Avé Rex Christe

Vereniging Avé Rex Christe kocht kasteel Hoensbroek in 1927 en nam daarbij de taak van restauratie op zich. De vereniging is nu nog steeds eigenaar van het kasteel! Avé Rex Christe werd opgericht door pastoor Röselaars, een invloedrijk figuur voor Hoensbroek. Hij was erg begaan met zijn parochie en het kasteel en regelde de eerste subsidies om de noodzakelijke restauratie te kunnen uitvoeren.

HetbestuurvanAveREXChriste
Het bestuur van vereniging Avé Rex Christe, links van het midden pastoor Röselaars.

Kasteelbewoners

De plaats Hoensbroek ontstond in 1388 als zelfstandige Heerlijkheid boven Heerlen. Kasteel Hoensbroek en daarmee het dorp danken hun naam aan de familie Hoen ‘tzo’ Broek, die generaties lang op het kasteel woonde. Natuurlijk zaten er gevangen in de kerkers en werden er op de binnenplaats bokkenrijders terecht gesteld.

Aardiger is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog 120 weeskinderen werden ondergebracht in het kasteel. Zij waren verdreven uit het tehuis in de duinen bij Velsen omdat de Duitsers langs de kust alle ruimte innamen met hun Atlantikwall.

Archieffoto van de Rijksvoogdijkinderen met Amerikaanse soldaten bij de bevrijding. Lees meer over de Rijksvoogdijkinderen in kasteel Hoensbroek.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down