De bewoners
In de archieven staat Meinhart van Lövenich in 1480 vermeld als eerste eigenaar- leenman van het goed Nederhoven. Als in 1610 een nazaat komt te overlijden, die drie minderjarige kinderen achterlaat, wordt het leen Nederhoven door Frederik Rhoe verheven. Vier jaar later is het huidige kasteeltje gereed gekomen op de plek van het oude huis, en gaat het dienst doen als jachtslot voor de 3 kinderen. Met de dood van jonkheer Frans van Dursdael in 1677 sterft dit geslacht, dat sinds 1400 in hoge functies nauwe banden met de graven van Horn heeft gehad, uit. In 1681 vestigt majoor Charles Smets uit Maaseik zich met zijn familie op het kasteeltje. Door vererving komt het goed in 1779 in het bezit van de familie Van Dam. Pas in 1887 komt Nederhoven door verkoop in “vreemde” handen, en wel in het bezit van koopman Reinier Dahmen uit Roermond. Momenteel is het nog steeds bewoond door mevrouw Dahmen, die getrouwd is met de heer Van Basten Batenburg.



De gebouwen
Via diverse oprijlanen kan men het omgrachte huis Nederhoven (of Nierhoven) bereiken. Vroeger liep er nog een gracht tussen het hoofdgebouw en de voorburcht, maar die is lang geleden gedempt. Die grachten maken duidelijk dat het kasteel vroeger een belangrijke verdedigingsfunctie had. Het kasteeleiland bevat het vierkante bakstenen herenhuis uit 1614 met zware steunberen (misschien van een middeleeuwse voorganger?), met boven op het tentdak een torenvormige bekroning. De symmetrische voorgevel van 2 bouwlagen boven een kelder telt 3 traveeën met in het midden de ingangsdeur. De deur en de ramen, die vroeger vensterkruisen hadden, zijn voorzien van een omlijsting in Naamse steen. De westelijk gelegen bijgebouwen uit circa 1750 zijn aan elkaar vast gebouwd en hebben ongeveer een U-vorm. Het bestaat uit veestallen, een schuur, een woongedeelte en de oude paardenstallen/koetshuis.
De ligging
Gelegen aan de westelijke oever van de Maas, ten oosten van het dorp Heel ligt het landgoed, dat bestaat uit o.a. weilanden, akkers, lanen met eeuwenoude lindebomen, beuken en eiken, een ± 1½ ha groot bos, en nog meer natuur. Dit Natuurschoonwet Landgoed heeft een grootte van ongeveer 9 ha. Ten oosten bevindt zich het oude boerderijcomplex Pannenhof.


Het huidige gebruik
Het landhuis is in gebruik als particuliere woning, en in de naastgelegen voormalige paardenstallen (het koetshuis) is een B&B gehuisvest. Daarnaast zijn er nog stallen en schuren die onder andere voor opslag dienen. Rondom het omgrachte complex is een groot deel van het Natuurschoonwet-landgoed vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Diverse wandel- en fietsroutes komen langs het kasteel en de omgeving.


Wat maakt dit object zo bijzonder?
Het huis Nederhoven in Beegden is een echt grensgeval: het hoofdgebouw van het kasteel lag in de gemeente Beegden, terwijl de hoeve deel uitmaakte van de gemeente Heel. Heel vreemd. Nu sinds de gemeentelijke herindeling van 1991 is het gebouwencomplex weer samengevoegd in 1 gemeente, die vanaf 2007 is opgegaan in de huidige gemeente Maasgouw. Daarnaast is het opvallend dat de mannelijke eigenaren van het edelmanshuis geen al te hoge leeftijd bereikten. Het familiewapen van de huidige familie Dahmen bevat zelfs een Magere Hein, gezeten op een paard. Gelukkig heeft het tij zich de laatste tijd gekeerd.