Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek

Meer geld voor Gelderse monumenten

20 januari 2023

Provincie Gelderland stelt meer geld beschikbaar voor het Gelders Monumentenfonds. Met dit fonds kunnen monumenteneigenaren (tegen gunstige rentevoorwaarden) geld lenen om hun monument te restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen. Provinciale Staten heeft dit onlangs op 21 december besloten en gaat het fonds aanvullen met € 45 miljoen.

Provincie Gelderland zet zich al jarenlang op verschillende manieren in voor het behoud van het Gelders erfgoed. De Provincie vindt het belangrijk om het behoud van monumenten te blijven ondersteunen. Erfgoed geeft identiteit aan mensen en gebieden. Het maakt de leefomgeving aantrekkelijker en vertelt het Gelders verhaal over het verleden.

Gelderland is natuurlijk een prachtige provincie en is rijk aan monumentaal erfgoed. Mooi dat het Gelders erfgoed op deze manier behouden blijft voor de toekomst.

Gelders Monumentenfonds

Provinciaal fonds

 • Hypotheek met 1,5 % rente*
 • Voor restauratie, herbestemming en/of verduurzaming van Rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten
 • Zowel voor particulieren als VVE’s

Het Gelders Monumentenfonds is in het leven geroepen voor de bevordering van restauratie, herbestemming en verduurzaming van gebouwd erfgoed in de provincie.

De provincie Gelderland heeft budget beschikbaar gesteld om eigenaren van monumenten in haar provincie te ondersteunen middels een hypotheek met een laag rentepercentage. De regeling ziet hoofdzakelijk toe op het herstellen van monumentale waarden, constructies of kosten voor een herbestemming of verduurzaming.

Het lage rentepercentage wordt voor 10 jaar vastgesteld, de maximale looptijd van de lening is 20 jaar. Deze looptijd kan korter zijn op verzoek, als de aanvraag relatief laag is of als de levensduur van de maatregelen die u gaat treffen korter is dan 20 jaar.

Om in aanmerking te komen zijn enkele zaken wel verplicht, zo mag de uitvoering van het project nog niet gestart zijn, maar dient de benodigde omgevingsvergunning wel aanwezig te zijn. Als geen vergunning benodigd is dient dit tevens door de gemeente bevestigd te worden.

De regeling is het gehele jaar door beschikbaar, zolang er budget in het fonds aanwezig is. In dit kader is het fonds in december 2022 aangevuld met €45 miljoen. Een aanvraag moet minimaal
€25.000 zijn en mag niet boven de €1.000.000 uitkomen per aanvrager. Voor een VVE geldt een maximum van €25.000 per appartementsrecht en €300.000 voor de financieringsbehoefte.

Wanneer uw project boven deze kosten uit dreigt te komen kan deze regeling gecombineerd worden met andere financieringen of subsidies.

Komt uw monument in aanmerking?

Denkt u dat uw object in aanmerking komt? Wij kennen de weg en kunnen u snel vertellen of uw aanvraag in aanmerking komt voor deze subsidie. Neem hieronder contact op!

  Voor meer informatie over subsidies klik hier.

  Bron: www.monumentenwacht-gld.nl/extra-geld-voor-leningen-gelderse-monumenten/

  Foto: Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg

  *Laatste inventarisatie

  Deel dit bericht

  Contact

  Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
   Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

   Meld u hier aan

   > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
   chevron-down