Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek

Minister: cultureel erfgoed actiever beschermen

20 december 2021

De Collectie Nederland gaat beter beschermd worden. Dat heeft minister Engelshoven van Cultuur laten weten in een reactie op het rapport 'Van terughoudend naar betrokken' van de Raad voor Cultuur van een commissie onder leiding van Alexander Pechtold. Volgens de commissie is de wettelijke bescherming van cultuurgoederen op papier goed geregeld, maar kan de praktijk beter. De commissie doet daartoe een aantal aanbevelingen.

Betrokkener erfgoedbeleid

'Terughoudend', zo omschrijft de commissie-Pechtold het huidige beleid. De minister wil naar een meer actief en betrokken erfgoedbeleid zodat de Collectie Nederland dynamisch blijft. De Collectie Nederland is een database die erfgoedcollecties van Nederland op één plek digitaal samenbrengt. In totaal bevat de collectie al bijna 6 miljoen objecten. Allemaal doorzoekbaar in één website.

Onafhankelijke commissie

De Raad voor Cultuur gaat een vaste, onafhankelijke commissie instellen, te beginnen met een tijdelijke commissie. 'Welke hiaten zijn er nog in de Collectie Nederland, zijn er goederen in particulier bezit zijn die dat gebrek kunnen opvullen?' zijn de eerste twee vragen waar die commissie zich mee bezig gaat houden. Daarna adviseert de commissie of dit particulier bezit bescherming verdient. Zo ja, komt het bezit in het zogenaamde ‘Register van beschermde Cultuurgoederen’. Dat gebeurt als het erfgoed ‘onvervangbaar en onmisbaar’ is. 

Ook adviseert de commissie-Pechtold een model te ontwikkelen waarmee de (internationale) marktwaarde van een cultuurgoed of verzameling vastgesteld kan worden. Dit helpt als het erfhoed aan de Staat te koop wordt aangeboden. Dit advies neemt de minister over.

Communicatie

De commissie-Pechtold vindt dat er betere communicatie moet zijn met de particuliere eigenaren. Op dit moment worden gesprekken georganiseerd met de minister en particuliere bezitters. Hierbij wordt ook gekeken naar de wensen van deze eigenaren. Doel is vast te stellen hoe de overheid de eigenaren beter kan helpen bij het bezitten van hun beschermde goederen. Daarbij wordt gedacht aan duidelijker regelgeving, maar ook aan hulp op het gebied van onderhoud, restauratie en bijvoorbeeld verzekeringen.

Het hele rapport vindt u hier.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down