Gedeelde liefde voor monumentaal en landelijk wonen.

Zoek
Monument aankopen

Nieuwe eigenaren

Het aankopen van een monument is best lastig. Het vraagt om zorgvuldigheid en verstand van zaken.

 • Hoe is de conditie van het pand?
 • Is er achterstallig onderhoud en zo ja hoeveel?
 • Is er een restauratie opgave?
 • Mag ik er wonen of zijn ook andere functies toegestaan?
 • Is het een rijks- of een gemeentelijk monument? Dat maakt namelijk nogal verschil of er subsidie voor het onderhoud is te krijgen.
 • En hoeveel subsidie kan ik dan krijgen? Bij rijksmonumenten zijn de mogelijkheden voor subsidie op onderhoud veel groter dan bij gemeentelijke monumenten.
 • En mag ik het monument zo maar groter maken?

Ja, het aankopen van een monument roept vast veel vragen bij u op. Vragen waar onze rentmeesters en makelaars de antwoorden op weten.

Professionele begeleiding

Hoe mooi is het als u bij de aankoop van een monument professioneel ondersteund wordt. Door een rentmeester of makelaar die weet wat het betekent om een monument in eigendom te hebben. Die verstand heeft van de conditie van een monument en van het noodzakelijke onderhoud. En vooral iemand die weet wat het monument waard is. Wij leven, wonen en werken zelf in monumenten en weten dus goed waar we het over hebben. Hoe wij u bij de aankoop kunnen ondersteunen? U leest het hier.

De waarde van een monument

De waarde van een monument wordt bepaald door vele factoren. De ligging, grootte, en onderhoudstoestand binnen en buiten bepalen veel. Ze zeggen vaak: locatie, locatie, locatie! De ligging dus: in de stad, aan de rand van de stad of in het landelijk gebied. En met uitzicht op open weiland of met uitzicht op een lelijk naastgelegen gebouw? In de waardering leidt de locatie tot grote verschillen in waarde.

Maar nog belangrijker is het om te weten wat je met het monument mag. Alleen wonen, of mag er bijvoorbeeld ook een vakantiewoning of een bedrijf in gevestigd worden? Of een restaurant? Dat zijn zeer bepalende factoren. En hoe vergelijkbaar met andere objecten is het monument. Zijn er meer van, of is het echt een uniek object?

En hoe zit het met het onderhoud? Staat het pand er strak bij of is de schilder al lang niet meer geweest? En binnen? Oude bedrading of is het elektra top voor elkaar? Is het pand verduurzaamd? Dubbel glas en isolatie van de kap? Is er subsidie te krijgen voor onderhoud?

U begrijpt het al. Waardebepaling van monumenten is een vak apart. Onze taxateurs wonen, leven en werken in monumenten.

Ik heb een makelaardijvraag

Neem contact met ons op.

  In de Erfgoed Inside leest u nieuws over subsidies, adviezen over onderhoud en leuke verhalen over monumenten. Nieuw aanbod dat te koop of te huur is ontvangt u als eerst via onze Exclusieve preview!

  Om harten te veroveren, heeft een pand geen officiële monumentstatus nodig. Klement is uw partner in verkoop of verhuur van woningen met allure.

  Frank Klement
  Eigenaar Klement Rentmeesters
  De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
  Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

  Meld u hier aan

  > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
  chevron-down