Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek

Staatssecretaris Uslu stuurt brief aan Tweede Kamer: meer geld voor erfgoed

14 november 2022


Staatssecretaris (voor Cultuur en Media) Gunay Uslu heeft vorige week de meerjarenbrief ‘De kracht van creativiteit’ aan de Tweede Kamer gestuurd. Hierin zet de staatssecretaris uiteen hoe ze de komende jaren 170 miljoen euro uit het coalitieakkoord voor de culturele en creatieve sector in wil zetten. De brief bevat een hele reeks van interessante plannen. En in tegenstelling tot wat er door sommigen werd verwacht, komt er meer geld beschikbaar voor monumenten.


In de brief is een speciaal kopje ‘monumenten’ te vinden, waarin Uslu het volgende stelt:

 1. Voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn, wordt de subsidie voor de instandhouding (Sim) verhoogd tot 2025 met 20 miljoen euro.
 2. Er komt nog eens extra 10 miljoen euro beschikbaar via het Restauratiefonds voor monumenten in het Caribische deel van het Koninkrijk.
 3. De stichting ERM blijft steun ontvangen om de kwaliteit van restauraties op peil te houden. Ook krijgt het Boerderijenfonds steun om de restauratie van monumentale boerderijen mogelijk te maken.
 4. Er komt extra geld beschikbaar voor monumenteneigenaren in het aardbevingsgebied van Groningen.

Boerderijenfonds

Mooi is dat het boederijenfonds specifiek genoemd wordt en monumentale boerderijen nu de aandacht en bescherming kunnen krijgen die ze verdienen. Bij Klement Rentmeesters zijn we heel blij met deze toekenning en erkenning die de staatssecretaris aan monumentaal erfgoed geeft.

Wij kunnen u helpen met de aanvraag Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM). Klik hier voor meer informatie en om de subsidiecheck te doen.

Download de hele brief: Meerjarenbrief 2023 - 2025. De kracht van creativiteit. Cultuur midden in de samenleving.


Bron: De Erfgoedstem

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

  De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
  Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

  Meld u hier aan

  > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
  chevron-down