Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek

Subsidie voor kavelruil in Noord-Brabant

2 maart 2021

Subsidie voor kavelruil landbouwpercelen in Noord-Brabant

Een kavelruil biedt kansen voor gebiedsontwikkeling, maar is in de praktijk een ingewikkeld en vaak tijdrovend proces. U hebt te maken met verschillende belangen. U wilt graag natuur ontwikkelen op een gedeelte grond, maar uw perceel is daarvoor niet geschikt. Uw buurman wil de grond graag aansluitend aan zijn huiskavel krijgen. Hij heeft een kavel die redelijk nat is en grenst aan de beek. Andere agrariërs in de omgeving zouden graag willen extensiveren of zelfs grond willen verkopen. U wilt graag initiatief nemen. Maar wie doen er mee, en hoe houdt u alle kikkers in de kruiwagen?

Geen plan komt rond zonder grond

Door grootschalige verandering van het landschap en in de landbouwsector, klimaatadaptie en woningbouw is de beschikbaarheid van gronden verminderd. De verdeling van eigendom en functies is versnipperd. Door het ruilen van grond kan weer beweging komen in een vastzittende grondmarkt en ontstaat ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt kwetsbare natte natuur versterkt en nieuwe natuurontwikkeling wordt mogelijk op de juiste plek, zijn eigendomen beter verdeeld en komt grond vrij voor duurzame landbouw. Het resultaat is een mooier landschap, toekomstbestendig grondgebruik en ruimte voor transitie.

Het opstarten van dit proces kost tijd en geld, bijvoorbeeld voor het maken van de plannen, gesprekken voeren, advies, notariskosten en kadasterkosten. De nieuwe subsidieregeling van de provincie vergoedt een groot deel van de proceskosten. De regeling bestaat in feite uit twee onderdelen: opstellen van een plan en het feitelijke ruilproces.

De subsidie vergoedt alle kosten (tot maximaal €1.250 per hectare) bij een succesvol afgerond project. In elk geval wordt 80% van de kosten (tot maximaal € 800 per hectare) vergoed, óók als het project uiteindelijk niet slaagt.

De subsidie kan worden aangevraagd vanaf 3 januari 2022. Als rentmeesters kunnen wij u begeleiden bij het opstarten van een kavelruil. Lees hier alles over de voorwaarden van een kavelruil. Wij leggen met u de puzzelstukjes op de juiste plek. Wilt u meer weten over de subsidieregeling, neem dan hier contact op met onze rentmeester Judith van Moorsel, judith@klement-rentmeesters.nl

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down