Voor de aanvraagronde van 2025 zijn er enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) en de bijbehorende Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten. De belangrijkste wijzigingen zijn:
Verlaagde subsidiepercentages:
Vanwege een structurele overvraag worden de subsidiepercentages verlaagd. Voor ondernemingen daalt het percentage van 40% naar 30%, en voor andere eigenaren van 60% naar 50%. Het totale budget voor 2025 blijft € 94,2 miljoen.
Aantonen herbouwwaarde:
Naast een verzekeringspolis kan de herbouwwaarde nu ook worden aangetoond met een taxatie door een taxateur die is ingeschreven bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) of het Verenigd Register van Taxateurs (VRT). De kosten van deze taxatie zijn subsidiabel tot een maximumbedrag van € 2.500 per rijksmonument of zelfstandig onderdeel.
Vervallen vereiste bestendig gebruik kerkgebouwen:
Voor kerkgebouwen is het niet langer vereist dat het gebouw gedurende de hele periode van het instandhoudingsplan bestendig wordt gebruikt.
Beperkte verruiming verduurzaming:
Bij glas en kozijnen is een minimale aanpassing van de detaillering toegestaan, mits dit op een bij het venster passende wijze gebeurt en met een in stijl passende glassoort. Het vervangen van glas en kozijnen is alleen subsidiabel als deze technisch 'op' zijn en vervanging noodzakelijk is.
Verduidelijking subsidiabele werkzaamheden:
De Leidraad is verduidelijkt met betrekking tot welke werkzaamheden wel en niet subsidiabel zijn, vooral bij interieurs en installaties. Werkzaamheden aan niet-monumentale onderdelen worden in principe niet gesubsidieerd.
Wijzigingen voor groene rijksmonumenten:
- Kleine rijksbeschermde gebouwde elementen: Het is nu mogelijk om werkzaamheden aan kleine rijksbeschermde gebouwde elementen binnen een groenaanleg op te voeren, onder bepaalde voorwaarden.
- Milieuvriendelijke werkwijzen: Alleen de toepassing van organische meststoffen, milieuvriendelijke bestrijding van plagen en het gebruik van duurzaam geproduceerd hout zijn nog subsidiabel.
Voor een volledig overzicht van alle wijzigingen kunt u de officiële publicatie raadplegen. Heeft u vragen over de gevolgen van de wijzigingen voor uw Rijksmonument? Gebruik dan onze Hulp Monumenteigenaren.
Hulplijn Monumenteigenaren
Speciaal voor eigenaren van rijksmonumenten hebben wij een 'hulplijn' geopend. Een van onze subsidiespecialisten neemt daarvoor persoonlijk met u contact op.
Laat hieronder uw gegevens achter, kies een tijdsblok waarop wij met u kunnen bellen en u weet binnen 5 minuten alles over uw situatie. U kan natuurlijk ook direct contact opnemen via 043-32 33 511.