Voor de toekomst van uw monument.

Zoek
herbestemming schoolgebouw

Oude scholen kampen vaak met leegstand, aangezien er niet meer genoeg kinderen geboren worden. Veel scholen worden gesloopt, maar schoolgebouwen met een cultuurhistorische waarde worden van de sloop gered door de Nederlandse overheid. Deze panden worden namelijk vanwege hun waarde niet snel tegen de grond gewerkt, maar krijgen eerder een herbestemming. Klement Rentmeesters kan u helpen bij de herbestemming van schoolgebouwen. Schoolgebouwen lenen zich prima voor een nieuwe functie en door onze jarenlange ervaring en kennis van de wet- en regelgevingen kunnen wij een perfecte herbestemming voor uw schoolgebouw vinden, waarbij we zoveel mogelijk van de architectonische waarde intact laten.

Voordelen van herbestemming van schoolgebouwen

Het herbestemmen van schoolgebouwen biedt een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste zorgt het voor duurzaamheid. Het hergebruik van bestaande gebouwen vermindert de druk op de natuurlijke hulpbronnen en vermindert de hoeveelheid afval die anders bij sloop zou worden geproduceerd. Bovendien kan de herbestemming van schoolgebouwen leiden tot een efficiënter gebruik van energiebronnen en kan het helpen om de CO2-uitstoot te verminderen. Een ander belangrijk voordeel van herbestemming van schoolgebouwen is de kans om het cultureel erfgoed te behouden.

Veel schoolgebouwen hebben een rijke geschiedenis en architecturale waarde. Door herbestemming kunnen deze gebouwen behouden blijven en kunnen ze worden geïntegreerd in de gemeenschap. Dit kan helpen om het historische karakter van een stad of dorp te behouden en te versterken. Herbestemming van schoolgebouwen kan ook bijdragen aan de economische ontwikkeling van een gebied. Het kan nieuwe banen creëren en lokale bedrijven stimuleren. Het kan ook een positief effect hebben op de vastgoedmarkt in de buurt van het gebouw, wat kan leiden tot een toename van de waarde van omliggende eigendommen.

Enkele ideeën voor de herbestemming van een school

Soms krijgen oude scholen nieuwe functies die gerelateerd zijn aan de oude functie, zoals kinderopvangen of opleidingscentra. Het kan ook zijn dat een schoolgebouw een compleet nieuwe functie krijgt, zoals:

 • Appartementencomplex: een voor de hand liggende optie voor herbestemming van schoolgebouwen is het creëren van woningen. Door het plaatsen van tussenwanden en het aanleggen van keukens en badkamers kunnen er appartementen gerealiseerd worden.
 • Culturele instelling: een schoolgebouw kan worden herbestemd tot culturele instellingen zoals een theater, bioscoop of museum.
 • Zorginstelling: een schoolgebouw kan ook worden herbestemd tot zorginstellingen zoals een verpleeghuis of huisartsenpraktijk.
 • Sportschool: een schoolgebouw kan worden omgebouwd tot sportfaciliteiten zoals een fitnessruimte, zwembad of sportzaal.
 • Kantoorruimtes: hierbij kan gedacht worden aan co-working spaces, waarbij verschillende bedrijven samenwerken in één gebouw. Ook kan het gebouw verhuurd worden aan één bedrijf dat het hele gebouw als kantoor gebruikt.
 • Creatieve werkruimte: een schoolgebouw kan worden omgebouwd tot creatieve werkplekken zoals ateliers voor kunstenaars of ruimtes voor ambachtelijke bedrijven zoals meubelmakers of glasblazers.

Zaken die u in de gaten dient te houden bij herbestemming schoolgebouw

De herbestemmingen van leegstaande scholen kunnen wel eens wat protest opwerpen. De gebouwen staan namelijk op een kenmerkende plek in een stad of dorp en veel lokale mensen kennen het gebouw omdat ze er zelf op school hebben gezeten. Er is kortom sprake van een emotionele connectie en de herbestemming van deze schoolgebouwen gaat mensen daarom aan het hart. Welke herbestemming het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren zoals de locatie van het gebouw, de staat van het gebouw en de behoeften van de omgeving. Het is daarom belangrijk om voorafgaand aan de herbestemming een zorgvuldige afweging te maken en te onderzoeken welke herbestemming het meest rendabel en duurzaam is.

Scholen die met succes een herbestemming vonden

Dat de herbestemming van een schoolgebouw zeker mogelijk is, laten onderstaande voorbeelden duidelijk zien:

 • Oudheidkundig- en Visserijmuseum Scheveningen in de oude Mulo
 • Congreslocatie en evenementenhal in de Anthony Fokkerschool in Den Haag
 • Filmhuis en theater Dakota in Den Haag
 • School De Korenaar in Eindhoven is omgebouwd tot een appartementencomplex
 • Technische school in Heerlen is omgebouwd tot kantoorruimtes

Waarom Klement Rentmeesters bij de herbestemming schoolgebouwen?

Het inschakelen van Klement Rentmeesters voor de herbestemming van schoolgebouwen kan verschillende voordelen bieden. Wij hebben de kennis en ervaring op het gebied van monumentaal vastgoedbeheer. Daarom kunnen wij u prima van dienst zijn bij het vinden van een optimale herbestemming van schoolgebouwen. We hebben vaak een brede kennis van de vastgoedmarkt en kunnen u adviseren over welke herbestemmingsmogelijkheden haalbaar zijn. Bovendien hebben we een breed netwerk van contacten in de vastgoedwereld en kunnen u helpen bij het vinden van potentiële kopers of huurders voor uw schoolgebouw. We hebben ook vaak contact met lokale overheden en kunnen u helpen bij het verkrijgen van vergunningen of andere noodzakelijke goedkeuringen voor herbestemmingsprojecten. Daarnaast kunnen wij u helpen bij het bepalen van de beste financiële strategie voor uw herbestemmingsproject. We adviseren over de verkoopprijs of huurprijs van uw schoolgebouw, evenals over eventuele financieringsmogelijkheden die beschikbaar zijn.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

  De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
  Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

  Meld u hier aan

  > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
  chevron-down