“Bij de aankoop in 2016 hebben we de tuin volgens het originele ontwerp van Mien Ruys gerestaureerd. Het onderhoud organiseerden we sindsdien zelf. Het was een voorwaarde dat de nieuwe eigenaar van De Ploeg ook past bij het gedachtegoed en respectvol omgaat met dit toonaangevende monument. De gemeente hielp hier financieel bij: ze zijn trots op het geheel en houden het park graag voor publiek toegankelijk”, aldus Jan Burgmans.
Subsidiabele elementen in kaart brengen
Femke Pakbier van Klement Rentmeesters werd ingezet om alles in kaart te brengen. Naargelang de aanwezige kernwaarden werden de prioriteiten gekozen onder de werkzaamheden. Voor de Subsidieregeling instandhouding monumenten, de belangrijkste en hoogste landelijke onderhoudssubsidie, kunnen alleen de oorspronkelijke tuinelementen worden opgenomen die bij het monument horen. De subsidie wordt, net als voor gebouwen, over zes jaar verdeeld. Daarmee kunnen ook de werkzaamheden gepland worden over die periode. Onderhoud zoals het snoeien van hagen en heesterborders komen jaarlijks terug en het controleren van de conditie van bomen om de drie jaar. Lees hier meer over het aanvragen van Sim groen voor tuinen en parken.
Welke elementen kunnen subsidie krijgen?
De tuin en het park bestaat voor het grootste gedeelte uit gazon en grasland, in totaal ruim 3 hectare. Hiervoor is periodiek regulier onderhoud nodig. Tot bepaalde hoogte wordt dat door deze subsidieregeling vergoed. Daarbij wordt onder andere onderscheid gemaakt tussen bladruimen, maaien en bijmaaien rond obstakels en bosranden.
4 km aan hagen
Heesterborders en hagen zijn favoriete elementen in de ontwerpen van Mien Ruys. De meer dan 4 km aan hagen, bestaande uit taxus- liguster- en beukenhagen, zijn volgens origineel ontwerp vervangen en worden nu jaarlijks gesnoeid. De elf parkbosgroepen hebben ook onderhoud nodig: snoeien, knotten, leiden, inboeten, beschermen, controleren. Soms jaarlijks en sommige taken zijn enkel voor eens in de zes jaar voorzien.
Duurzaam behoud van de tuin
Jan Burgmans: “De subsidie is inmiddels positief beschikt en de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd volgens de gedetailleerde planning. De voordelen zijn uiteindelijk groot. De Subsidie Instandhouding Monumenten voor De Ploeg wordt verspreid over zes jaar uitbetaald en kan daarna eenzelfde periode ook weer herhaald worden. Het kost dus even tijd en vertrouwen, maar het resultaat is waardevol en heeft een hele lange termijn. Het doel is uiteindelijk duurzaam behoud van het monument, en dat is nu veiliggesteld”.
Over de tuinarchitect Mien Ruys
De vlakverdeling en lijnvoering volgen het idioom de Stijl. Voor de ontspanning van de werknemers is er een grote tuin met bos rondom de fabriek ontworpen. Driehoeken en vierkanten van strak gesnoeide heesters, gazon links en rechts van de oprijlaan. Verspreide boomgroepen en het bosperceel zijn bewaard in de nieuwe aanleg. De tuin is van cultuurhistorisch belang omdat het een toonbeeld van naoorlogse tuinarchitectuur is.
Strakke lijn met respect voor de omgeving
Mien Ruys’ landschappen zijn overzichtelijk en volgens strakke lijnvoering ontworpen. Mien Ruys maakt binnen de kaders wel gebruik van een uitbundige plantendiversiteit. Ze vond het ook belangrijk dat de bestaande bosrijke omgeving bewaard bleef en de tuin in harmonie met de bestaande boomgroepen zou worden aangelegd.