Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
/
Portfolio
/
Herbestemming De Reusch in Schimmert

De watertoren is een ontwerp van architect Jos Wielders en gebouwd in 1926 – 1927. Het is gebouwd in beton en met bakstenen omkleed. De toren heeft een ronde schacht met uitkragend vlakbodemreservoir. De twee ronde uitstulpende traptorens leidden naar het reservoir en het dak paviljoen. De dienstwoning aan de basis van de toren werd in 1935 toegevoegd en was eveneens een ontwerp van Jos Wielders die zich liet inspireren door de architectuur van de Amsterdamse School.

Rijksmonument

Sinds mei 1977 heeft de toren de status rijksmonument. De watertoren van Schimmert is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke, bestuurlijke, technische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden van de watertoren zijn zeer groot en worden bepaald door het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur, de bouwstijl, door het belang van de toren voor het oeuvre van architect Wielders, door het materiaalgebruik, de ornamentiek en door de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.

Eigenaren

Boven in de toren bevond zich tot de Tweede Wereldoorlog een restaurant, het “Oranje Restaurant”. De toren is in de jaren ’70 en ’90 van de 20e eeuw en eind 2008 opgeknapt. WML (Waterleiding Maatschappij Limburg) heeft de toren in 2015 verkocht aan de huidige eigenaar Nico Eurelings.

Een paar weetjes over De Reusch

De watertoren is in hoge mate gaaf bewaard gebleven en is van groot belang voor de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Een paar leuke weetjes:

  • bouwkosten 1926: 85.000 gulden 
  • aannemer Muyres & Zonen uit Sittard 
  • hoogte 38 meter / hoogste punt 178 meter NAP 
  • twee trappenhuizen met 156 treden 
  • betonnen vlakbodemreservoir van 1150 kubieke meter (13,5 meter, diepte 7,9 meter)

Eten en drinken zover je kunt kijken!

Het exploitatie concept van De Reusch is gebouwd op de ambitie van de founders om je bewust te maken van de rijkheid van de bodem in je eigen omgeving. Ze delen kennis en stimuleren je om bewust bezig te zijn met je voeding. Weten waar het vandaan komt, en minstens zo belangrijk, samen de lokale productie ondersteunen en duurzaam bezig zijn voor het milieu.

Het verhaal

Dat is het grote verhaal dat De Reusch gaat vertellen: het verhaal over onze streek, de producenten die er werken en de producten die daaruit voortkomen. Alle producten die De Reusch gaat verbouwen, telen, maken en verkopen komen letterlijk van zover je kunt kijken. Dat is 46 kilometer vanuit de monumentale watertoren in Schimmert. Zo creëert De Reusch bewustzijn door aandacht te vragen voor korte ketens. Zie verder www.dereusch.nl.

De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

Meld u hier aan

> Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
chevron-down