Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
/
Portfolio
/
Herbestemming Hoeve Zonneberg

Objectomschrijving

De vrijstaande carréhoeve “Zonneberg” bestaat uit een woonhuis met bijgebouwen en is gelegen boven op de Sint-Pietersberg op het hoogste punt van Maastricht en één van de belangrijkste natuurgebieden van Nederland. Een Zuid-Limburgs landschap met vele uitkijkpunten en rijk aan natuur, cultuurhistorie en recreatieve mogelijkheden. Het samengaan van deze thema’s maakt de berg met 165 hectare natuurterrein en 45 km aan ondergrondse mergelgangen zeer bijzonder en is inmiddels ook sinds 1974 wettelijk erkend en Europees beschermd als Natura-2000 gebied.

De hoeve dateert uit 1873 toen de voormalige pachter van de naastgelegen hoeve Lichtenberg (Emanuel Duchateau), besloot om op eigen grond nieuw te bouwen. De naam Zonneberg kiest hij naar analogie van de naastgelegen Lichtenberg. De hoeve werd volledig uit mergelstenen van de Sint Pietersberg opgetrokken, vlak boven de ingang van het onderaardse gangenstelsel, dat later ook naar deze hoeve werd vernoemd. De hoeve met zadeldak is gebouwd als een carréboerderij rond een gesloten binnenplaats en bestond uit een boeren woonhuis met aan weerszijde van twee iets lagere stalvleugels en aan de overzijde van het woonhuis een grote wagenschuur.

Vanuit de boerenwoning geniet je misschien wel van het mooiste uitzicht van Maastricht met onbelemmerd uitzicht over het Maasdal en de gehele stad. Dit heeft de huidige particuliere eigenaar ook doen besluiten om hier te gaan wonen.

De klantvraag

De agrarische bestemming en leegstaande voormalige stalvleugels behoefde aandacht voor herbestemming. De eigenaar had behoefte aan een integrale visie om naast zijn privé woongenot de voormalige agrarische bedrijfsgebouwen ook weer een nieuwe functie te bieden. Daarbij dient dan tevens de agrarische bestemming gewijzigd te worden.

Onze aanpak

Onze aanpak richtte zich allereerst op het bestemmingplan om het privé woongebruik in de voormalige bedrijfswoning mogelijk te maken. Hierdoor ontstond ook de mogelijkheid voor herfinanciering. Vervolgens hebben we in kaart gebracht op welke wijze het woonhuis verder kan worden uitgebreid.

Visie

De visie hierbij was om waar mogelijk het historisch gebruik ook weer te doen herleven. De voormalige broodoven in het bakhuis wordt hierbij weer hersteld om zowel broden als pizza’s te bakken en extra gastenkamers worden ingericht in de voormalige stallen. Binnen de grote wagenschuur werd gezocht naar een alternatieve gebruiksfunctie. Zodanig dat het object multifunctioneel inzetbaar kan zijn, waarbij zowel de huidige wensen van de eigenaar t.a.v. een koffiebar en trainingsruimte kan worden ondergebracht als ook toekomstig alternatieve functies een plek kunnen krijgen.

Strategie

De grootste uitdaging daarbij betrof de beperkte mate van daglicht toetreding van deze volledig gesloten gevels. In de uitwerking kozen we er strategisch voor om ook geen nieuwe ramen te creëren, maar om achter de twee grote openslaande wagenpoorten een nieuwe glazen pui in te richten die (zolang de poorten open staan) voldoende daglicht kunnen voorzien. Zodra de poorten worden gesloten is hiervan niets zichtbaar en wordt de uiterlijke verschijning dan ook volledig behouden. Momenteel worden de gesprekken met de gemeente gevoerd om deze beoogde ontwikkeling in de zomer van 2020 te kunnen realiseren.

Uw monument ook herbestemd?

Bent u zich aan het oriënteren op een andere bestemming voor uw monument? Of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om meer inkomsten uit uw monument te halen? Er is een subsidie van 70% voor de kosten om een herbestemmingsonderzoek uit te voeren.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Doe hieronder de gratis check of u voor subsidie in aanmerking komt of neem direct contact op met ons kantoor.

Neem contact op voor een kennismaking

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down