Objectomschrijving
Kasteel Genbroek is een voormalige carréhoeve met zeer rijke historie die reeds in het jaar 1381 genoemd werd als grootleen van het Huis van Valkenburg. Met de tijd is het complex door haar verschillende bewoners uitgegroeid tot kasteel “het hof van Geverik”. Rond het kasteel ligt een prachtige Engelse landschapstuin en openbaar park van ca. 18 ha.
Het in carré gebouwde complex werd later gesplitst in twee delen. De westvleugel werd daarbij omgevormd tot drie zelfstandige woningen. De oostvleugel werd initieel ook ingericht als riante woonvleugel met 17 kamers. Toen de eigenaar besloot om ook zelf te resideren in de westvleugel, kwam de oostvleugel grotendeels leeg te staan en werd slechts een klein deel in gebruik genomen voor zijn praktijk voor psychotherapie.
De klantvraag
Met het verder afbouwen van de adviespraktijk van de eigenaar en toenemende kosten t.a.v. het onderhoud, ontstond de behoefte om nieuwe economische dragers te vinden om het gebouw mee in stand te houden en opvolgend te kunnen verkopen.
Onze aanpak
In de zoektocht naar herbestemming van deze leegstaande woonvertrekken zijn wij op zoek gegaan naar de mogelijkheden die zowel binnen de bestemming van het landgoed als ook de bestaande indeling met woon-, slaap-, en badkamers mogelijk waren.
Visie
De visie daarbij was om het gebouw met zo minimaal mogelijke aanpassingen toch geschikt te maken voor alternatief gebruik. Groot voordeel hierbij is dat de ontsluiting van zowel de drie verdiepingen als ook de afzonderlijke kamers op elke verdieping volop mogelijkheden bood om op onderdelen te kunnen splitsen. Een en ander op een manier zodat verschillende gebruikers elk hun eigen privacy kunnen genieten.
Strategie
De strategie richtte zich erop om het grote leegstaande volume op te splitsen tot meerdere compactere onderdelen. Dit heeft geleid tot de invulling van een bedrijfsverzamelgebouw waar inmiddels acht afzonderlijke kantoren zijn gevestigd en één appartement wordt bewoond. Badkamers werden eenvoudig omgevormd tot pantry en de authentieke indeling werd daarmee verder geheel behouden.
Het gebouw is nu volop in gebruik en ook voor de toekomst weer gewaarborgd.
Uw monument ook herbestemd?
Bent u zich aan het oriënteren op een andere bestemming voor uw monument? Of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om meer inkomsten uit uw monument te halen? Er is een subsidie van 70% voor de kosten om een herbestemmingsonderzoek uit te voeren.
Aan de hand van onderstaande vragenlijst stellen we vast of uw pand voor subsidie in aanmerking komt. Dat kost u hooguit 2 minuten. Na het verzenden van uw antwoorden nemen wij binnen twee dagen contact met u op over de resultaten.