Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
×

Monumenteigenaren opgelet

U heeft nog om uw WHS subsidie 2025 aan te vragen

In 2024 onderhoud aan uw rijks monumentale woonhuis uitgevoerd? Dan heeft u waarschijnlijk recht op 38% subsidie!

Daarom Klement Rentmeesters voor uw subsidieaanvraag:

Check hier of u recht hebt op 38% subsidie
Hoeve_De_Kamp_NSW_Rangschikking_Gesplitste_Gronden_1860x1080
/
Portfolio
/
Hoeve de Kamp: NSW-rangschikking bij 'gesplitst' landgoed

Geschreven met medewerking van Loe Giesen en Joan Westendorff.

Hoeve de Kamp

In het buitengebied ten westen van Reuver, op de oostoever van de Maas, ligt Hoeve de Kamp.
Hoeve de Kamp is een zogenaamde gesloten hoeve van het Maasdal-type. De hoeve kent een rijke historie die teruggaat tot het jaar 1358. Daarmee is het een van de oudste hoeves van Beesel. Over de oudste gegevens zijn echter nog veel onduidelijkheden. Het is echter waarschijnlijk dat de boerderij ooit tot de goederen van de graven van Kessel behoorde, die vanuit het kasteel aan de overkant van de Maas letterlijk een oogje in het zeil konden houden.

In de late 17e of vroege 18e eeuw kwam de boerderij in eigendom van Nieuwenbroeck, het kasteel in Beesel. Tijdens de Tweede wereldoorlog maakte Hoeve de Kamp een dramatische geschiedenis door met onderduikers, razzia’s en een positie in het front van de oorlogshandelingen. De toenmalige bewoner, Jan Franssen, hield destijds een dagboekje bij, dat gelukkig bewaard is gebleven.

In 1991 is het pand grondig gerenoveerd en verbouwd tot luxe woonhuis. Hierbij zijn de karakteristieke kenmerken van de boerderij behouden. Sinds 2002 zijn Joan en Gudie Westendorff de trotse eigenaren van de hoeve. Zij verfraaiden hun eigendom met de volgende onderdelen: een prachtige tuin met diverse oude bomen en een hertenkamp op een gedeelte waar nog restanten van de Maasduinen aanwezig zijn. Zij verbouwden een loods tot landhuis. Hun eigendom is inmiddels gegroeid tot een oppervlakte van ca. 5,65 ha.

Natuurschoonwet_Landgoed_Hoeve_de_Kamp_800x450

Natuurschoonwet_Landgoed_Hoeve_de_Kamp_800x450

Natuurschoonwet_Landgoed_Hoeve_de_Kamp_800x450

Natuurschoonwet_Landgoed_Hoeve_de_Kamp_800x450

Kan de eigen grond gerangschikt worden als NSW?

Eind 2022 benaderde dhr. Westendorff ons met de vraag of wij hen konden helpen met een rangschikking onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW). Hij had het eerder zelf geprobeerd, maar had er toch hulp bij nodig. Na zijn telefoontje is collega Femke Pakbier er naartoe gereden en heeft alle reeds opgestelde stukken bekeken en besproken met dhr. Westendorff. Uit een eerste analyse bleek, dat het landgoed inderdaad te rangschikken was onder de NSW.

Kan uw grond gerangschikt worden? Check het direct met de NSW-Quickscan:

Of het lukte met deze rangschikking? Dat leest u onder de quickscan.

Gesplitst door weg: geen rangschikking?

Klement Rentmeesters heeft vervolgens alle stukken opgesteld die nodig zijn voor de aanvraag. Er waren reeds voldoende houtopstanden en omzomingen aanwezig, waardoor een Plan voor Beplanting niet nodig was. Nadat we de aanvraag hadden ingediend, is de Belastingdienst ter plaatse geweest. Femke Pakbier en dhr. Westendorff waren ook bij dit bezoek aanwezig. Tijdens dit bezoek werd duidelijk dat de Kesselseweg, die het landgoed feitelijk in tweeën splitst, als scheidend element werd aangemerkt. Dit betekende dat het landgoed niet te rangschikken was. Echter, als we konden aantonen dat tussen de twee delen een nauwe historische band bestond, kon er een uitzondering gemaakt worden. De definitie van een nauwe historische band is als volgt: beide onroerende zaken moeten in de laatste 100 jaar, minimaal 25 jaar in het bezit zijn (geweest) van één en dezelfde eigenaar.

Natuurschoonwet_Landgoed_Gesplitst_door_Weg_800x450

Natuurschoonwet_Landgoed_Gesplitst_door_Weg_800x450

Oude kaarten en Kadaster

Na deze conclusie zijn we onderzoek gaan doen. Met oude akten en oude kaarten hebben we geprobeerd om de voormalige eigenaren van de laatste 100 jaar te achterhalen. Het grote perceel tegenover Hoeve de Kamp aan de overzijde van de Kesselseweg, is echter in het verleden aan een ruilverkaveling onderhevig geweest. Hierdoor kwamen we niet verder. Femke heeft toen het Kadaster ingeschakeld. Het Kadaster heeft ons geholpen met het onderzoek. Uit het onderzoek bleek dat de hoeve en het perceel vanaf 1897 tot 1977 in eigendom zijn geweest van de familie Von Ruijs-Nieuwenbroek en hun nazaten. Deze familie is al generaties lang eigenaar van Kasteel Nieuwenbroek in Beesel.

Oude_Kaarten_Nodig_Voor_NSW_800x450_01

Oude_Kaarten_Nodig_Voor_NSW_800x450

Oude_Kaarten_Nodig_Voor_NSW_800x450

Oude_Kaarten_Nodig_Voor_NSW_800x450

Oude_Kaarten_Nodig_Voor_NSW_800x450

Positieve beschikking

Met behulp van het onderzoek hebben we de nauwe historische band tussen beide delen kunnen aantonen, waardoor het gehele landgoed alsnog onder de NSW gerangschikt kon worden. Na een lange, spannende tijd wachten, viel eindelijk een positieve beschikking op de mat: Landgoed Hoeve de Kamp is geheel gerangschikt onder de NSW.

NSW-rangschikking iets voor u?

Bent u ook eigenaar van bijvoorbeeld een buitenplaats of een golfbaan of een gedeelte hiervan en wilt u weten u of u in aanmerking komt én blijft komen voor een NSW-rangschikking? Onze adviseur Natuurschoonwet Femke Pakbier vertelt u er graag meer over. Kies uw belmoment via het formulier hieronder en zij belt u op de werkdag wanneer het u schikt.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down