Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
boerderij te koop
/
Portfolio
/
Hoeve De Oude Bongard

De charismatische ondernemer Gosse Boxhoorn, die in zijn actieve carrière vooral grote stappen heeft gezet op het gebied van zonne-energie, had in zijn privé-tijd behoefte aan rust en natuur in de periode dat hij dagelijks op pad was en veel reisde.
Ook ruimte was belangrijk voor zijn collectie aan klassieke auto’s. Hoeve de Oude Bongerd in Wijnandsrade, vlakbij Valkenburg, voldeed aan die wensen.  In 2010 wilde het gezin Boxhoorn om praktische redenen verhuizen naar een andere regio en moest de carré-boerderij in de verkoop. 
Maar het vinden van een koper voor zo’n groot wooncomplex, ook nog eens vlak na de financiële crisis, bleek al gauw niet eenvoudig. 

„We kwamen tot de conclusie dat het beter was om te kijken naar een herbestemming van deze kasteelhoeve”, vertelt de tegenwoordig in Luxemburg wonende Boxhoorn. „Daarvoor hebben we toen aangeklopt bij Klement. Het had geen zin om zomaar een makelaar in de arm te nemen, want hier kwam veel meer bij kijken. Belangrijk was ook dat het iemand moest zijn met gevoel voor ‘oude stenen’. 

Dit hele complex stamt uit de 16e eeuw en is flink gerestaureerd. Maar je moet je erin kunnen verplaatsen wat hier allemaal mogelijk is. ”Onder leiding van projectleider Vincent Voorn, die al tien jaar bij Klement werkt, werd gezocht naar nieuwe mogelijkheden voor deze locatie. „Je kijkt er onder meer architectonisch en planmatig naar. Het heeft een aantal jaren leeggelegen en al die tijd hebben wij het beheerd en onderhouden, zodat de waarde voor de eigenaar niet zou zakken.” Lees verder

Uiteindelijk kreeg een groot deel van het complex een andere bestemming, namelijk die van een groot kroonluchteratelier. „Er hingen hier op een gegeven moment wel een paar honderd kroonluchters. Zaak was wel om het her te bestemmen voor detailhandel, dus hebben wij alle papierwerk met de gemeente geregeld."

Het atelier was de tweede vestiging van de eigenaar, die in het noorden van het land ook nog eenzelfde atelier had. Na een aantal jaren bleek het toch lastig om twee ateliers te gebruiken, en dus moest er weer een nieuwe bestemming komen. „We zijn teruggekeerd naar de functie wonen”, zegt Voorn. „Maar we hebben op een gegeven moment gekozen voor een opsplitsing. Na de nodige bouwwerkzaamheden wonen er nu twee gezinnen heel comfortabel, met de nieuwste voorzieningen en comfort.”

Voor Klement Rentmeesters is dit een typisch voorbeeld. Makelaardij is weliswaar een belangrijk onderdeel van de activiteiten van het bedrijf, maar de band met bepaald project en de kopers / verkopers is meestal veel duurzamer. „Regulier onderhoud is bij dergelijke gebouwen natuurlijk van groot belang en is het belangrijk om daar de beschikbare subsidieregelingen goed voor te kennen”, vertelt Arthur Jansen, rentmeester bij Klement. „We kennen de landelijke regelgeving heel goed, maar ook de regionale mogelijkheden, met name in Limburg en Brabant. Ook bij herbestemming kun je hulp krijgen van de overheid, mits je met een goed plan komt.”

Niet alleen de gebouwen zelf, maar ook de buitenruimte heeft volop aandacht nodig. „Tuinen, parken, vijvers, grachten en natuurterreinen, daar komt heel veel bij kijken om die goed te onderhouden. Ook dat moet je goed met de potentiële koper bespreken, zodat die weet waar die aan begint”, concludeert Jansen. Voor Gosse Boxhoorn is dat altijd perfect verlopen. „Juist omdat je in Klement een goede partner hebt, daar kun je altijd aankloppen als je je afvraagt hoe je het een en ander moet oplossen.”

Het bijbehorende interview ziet u hieronder.

De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

Meld u hier aan

> Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
chevron-down