Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
/
Portfolio
/
Kasteel Geldrop in de corona-crisis

Landgoed Kasteel Geldrop ligt in het beekdal van de Kleine Dommel, midden in het centrum van Geldrop. Bart Klomp is door de stichting Landgoed Kasteel Geldrop aangesteld als directeur – beheerder. Bart bewoont met zijn gezin de rentmeesterswoning op het landgoed. Het landgoed is ca. 11 ha. groot en wordt vooral gekenmerkt door een royaal Engels landschapspark en een ommuurde tuin genaamd Baron z’n Hof. Het statige 14e eeuwse kasteel, het koetshuis en de tuinmanswoning maken het landgoed gevoel compleet.

Bart Klomp, directeur-beheer van Kasteel Geldrop

De inkomsten voor het landgoed bestaan voor de helft uit subsidies en voor de helft uit exploitatie van gebouwen en organisatie van activiteiten. Corona gooit ook hier roet in het landgoed. Jaarlijks vinden er ca 80 huwelijksvoltrekkingen plaats. Een groot deel is doorgeschoven na 1 september. “Het is spannend of we dat allemaal logistiek geregeld krijgen, maar daar gaan we voorlopig maar van uit” aldus Bart Klomp. Verder missen we inkomsten uit de jaarlijkse Landgoeddag, het Pasar Malam festival en uit vergaderingen die niet door kunnen gaan

“De inkomstenderving schat ik op ca 40 % van de jaarlijkse omzet. Onderhoud aan het kasteel is naar voren gehaald en samen met Klement2 Rentmeesters werken we aan een herbestemmingsonderzoek voor de zolder van het kasteel. Daarbij denken we vooral aan functies die aanvullende inkomsten kunnen opleveren. Ik vond de suggestie van rentmeester Arthur Jansen om er een Bed en Breakfast te realiseren wel een goede. Nu kun je niet overnachten op het landgoed. De zolder van het kasteel leent zich daar prima voor”

Het tuin en park zijn ook een rijksmonument. Klement2 Rentmeesters diende voor 1 april een grote subsidieaanvraag in voor het jaarlijkse onderhoud van het park. De toezegging van 60% van de subsidiabele kosten wordt na de zomer verwacht. Dus dat gaat bijdragen aan de 50% subsidie afhankelijkheid die het exploitatie model van de Stichting kent.

De exploitatie van het kasteel is primair van en voor de inwoners van Geldrop. Door het park lopen verschillende fiets- en wandelroutes die momenteel extensief gebruikt worden. Het kasteel heeft ook een museale functie als aangekleed huis. Er wordt gewerkt met 7 medewerkers en een grote groep vrijwilligers. Die staan te popelen om weer aan het werk te kunnen. De exploitatie van de horeca is uitbesteed aan Veronique van Raamsdonk en Luuk Zonneveld. Zij doen dit nu al vijf jaar en hebben een prima exploitatie opgebouwd. De jaarlijkse huursom kent een minimum en een maximum bedrag en is dus omzetafhankelijk.

Bart: “Om de horeca-exploitanten door deze lastige periode heen te helpen hebben we de huur voorlopig even opgeschort. De horeca-exploitanten zijn zich aan het voorbereiden op de anderhalve-meter-economie. Het is de vraag of dat gaat werken in de horeca, dat zal uitgeprobeerd moeten worden. Voor vergaderingen zie ik minder problemen. We hebben voldoende ruimte om 1,50 m van elkaar af te zitten”.

Sinds de heren van Geldrop het kasteel in de 14de eeuw hebben opgetrokken in een moerassig gebied langs de Kleine Dommel, is het kasteel in de afgelopen 650 jaar meerdere malen verwoest, herbouwd en verbouwd. Sinds 1870 is er echter weinig veranderd. De tuinen en bijgebouwen dateren rond deze tijd, evenals het interieur. In 1996 verkocht de gemeente voor het symbolische bedrag van 1 gulden het gehele complex aan Stichting Kasteel Geldrop. In april 2018 is Stichting samen met de Kinderboerderij en de vriendenstichting doorgegaan onder de nieuwe naam: Stichting Landgoed Kasteel Geldrop.

Op het landgoed komen naast het kasteel diverse gebouwen voor zoals de Ruïne van de Donjon, koetshuis met paardenstal, een rentmeesterswoning, boerderij, landbouwschuur, orangerie, Victoriaanse kassen, een kinderboerderij, het waschhuis en een monumentaal generatorhuisje. Voor verdere info en activiteiten zie de website www.kasteelgeldrop.nl en ga vooral zelf kijken!

De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

Meld u hier aan

> Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
chevron-down