Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
/
Portfolio
/
Kasteel Oost in Valkenburg wordt “wedding castle”

Bruidsmode-icoon en tv-persoonlijkheid Ramona Koonings heeft de sleutels van Kasteel Oost in Valkenburg ontvangen. Dit wordt haar tweede locatie naast haar vestiging in Deurne. Klement Rentmeesters verzorgde in opdracht van de gemeente Valkenburg aan de Geul de verkoop van kasteel Oost.

Burgemeester Daan Prevoo overhandigde symbolisch de sleutels aan Koonings, samen met Vincent Voorn, partner van Klement Rentmeesters. Onder de naam Koonings The Weddings Castle krijgt het historische kasteel een nieuwe functie als trouwlocatie, bruidsmodewinkel, hotel en restaurant.

Sprookje

Ramona heeft ambitieuze plannen. "Met een bruidswinkel, restaurant en enkele hotelkamers willen we een unieke ervaring creëren voor bruiden, bruidegoms, hun families en vrienden, en iedereen die ons sprookje wil beleven," verklaart ze op haar website. Volgens haar aankondiging op sociale media zal de bruidswinkel in september openen. Ze benadrukt dat het landgoed toegankelijk blijft voor een breed publiek.

Op 17-jarige leeftijd nam Ramona samen met haar moeder de zaak in Deurne over van haar oom en tante, waar ze al vanaf haar 14e als koffiedame in het toenmalige atelier werkte. Onder haar leiding is Koonings Palace uitgegroeid tot de grootste bruidsmodezaak ter wereld, met een oppervlakte van 11.000 m². Naast haar werk als ondernemer ontwerpt Ramona ook zelf trouwjurken. Koonings heeft landelijke bekendheid verworven door deelname aan tv-programma’s zoals Say Yes to the Dress en Married at First Sight. Met de overname van Kasteel Oost komt ook voor Ramona zelf een sprookje uit.

Bestaande huurders en restauratie

Het kasteel staat al jaren leeg en wordt antikraak bewoond. De gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul heeft bij de verkoop bedongen dat de grandeur van weleer in ere wordt hersteld. Naast het okergele hoofdgebouw zijn er twee zijvleugels, een binnenplaats en enkele omliggende gebouwen naast het koetshuis dat nu als horecazaak fungeert. Kasteel Oost wordt omringd door tuinen in Barokstijl. Ook het groen wordt onder handen genomen.

Het koetshuis, in gebruik als taverne ‘t Koetshoes, en de aangrenzende speeltuin blijven verhuurd aan de huidige exploitanten. Deze horecagelegenheid en aangrenzende speelweide blijven gewoon toegankelijk voor publiek. Ook Stichting Radar huurt ruimte binnen het complex. De instelling kan de dagbesteding voor cliënten op dezelfde plek blijven voortzetten.

Onze aanpak bij de verkoop

Makelaar Vincent Voorn: “De gemeente Valkenburg aan de Geul gaf in het najaar van 2023 opdracht aan ons kantoor om een passende koper te vinden voor het kasteel. Er werd een bidbook gemaakt waarin de mogelijkheden voor eigendom en een toekomstige exploitatie werden geschetst. Openbare toegankelijkheid van zowel het kasteel als de tuin en het park waren voor de gemeente randvoorwaarden bij een eventuele verkoop. Er was ruime belangstelling voor het kasteel. We hebben met 48 serieus geïnteresseerde partijen het kasteel bezichtigd. Uiteindelijk hebben meer dan 10 partijen een bieding uitgebracht met een visie op een toekomstige exploitatie.

De gemeente heeft er zelf voor gekozen het rijksmonumentale kasteel over te dragen aan Ramona Koonings. Ramona's plan scoorde gemiddeld het hoogst op de beoordelingscriteria functionele invulling, planologische haalbaarheid, ambities vanuit de lokale gebiedsvisie, financiële haalbaarheid, meerwaarde voor de buurt en de omgang met de monumentale waarden van het gebouw. Ik heb tijdens de bezichtigingen heel wat mensen gesproken die op kasteel Oost in het verleden een bruiloft hebben meegemaakt, of er zelf getrouwd zijn. Dat is het mooie van ons vak: vanaf binnenkort is het weer mogelijk op kasteel Oost te trouwen en het huwelijksfeest te houden. Dat is toch prachtig? De geschiedenis herhaalt zich!”

Op zondag 7 juli en maandag 8 juli zijn er open dagen op kasteel Oost rondom het thema trouwen. Meer informatie daarover vindt u op het instagram-profiel Koonings The Wedding Castle.


Open_Dagen_Kasteel_Oost
De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

Meld u hier aan

> Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
chevron-down