Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
/
Portfolio
/
Kasteel Strijthagen

Kasteel Strijthagen had mijnschade geleden en was alweer zes jaren in het bezit van de Gemeente Landgraaf. In 2016 kochten de Russische beeldend kunstenaar Alexander Taratynov en kunstschilderes Katja Taratynova het in een matige staat verkerende rijksmonument. Uniek is het ensemble van het compact op elkaar gebouwde kasteel, de rentmeesters woning en aangrenzende bijgebouwen in carré-vorm. Samen met de Gemeente werd een restauratiesubsidie aangevraagd bij de Provincie Limburg. Deze bedroeg ongeveer 40% van de in de tonnen lopende totale restauratiekosten.

Herbestemming Artland

Met het concept Artland realiseren Alexander en Katja in 2016 de herbestemming van het landgoed. Artland moet een belangrijke rol gaan spelen in de culturele en economische ontwikkeling van de regio Parkstad. Het landgoed moet vrij toegankelijk zijn voor kunstminnend publiek. Indrukwekkende bronzen beeldhouwwerken van Alexander staan te pronken in de groene parktuinen. De doeken van Katja vormen een kleurrijk samenspel van Europese Avant-Garde en Russisch Realisme in het authentieke kasteelinterieur.

Het kasteel wordt verhuurd als groepsaccommodatie en in de bijgebouwen zijn appartementen en een werkatelier gelegen, waar jonge kunstenaars uit het buitenland ervaring op kunnen doen. Alexander heeft plannen om tentoonstellingen naar Landgraaf te halen en in samenwerking met een hoogleraar van de Universiteit Moskou een gespecialiseerde vakopleiding op te zetten. Doel is binnen afzienbare tijd een kunstenaars-scène te ontwikkelen door middel van het artist in residence-concept.

Voorbeelden van de kunst in de parken van Landgoed Kasteel Strijthagen.

Beheer en exploitatie

Rentmeester Frank Klement: “Na enige jaren van exploitatie is Klement Rentmeesters als sparringpartner in beeld gekomen om de eigenaren te begeleiden bij enkele specifieke vraagstukken op het gebied van beheer en exploitatie. Wij denken mee in juridische vraagstukken en de begeleiding en directievoering hiervan. Enerzijds als het gaat om beheer; ervoor zorgen dat de conditie van pand, park en tuin goed blijven. Anderzijds op het gebied van exploitatie: ervoor zorgen dat de kosten en opbrengsten geoptimaliseerd worden”.

Door middel van een Quick scan en op basis van gesprekken, referenties, ervaring en benchmarkcijfers brengt Klement Rentmeesters een gedegen advies uit als het gaat om de exploitatie van een rijksmonument. Specifiek voor Kasteel Strijthagen behelzen de vraagstukken van de opdrachtgever de begeleiding in de aanpassing van het bestemmingsplan, subsidie aanvragen voor het onderhoud van de opstallen en het park en ondersteuning bij het ontwikkelen van een toekomstbestendig businessplan.

Landgoed kasteel Strijthagen in andere tijden. Links de orangerie.

Beheer en onderhoud

Frank: “Een belangrijke rol die Klement Rentmeesters vervult op landgoed Strijthagen is die van bemiddelaar. Bij het beheer van een landgoed zijn immers diverse partijen betrokken. Zo heeft de familie Taratynov gronden gepacht van de Gemeente Landgraaf. Kasteel Strijthagen is omringd door de openbaar toegankelijke parktuinen met visvijvers en door eigendom van Natuurmonumenten. Het onderhoud van de vijvers wordt gedaan door de vissersvereniging. Gedegen onderhoud van de parktuinen is voor de verdere groei en ontwikkeling van het concept Artland van noodzakelijk belang. Wij maken ons dan ook hard voor de verbinding tussen de diverse betrokken partijen, zodat een vruchtbare toekomst van het landgoed zeker gesteld wordt”.

Het onderscheidend vermogen van Klement Rentmeesters ligt in de specialisatie op het gebied van landgoederen en meer specifiek in de kennis van monumenten. Met een breed team aan vakspecialisten zoals architecten, rentmeesters, makelaars en bouwkundigen biedt Klement Rentmeesters gedegen advies op het gebied van onderhoud en exploitatie, subsidiemogelijkheden, planologie en andere mogelijke vraagstukken die spelen bij landgoederen en monumenten zoals landgoed Kasteel Strijthagen.

De visvijvers worden beheerd door de visvereniging.

De toekomst van landgoed Strijthagen

De toekomst van Kasteel Strijthagen ligt in handen van dochter Agasha. Momenteel legt zij haar visie op de exploitatie van Artland en Kasteel Strijthagen vast in een businessplan. Klement Rentmeesters onderzoekt samen met de familie Taratynov welke kansen en mogelijkheden er liggen om het concept Artland definitief een goede landingsplek te geven en daarmee de continuïteit van het onderhoud en het gehele gebied te waarborgen.

Partijen verbinden om gezamenlijk het (re)creatieve concept Artland een stevige toekomst te bieden. Zodat ook de volgende generaties Taratynov mogen resideren op het bezit Strijthagen. Maar ook dat Artland en landgoed Strijthagen een bijdrage leveren aan de toeristische en culturele groei van Parkstad en dit prachtige erfgoed in Landgraaf bewaard kan blijven.

De Artland gallery is iedere zaterdag en zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur geopend. Voor het kasteelbordes treft u de originele bronzen beelden van Rembrandts Nachtwacht. Wanneer u een wandeling maakt door de parktuin en over de binnenhof kunt u genieten van het schouwspel aan kunstwerken. Neem voor meer informatie een kijkje op de website.

De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

Meld u hier aan

> Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
chevron-down