Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
/
Portfolio
/
MJOP Lichttoren Eindhoven

De rijksmonumentale Lichttoren is een icoon in Eindhoven. Op de bovenste etage van deze voormalige Philips fabriek werden duurproeven gedaan voor de lampenfabriek. Dit betekende dat in de verre omtrek de brandende lampen te zien waren. Later is de lichtdivisie van Philips in het gebouw gevestigd. De Lichttoren is onderdeel van het voormalige Philips complex aan de Emmasingel. Het is een groot L-vormig gebouw waarvan de hoekbebouwing driezijdig afgeschuind is. De lichttoren is in 2009 voorzien van twee nieuwe vleugels en een optopping van de vleugel gelegen aan de Mathildelaan.

De VVE hoofdvereniging, VVE Loftwonen en VVE Stallingsgarage De Lichttoren wensten gezamenlijk een programma van eisen voor de instandhouding en een complete MJOP voor het gehele complex. Het complex De Lichttoren bestaat uit een monumentaal fabrieksgebouw en toren. Het hotel, de aanbouw met appartementen zijn niet monumentaal.
De VVE’s werden al beheerd door een VVE beheerder maar waren op zoek naar aanvullende expertise voor de monumentale onderdelen van het complex. Er is uitvoerig met alle betrokkenen gesproken over de wensen en eisen alvorens tot een opdracht te komen voor een bouwkundige inspectie, het opstellen van een programma van eisen voor de instandhouding en voor het opstellen van de MJOP

Voor het opstellen van de MJOP zijn onderstaande stappen doorlopen:

  1. We verwerkten het plan van instandhouding in de MJOP;
  2. We inspecteerden de kwalificatie van de technische bouwelementen van zowel het exterieur als het interieur door middel van een inspectielijst;
  3. Per VVE verwerkten we de gegevens binnen de MJOP;
  4. Per VVE maakten we een samenvatting waarin per bouwelement de jaarlijkse totaal uit te voeren werkzaamheden gemakkelijk inzichtelijk zijn gemaakt met een overzicht van de jaarlijkse kosten per bouwdeel.
    Door het MJOP is het voor de eigenaren en de VVE’s inzichtelijk geworden wanneer zij welke werkzaamheden in welke jaar dienen uit te voeren en welke uitgaven hierbij komen kijken. Jaarlijks wordt door ons een nieuwe bouwkundige inspectie uitgevoerd en wordt het MJOP geactualiseerd.
Actualiseren is met zulke hoeveelheden verf als hierboven geen overbodige luxe.
De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

Meld u hier aan

> Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
chevron-down